Akaa-Volleyn syyskausi kotikentällä päättyi jättiyllätykseen

Lauantaina 8.12. pelattiin Toijalan Monitoimihallilla Akaa-Volleyn syyskauden viimeinen kotiottelu. Vastustajaksi saatiin liigan todellisista mestariehdokkaista toinen, Savo Volley.

Savolaiset yhdistivät voimansa tälle kaudelle ja kasasivat vain yhden liigaryhmän alueeltaan. Panostukset ja siten myös odotukset Savossa ovat kaudesta luonnollisesti kovat – vain mestaruus kelpaa. Sarjassa tällä hetkellä toisena oleva Savo, vain pisteen erolla johtavaan VaLePaan, oli ottelun ehdoton ennakkosuosikki. Mutta mitä tekivätkään Akaan miehet lauantai-illassa? Joukkue järjesti todellisen pommin yli neljäsataapäisen kotiyleisön riemuksi ja palautti savolaisryhmän tavallisten kuolevaisten joukkoon tylyn pyörityksen jälkeen 3–0 (25–22, 25–21, 25–19).

Savon syömähammas poissa

Ottelua edeltävä valmentajien haastattelu noudatti tuttua kaavaa. Vastustajan Jukka Tuovinen tunnusti ennakkosuosikin asemasta kohteliaasti Akaa-Volleyn kovaksi porukaksi ja lisäsi sarjan olevan tänä vuonna ennätystasainen. Tuovinen totesi Akaan fanaattisen kotiyleisön eteen tulemisen hankalaksi paikaksi ja lisäsi, että vaikka ykköspyssy OlliPekka ”Lelu” Ojansivu matkassa ei olekaan, niin täydellä ykkösmiehityksellä lähdetään joka peli aina voittamaan.

Kotijoukkueen valmentaja Oliver Lüütsepp oli varovaisen optimistinen ja uskoi, että Akaan miehistö pystyy hyvänä päivänä horjuttamaan Savon ennakkosuosikin paikkaa. Muutaman päivän takainen vierasvoitto Vantaalta oli jätetty taka-alalle välittömästi pelin jälkeen, ja jo kotimatkalla oli keskittymistä alettu siirtää lauantai-illan Savon kohtaamiseen.

Pelottavaltahan tuo savolaismiehistö Ojansivun poissaolosta huolimatta ennakkoon vaikutti. Vastassa oli sarjakakkonen ja nimilistalla viime kaudellakin Akaata kurittaneet, pelistä toiseen takuuvarma yleispelaaja Andrus Raadik ja kovalla kädellä hyökkäävä ja syöttävä hakkuri Eetu Häyrinen. Lisämausteena oli muutama entinen ja nykyinenkin maajoukkueessa esiintynyt kaveri ja kirsikkana kakun päällä joukkueen henkinen johtaja, myöskin takavuosien maajoukkueen kantava voima Antti Siltala.

Mutta Akaa-Volley ei lauantai-illan huumassa todellakaan kuvia kumartanut. Raadik pääsi tehotilastoissa pisteisiin 19/+9, mutta muu savolaisryhmä suli akaalaisten myllytyksessä nollan tuntumaan, Häyrinen oli jopa vähän pakkasen puolelle muutamasta ässäsyötöstään huolimatta.

Savolaispyörityksessä liikkeelle

Ensimmäisen erän alku oli juuri sitä, mitä yleisö tiesi odottaa. Savolaiset tulivat hurjalla ryminällä ja ottivat 4–0-johdon. Akaa-Volley ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt. Akaan kapteeni Joni Mikkonen oli kovassa syöttövireessä, ja hänen syöttöpommiensa saatteeksi passari Ville Juntura nappasi vielä makean torjunnan Siltalasta, millä Akaa siirtyi ensimmäisen kerran johtoon tilanteessa 7–6.

Viiteentoista pisteeseen asti erää edettiin tasatahtia. Sen jälkeen Mikkonen, Eddie Herrera ja Sauli Sinkkonen naputtivat syöttöruudusta ässät mieheen, ja Sinkkonen jatkoi syöttövuoroansa vielä toisella todella hankalalla syötöllä. Näiden syöttöjen saattelemina Akaan ylpeys otti ensimmäisen erän nimiinsä, ehkä yleisön hienoiseksi yllätykseksi.

Akaalaismyllytyksellä jatkettiin

Toinen erä jatkui siitä, mihin ensimmäinen erä jäi. Akaa-Volley myllytti joka puolelta, ja Savon pelaajat ihmettelivät, että missä kohtaa pääsisi hyppäämään kyytiin akaalaisten peliin. Akaan libero Voitto Köykkä puolusti kaiken mahdollisen, savolaisten hyökkäykset torjuttiin vastustajan varpaille, ja 5–1-tilanteeksi Juntura napautti ässän.

