Kittilä haki vs. kunnanjohtajaa – Aki Viitasaari soitti ja lähetti cv:n mutta kieltää nyt antaneensa suostumuksen virkaan

Akaan entistä kaupunginjohtajaa Aki Viitasaarta ei esitetä Kittilän kunnan vs. kunnanjohtajaksi. Kittilän kunnanhallituksen esitys tiistaina 11.12. kokoontuvalle valtuustolle on Antti Jämsén.

Jämsén on Sodankylän vs. talous- ja hallintojohtaja. Häntä esitti yksimielisesti myös haastatteluryhmä.

Kittilän vs. kunnanjohtajan virkaa ajalle 1.1.2019–31.12.2019 haki kymmenen henkilöä. Kittilän kunnanhallituksen pöytäkirjassa 20. 11. kerrotaan, että lisäksi suostumuksensa on antanut yksi henkilö, joka ei halua nimeänsä julkisuuteen.

Kittilän vs. kunnanjohtajan valintaa käsitellään valtuustosalissa tiistaina 11. joulukuuta. Myös Aki Viitasaari soitti Kittilään ja lähetti cv:nsä, mutta häntä ei haastateltu virkaan. Kuva. Mikko Peltoniemi.

Kittilän kunnanhallitus päätti 20.11. kutsua haastatteluun kolme henkilöä. Myöhemmin päätettiin, että myös nyt virkaan esitettävä Antti Jämsén haastatellaan 30. 11. Hän antoi suostumuksensa toissa viikolla.

Kunnanhallitus päätti esityksestään 4.12. pidetyssä kokouksessa, jossa Kittilän nykyinen vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa täydensi esitystään niin, että suostumuksensa vs. kunnanjohtajan virkaan 1.1.-31.12.2019 on antanut myös Aki Viitasaari. Keskiviikkona 5.12. Ylinampa kertoi Akaan Seudulle, että 20. 11. pöytäkirjassa mainittu ja suostumuksensa antanut henkilö oli nimenomaan Viitasaari.

– Hänhän on pyytänyt, että hänen nimeään ei julkaista, mutta meidän mielestämme tiedottamisintressi oli tärkeämpi. Meillä ei ollut perustetta salata tietoa, koska hakijatiedot ovat lähtökohtaisesti julkisia, Sanna Ylinampa kertoi.

Käsitys suostumuksesta muuttui keskiviikkona

Kuntalehti uutisoi Kittilän kunnanhallituksen esityksestä verkkosivuillaan tiistai-iltana 4.12. kello 21.24. Seuraavana yönä kello 2.27 Kuntalehti muokkasi juttuaan. Siihen lisättiin tieto siitä, että Akaan kaupunginjohtajana toiminut Aki Viitasaari oli ilmoittanut kuntalehdelle sähköpostitse, ettei ole antanut suostumustaan Kittilään.

Asianajaja John-Henrik Spåre (vas.), Aki Viitasaari ja asianajaja Timo Jarmas osallistuivat Viitasaaren valituksen suulliseen käsittelyyn Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa syyskuussa 2018.

Keskiviikkoiltapäivällä Viitasaari oli ehtinyt kieltää suostumuksensa myös vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinammalle, joka avasi asian taustoja Akaan Seudulle.

– Meidän päässä on tullut väärinkäsitys. Varsinaista suostumuksen antamista ei ole tapahtunut, vaan meidän kunnanhallituksen puheenjohtaja on puhunut hänen kanssaan puhelimessa ja käsittänyt, että Aki Viitasaari olisi antanut suostumuksen, Ylinampa kertoi.

Kittilän kunnanvirastossa luultiin Aki Viitasaaren antaneen suostumuksensa vs. kunnanjohtajan määräaikaiseen virkaan, kun hän soitti kuntaan ja lähetti sähköpostilla cv:nsä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Ylinamman mukaan nimenomaan Viitasaari soitti kesken hakuprosessin Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajalle Pekka Rajalalle. Viitasaari lähetti puhelun jälkeen Kittilään myös cv:nsä sähköpostilla.

– Siinä vaiheessa, kun kunnanhallituksen puheenjohtajalta tuli myös Viitasaaren cv minulle ja controllerille, luulimme, että Viitasaari olisi antanut suostumuksensa. Mutta kyllä hän nyt ymmärsi, että meillä on tapahtunut väärinkäsitys, Ylinampa kertoi puhuttuaan keskiviikkona asiasta puhelimessa Aki Viitasaaren kanssa.

Sanna Ylinamman mukaan tietoa siitä, että Viitasaari ei halua nimeään julkisuuteen, ei löydy cv:n lähettämistä koskevasta sähköpostista.

– Sen tiedon on täytynyt tulla kuntaan kunnanhallituksen puheenjohtajalta Pekka Rajalalta, Ylinampa kertoo.

Akaan Seutu kysyi suostumuksen antamisesta ja cv:n lähettämisen merkityksestä perjantaina 7.12. sähköpostilla Aki Viitasaarelta ja Pekka Rajalalta. Viitasaarelta ei tiistaihin 11.12. mennessä tullut vastausta, mutta Pekka Rajala vastasi maanantaina 10.12. seuraavasti:

– Minä pyysin lähettämään cv:n, mikäli on kiinnostunut paikasta, keskustalainen kunnanhallituksen puheenjohtaja totesi.

Akaan valtuusto irtisanoi Aki Viitasaaren Akaan kaupunginjohtajan virasta 31.5.2017. Viitasaari valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen lokakuussa 2018. Marraskuussa Viitasaari valitti Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka on ilmoittanut, että asian käsittelyssä saattaa mennä vuosi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.