Akaan Areenan perustukset täytyy paaluttaa – hallin hinta on nousemassa kolmeen miljoonaan euroon

Akaan Areenaa suunnitellaan Viialaan aivan Viialan yhtenäiskoulun ja Rasin koulun siirtokoulujen viereen. Areena olisi koulujen käytössä arkisin kello 8-16, ja iltaisin ja viikonloppuisin se palvelisi seurojen ja muiden käyttäjien liikunta- ja urheilutarpeita.

Viialaan suunniteltavan ja Akaan Areenan nimellä kulkevan liikuntahallin hinta nousee. Vielä syksyllä hinnaksi arvioitiin 2,1 miljoonaa euroa. Nyt tavoitehinta on noin 2,55 miljoonaa euroa, eikä se tule riittämään.

Suunnitteluhanketta vetävän Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n toimitusjohtajan Kari Salinin mukaan Taratestin toissa viikolla tekemät maapohjatutkimukset eivät olleet mukavaa luettavaa.

– Alueella on noin 3–5 metrin syvyyteen nykyisestä maanpinnasta ulottuva herkästi kokoonpuristuva savikerros. Suunniteltu halli suositellaan perustettavaksi lyötävien tukipaalujen varaan. Vaihtoehtona  paaluille olisi ulottaa massanvaihto tähän syvyyteen, koska muuten painumat kasvavat liian suuriksi ja epätasaisiksi, Salin kertoo.

Hänen mukaansa paalutus on Taratestin kokemuksen perusteella tässä tapauksessa taloudellisesti selkeästi järkevämpi vaihtoehto.

– Paalutus tulee aiheuttamaan noin 300 000 euron lisäkustannukset hankkeelle.

Salinin mukaan hallin hintaan vaikuttaa myös lämmitystapa.

– Insinööritoimisto Knowtek esitteli eilen erilaisia vaihtoehtoja kohteen lvia‐järjestelmien toteutukselle. Heidän raportissaan vertaillaan erilaisten toteutusvaihtoehtojen vaikutuksia ostoenergian kulutukseen ja  järjestelmien investointikustannuksiin. Päätöksenteon tueksi laaditaan energiaa säästävistä ratkaisuista elinkaarikustannus‐ ja kokonaistaloudellisuusvertailut. Kohteen lämpöenergian kulutukset lasketaan vaihtoehtoisesti maalämmön, ilmalämpöpumpun ja ilma/vesilämpöpumpun avulla. Salin kertoi tänään tiistaina.

Hallia ei ole vielä budjettiesityksessä

Akaan tekninen lautakunta totesi kaupunginhallituksen pyytämässä lausunnossa marraskuussa, että Viialan liikuntatilojen tilanne on tällä hetkellä hyvin haastava.

– Viialan yhtenäiskoulu ei käytä Hirvialhon ja Keskustan koulun liikuntasaleja sisäilmaongelmien vuoksi. Keskustan koulun liikuntasali on edelleen kuitenkin iltakäytössä. Rasin koulu on tällä hetkellä sijoitettuna siirtokouluun Viialan yhtenäiskoulun alueelle. Ainoa myös mahdollisessa päiväkäytössä oleva sisäliikuntatila on Rasin koulun vieressä sijaitseva painisali, joka ei sellaisenaan kuitenkaan sovellu isojen kouluryhmien liikuntatilaksi.

Teknisen lautakunnan mukaan Akaan Areena toisi helpotusta Viialan sisäliikuntatilanteeseen.

Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n toimitusjohtaja Kari Salin (vas.) kertoi Akaan Areenasta urheiluseurojen edustajille syyskuussa järjestyssä liikuntaillassa.

– Rakennuksen sijainti olisi tämän hetken suunnitelman mukaisesti Viialan Yhtenäiskoulun alueella. Sisäliikuntasalin toteutuminen riippuu siitä, myönnetäänkö hankkeeseen määrärahaa vuoden 2019 talousarviossa.

Akaan Areena on tarkoitus rakentaa urheiluseurojen ja Akaan kaupungin yhteishankkeena. Asiaa käsitellään tänään tiistaina kaupunginhallituksessa, ja va. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori antaa ehdotuksensa kokouksessa.

Tiistaina päivällä tekninen johtaja Jaana Koota kertoi tekevänsä parhaillaan hankkeen kokonaiskustannustarkastelua kaupungin puolelta. Kaupunginhallituksen käsittelyssä olevassa ensi vuoden budjettiesityksessä Akaan Areenaa ei mainita.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.