Valmentaja Tuovinen otti Savolle tässä kohtaa aikalisän. Aikalisän jälkeen Savon hakkuri Häyrinen hyökkäsi vielä kertaalleen akaalaistorjuntaan, ja siinä vaiheessa Tuovinen päätti vaihtaa passaria. Maajoukkueessa esiintynyt nuori Fedor Ivanov sai penkkikomennuksen ja kokenut Petteri Penttinen otti passaripaikan kentältä.

Penttisen sisääntulo oli akaalaisittain valitettavan hyvä. Penttinen rauhoitti pelaajat ympärillään ja Savon siirtyessä 9–11-johtoon, oli Akaan pääkäskijä Lüütsepp pakotettu ottamaan aikalisän. Savolaisten välähdys oli kuitenkin hetkellinen. Kun Akaa-Volley siirtyi 16–13-johtoon Junturan ässällä ja toisella todella hankalalla aloituksella, oli savolaisten aikalisän vuoro. Savo pyristeli vielä lähes tasoihin, mutta 17–16-tilanteessa Akaa-Volley sai hyökättyä pallon pisteen arvoisesti vierailta pois ja syöttöruutuun otettiin vasta 19-vuotias Aatu Pöllänen. Pöllänen ei Monarin huutomyrskyä hätkähtänyt vaan tipautti pari kovaa hyppysyöttöä ässänä kenttään 30 senttiä takarajan sisäpuolelle, ja tuosta saatu neljän pisteen ero piti erän loppuun asti.

Kolmas erä alkoi tasaisesti

Pitkän erätauon jälkeen katsomossa mietittiin, että kahdesta erävoitosta ansaittu piste on jo tosi hyvä saavutus, mutta nälkää tuntui vielä olevan. Tiedettiin, että monesti tuo pitkä erätauko on kääntänyt voimasuhteet päälaelleen. Usko Savon kokeneen kaartin nousemiseen pelin päälle oli edelleen vahva. Kolmatta erää mentiin hienoisessa kotijoukkueen hallinnassa ja tilanteessa 13–11 pitkä palloralli päättyi harmillisesti Savon voittoon.

Näytti siltä, että vierailijat saivat siitä tarvittavan lisäbuustin erän kääntämiseen, mutta toisin kävi. Tilanteessa 15–12 pelattiin toinen vähintään yhtä pitkä pallo, ja tuo piste kääntyi akaalaisten riemuksi kotijoukkueelle. Savolaiset ottivat aikalisän tilanteessa 16–12, ja tuon jälkeen ottelun ehdottomasti energisin pelaaja ja parhaana palkittu Eddie Herrera otti yksin näyttävän ”pallo takaisin hyökkääjän varpaille” -torjunnan Savon hakkuri Häyrisestä. Syöttöruudussa Shonari Hepburn säesti heti perään syöttämällä ässän Siltalan ruutuun, ja Siltala vaihdettiin kentältä Jere Heiskaseen. Shonari kuittasi tuon vaihdon syöttämällä ässän myös Heiskasen kylmistä käsistä seinille ja tilanteeksi 19–12. Akaalaisten paketti pysyi kasassa ottelun loppuun asti ja näin ansaitut kolme sarjapistettä jäi yllättäen mutta suvereenin esityksen jälkeen Akaaseen.

 

Kommentti: Akaa-Volleylla oli tilipäivä

Syyskausi on Akaa-Volleyn kotiotteluiden osalta nyt ohi. Ennen joulua joukkue reissaa vielä tuplaviikonlopulle Ouluun ja Rovaniemelle pelaamaan syyskauden viimeiset vieraspelit.

Kauden alku on mennyt pisteiden valossa odotusten mukaisesti ja hieman viime kautta paremmin. Seitsemästätoista pelistä on otettu viisi voittoa ja pisteitä on saatu mukaan kaikkiaan yhdestätoista pelistä. Akaa-Volley on pelannut tasaisia pelejä mutta ottanut kuusi niukkaa 3–2-tappiota. Se on saanut niistä kuitenkin jokaisesta tärkeän sarjapisteen, ja kokonaistilanne näyttää siten varsin kohtuulliselta.

Katsomon puolella on hieman jopa tuskastellen odotettu, että ”koska se kantti kestää ja saadaan ne tiukat pelit käännettyä voitoiksi, sillä kaikki tietävät, että potentiaalia joukkueessa on”. Vastaukset saatiin nyt: keskiviikkona Vantaalla joukkue nousi sillasta 3–2-voittoon ja otti kauden ensimmäinen vieraspelivoittonsa ja lauantaina Monarin lauantain huumassa ote ei herpaantunut missään vaiheessa ja Akaa-Volley otti puhtaan 3–0-voiton mestariehdokkaasta.

Nyt viimeistään tiedetään, että joukkueen, taustaryhmän ja kannattajien vahva usko joukkueeseen kantaa. Kevätkaudella on vierailijoiden varmasti entistä hankalampi hakea pisteitä Monarin pauhusta.

Harri Ahonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.