Forum Akaa

On meinaan kelejä pidelly

Keskimäärin aurinkoa nähdään Tampereen seudulla marraskuussa 30 tuntia. Tätä kirjoittaessani aurinkoa oli nähty marraskuussa alle 10 tuntia. Kyllä on niin vähissä auringonvalo että keho ja mieli alkavat väkisinkin vaipumaan syysväsymykseksi kutsuttuun tehottomuustilaan.

Marraskuussa päivänvalon vähetessä karhut painuvat talviunille, ja sisätiloihin linnoittautuvat myös monet meistä akaalaisista. Työ- ja koulupäivän jälkeen on helppo hakeutua neljän seinän sisään jossa on sentään jotain valoa tarjolla.

Onko syysväsymys kuitenkin itseaiheutettua?

Syytämme väsymyksestä D-vitamiininpuutosta, joka johtuu vähentyneestä auringon säteilystä. D-vitamiinia syntyy ihon grillautuessa auringossa. Ihon grillaaminen on tutkitusti vaarallista, ja aurinkoa nyt vaan ei ole yleensä saatavilla, joten D-vitamiinipillerit tulee tarpeeseen. Niitä muuten kannattaa syödä vuoden ympäri – ihan aikuistenkin.

Suurin syy syysketutukseen on kumminkin lyhentynyt päivän valoisa aika ja yleisesti kurja ja sateinen keli. Asuessani Norjassa syyskeli oli oikeasti kurja. Vettä satoi vaakasuoraan mereltä jopa 500 millimetriä kuukaudessa. Silti norjalaisperheet vaikuttivat ulkoilevan päivittäin, yksin tai pienemmissä porukoissa. Ja sunnuntaisin sitten koko perheen voimin tallustamaan vuorille.

Norjassa on sanonta, ”Ei ole huonoa ilmaa, on vain väärin pukeutuneita ihmisiä.”

Hulluja noi norjalaiset, vai ovatko sittenkään?

Tutkitusti paras keino totuttaa elimistö lyhenevään päivään tai aikaeroväsymykseen on kohdata pimeys tai uusi aikavyöhyke menemällä ulos reippailemaan. Jo 20 minuutin säännöllinen päivittäinen ulkona reippailu aikaansaa Päivi Kolun laatiman Liikkumattomuuden lasku kasvaa -raportin mukaan merkittäviä terveys- ja tehokkuushyötyjä.

Raportissaan Kolu päätyy valtakunnallisella tasolla 3 200–7 500 miljoonan euron vuotuisiin yhteiskunnallisiin liikkumattomuuden kustannuksiin. Tämä suhteutettuna Akaan väkilukuun tarkoittaisi 9,9–23 miljoonan euron vuotuisia liikkumattomuuden kustannuksia.

Jos tästä pilkotaan vain terveydenhuollon suorat kustannukset ja kunnallisverotulojen menetykset, niin liikkumattomuuden vuotuiset kulut Akaalle olisivat vähintään 4,6 miljoonaa. Iso luku, joka pistää miettimään.

Kun me kaikki liikuntakykyiset sitoutuisimme liikkumaan päivittäin 20 minuuttia ulkoilmassa, vaikutus kunnantalouteen vastaisi noin 1,9 prosenttiyksikön muutosta kunnallisveroprosenttiin. En kumminkaan ota kantaa kaupungissamme vellovaan veroäyrikeskusteluun. Siitä päättäköön jatkossakin vaaleilla valittu valtuustomme. Sen sijaan haluan sitoa syysväsymyksen torjunnan tai yleisemmin kuntalaisten liikuttamisen osaksi kunnantalouden piristämissuunnitelmaa.

Harva meistä kumminkaan lähtee ulkoilemaan pelkästi kohentaakseen Akaan kaupungin tulosta. Jo edellä mainittu 20 minuutin päivittäinen ulkoilu tekee meistä älykkäämpiä, kauniimpia, pirteämpiä ja vahvempia. Tämän luulisi jo olevan riittävä syy pukea säänmukainen varustus päälle, otsalamppu otsalle ja ei muuta kun ulos reippailemaan. Koiraperheillä kaikki on helpompaa, koska koiraahan ei voi kusettaa puhelimessa. Kolme kertaa päivässä tehty lenkki iloisen karvakasan kanssa torjuu masennusta takuuvarmasti. Jos ei ole koiraa, niin ulkoiluttakaa naapurin herraa tai rouvaa. Tai menkää kysymään, josko saisitte lainata naapurin koiraa ihan vain jotta pimeydessä tallustaminen olisi virikkeellisempää.

Yllä mainitsemallani ulkoilulla en siis tarkoita varsinaisesti urheilua. Moni meistä urheilee riittävästi ja tällä varjolla laiminlyö matalalla sykkeellä tehtyä piristävää ulkoilua. Urheilu sinänsä on todella kivaa, tärkeää ja hyödyllistä, mutta hyvin usein palauttavan kuntoilun, lihaskuntoharjoittelun ja venyttelyn puuttuessa sen terveys- ja kansantaloushyödyt jäävät vähäisiksi. Tulee loukkaantumisia ja kulumia, jotka haittaavat normaalia elämistä ja aiheuttavat kuluja yhteiskunnalle ja vakuutusyhtiöille.

Jos haluaa ultimaattista piristyshuumetta, niin ulkoileminen tulee tehdä metsässä. Useat tutkimukset osoittavasti kiistatta metsässä liikkumisen positiiviset vaikutukset mielenterveydelle. Nykyaikaisilla led-valaisimilla saa pimeän syysmetsän täytettyä piristävällä sinisellä valolla. Niin ja onhan meillä ne maailmalla kadehditut jokamiehenoikeudetkin, jotka tämän huvin meille mahdollistavat.

Luonnossa liikkuminen ei ole kaikille itsestäänselvyys. Ruuhka-Saksassa metsät on aidattu, ja sinne ei ole mitään asiaa tavan tallaajalla. Hollannissa taas on kärjistetysti vain yksi metsä jäljellä. Muut metsät on raivattu pois maanviljelyn ja asutuksen tieltä. Metsissä samoilu on todellakin meidän pohjoismaalaisten etuoikeus, joten arvostetaan sitä.

Ratkaisuni syysväsymyksen torjuntaan on: Syö D-vitamiinia ja ihan varmuuden vuoksi kaikkia muitakin vitamiineja. Reippaile 20 minuuttia päivässä ulkoilmassa ympäri vuoden. Ja älä valita, vaan tiedosta, että asumme maassa jota maailmalla pidetään todellisena paratiisina. Siis jopa Viialaa, jossa itse asun, kadehditaan maailmalla. Niin ja kun kaikki noudatamme näitä itsestään selviä ohjeita, niin kyllä me samalla sitä kaupungin talouttakin korjaamme. Mielestäni ei alkuunkaan paha diili!

 

Jari Rantanen

Kirjoittaja on ulkoileva perheenisä Viialasta

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?