Pysähdy hetkeksi

Eino

Olimme vuosia sitten partioporukalla keittämässä hernesoppaa Viialan markkinoille. Minä olin aamuvuorossa vahtimassa soppatykkiä torin liepeillä. Vähän ennen kuin myynti alkoi, tuli siihen melkein 60 -vuotias Eino ja katseli tarkasti, mitä puuhasimme. Vielä tarkemmin hän katsoi partiohuivejamme.

Viimein Eino kysyi: ”Kuinka minä voisin saada tuollaisen huivin?” Kerroimme, että partiohuivin saa liittymällä partioon ja antamalla partiolupauksen. Eino oli ihastunut meidän sinivalkoisiin huiveihin, joista tuli mieleen Suomen lippu.

Eino liittyi lippukuntamme jäseneksi. Hänestä tuli lippukuntamme ensimmäinen sisupartiolainen. Kun koitti kesäleiri, oli Einon vuoro antaa partiolupaus. Hän oli opetellut sitä ulkoa. Aikaisemmin oli ollut puhetta siitä mitä siinä luvataan. Kyllä Eino ymmärsi, että luvattiin rakastaa Jumalaa ja lähimmäisiä, isänmaata ja ihmiskuntaa. Ja partioihanteistakin siinä puhuttiin jotain. Kun Eino saapui leiripaikalle, jossa olin, hän huusi tullessaan: ”Minulla on tänään se vala!”

Kun iltanuotion päätteeksi lippukunnanjohtaja otti vastaan Einon partiolupauksen, ei kukaan meistä paikallaolijoista ollut kuivin silmin. En ole koskaan nähnyt kenenkään niin tosissaan ja ryhdikkäänä seisten antavan omaa partiolupaustaan. Ei Eino ollut käynyt armeijaa, ja koulusivistystäkin oli vähän. Mutta tähän hän sitoutui, hän lupasi paljon ja tosissaan.

Eino oli oikea partiolainen, hän oli aina partioasussaan paikalla itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa, partioparaatissa, lippukunnan juhlissa ja leireillä. Aina hän oli iloinen ja onnellinen siitä, että sai kuulua joukkoon.

Eino opetti minulle paljon. Haluan rakastaa samalla tavalla koko sydämestäni Jumalaa, Suomea ja lähimmäisiäni lähellä ja kaukana. Haluan elää todeksi partiolupaustani, jonka jo nuorena tyttönä annoin. Haluan kunnioittaa menneiden sukupolvien työtä isänmaani hyväksi. Haluan vuorostani olla rakentamassa hyvää isänmaata tuleville polville.

Itsenäisyyspäivän aikoihin muistelen lämmöllä Einoa. Myös lippukuntamme saa olla kiitollinen, että Eino halusi olla partiolaisena meidän lippukunnassa. Eino on jättänyt meille perinnön, jossa opetellaan iloitsemaan elämästä Jumalan lapsina isänmaassamme Suomessa.

Hän oli partiolainen, joka on jättänyt jälkeensä maamerkin ”Olen mennyt Kotiin”.

 

”Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan, annoit jylhät metsät,

loit vedet virtaamaan.

Kiitos sisukkaasta työstä isien, kiitos isänmaasta ja kohtaloista sen.”

virsi 581:1

 

Hele Ali-Löytty

kirjoittaja on Akaan seurakunnan nuorisotyönohjaaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?