Peurojen kaatolupia on yli 1300 – lihaa ei silti liikene myytäväksi

Viialan Erämiesten puheenjohtaja Mika Järvelä kertoi peijaisia varten pidetyissä lihapullatalkoissa, että perheessä ei syödä juuri muuta lihaa kuin peuraa. Myös kymmenvuotias Akseli ja neljävuotias Aapeli pitävät siitä. Kuva: Vivikka Monto

Viialan–Vesilahden yhteislupa-alueella on tälle metsästyskaudelle yhteensä 1 330 valkohäntäpeuran kaatolupaa. Määrästä oli viime perjantaina käytetty 335,5 lupaa. Vasoja saa pyytää kaksi yhdellä luvalla.

Määrässä on pieni tilastoharha, sillä kaikkia kaatoja ei aina kirjata tietokantaan välittömästi.

Viialaan on tälle kaudelle haettu ja saatu 200 lupaa, mikä on noin 50 enemmän kuin viime vuonna.

– Kaatotahti kiihtyy tästä. Etenkin lumen tultua ihmiset innostuvat metsälle, Viialan Erämiesten puheenjohtaja Mika Järvelä selvittää.

Paljon peuroja ja paljon kaatolupia. Mistä sitten saisi ostaa peuranlihaa? Ei oikein mistään, ellei satu tuntemaan metsästäjää.

Myymisessä on oma lupabyrokratiansa, mutta Eviran säännösten mukaan pieniä määriä peuranlihaa saa myydä kuluttajille ilman tarkastustakin. Byrokratia ei olekaan ongelma vaan se, että Mika Järvelän mukaan lihaa ei riitä myytäväksi asti.

Osa lihoista menee sovittuna korvauksena maanomistajille, osa esimerkiksi perinteisiin peurapeijaisiin, jotka Viialan Erämiehet pitivät Metsälinnassa viime lauantaina. Tarjolla oli muun muassa peuranlihasta tehtyjä lihapullia sekä palvattua peuraa.

– Peuranliha on hienosyistä. Meillä ei juuri muuta lihaa syödäkään, Mika Järvelä sanoo.

Peijaisia varten pidettyihin lihapullatalkoisiin saapuneet Järvelän pojat Akseli ja Aapeli vahvistivat peuranlihan maukkaaksi. Lihapulla jos toinenkin katosi äkkiä parempiin suihin.

Pojat ovat olleet metsällä isän kanssa ja kuvailevat puuhaa kivaksi ja ihan normaaliksi.

Hannu Lepomäki paistoi peurapullia Viialan Erämiesten peijaisia varten pidetyissä lihapullatalkoissa. Kuva: Vivikka Monto.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.