Kiima ja pimeys lisäävät kolareita – Urjalan peuraillan arvelut eivät osuneet oikeaan

Viialan Erämiesten puheenjohtajan Mika Järvelän mukaan peuroja on nyt paljon liikkeellä naaraiden kiiman takia. Kuva: Vivikka Monto.

Valkohäntäpeuroja on näillä tienoin enemmän kuin aikaisemmin, ja niistä on ollut riesaa maanviljelijöille, kuten Akaan Seudussa uutisoitiin 7. marraskuuta. Urjalassa pidetyssä peuraillassa 2. marraskuuta kuultiin arveluja, että kasvaneen kannan myötä myös liikenneturvallisuus olisi heikentynyt.

Virallista tietoa asiasta ei ole, sillä enää poliisi ei mene automaattisesti paikalle valkohäntäpeuran tai kauriin otettua kontaktia auton kanssa. Näin ollen tilastojakaan ei tule.

Jotain voi kuitenkin päätellä siitä, kuinka usein metsästysyhdistys hälytetään paikalle onnettomuuden satuttua joko korjaamaan onnettomuudessa kuollut peura pois tai jäljittämään mahdollisesti loukkaantunutta eläintä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että peruakolarien määrä olisi vahvasti laskussa. Viialan Erämiesten puheenjohtaja Mika Järvelä kertoo, että Lempäälän seudun riistanhoitoyhdistyksen yhteislupa-alueella oli viime perjantaihin mennessä tilastoitu tältä vuodelta 111 peuraonnettomuutta, kun edellisenä vuonna määrä oli 181 samana ajankohtana. Yhteislupa-alueeseen kuuluvat Lempäälä, Viiala, Vesilahti ja Pirkkala.

– Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Onnettomuuksiin vaikuttaa moni tekijä. Viime vuosi oli ennätysmäinen peurakolareiden osalta, Järvelä pohtii syytä onnettomuuksien määrälle.

Varovaisuutta liikenteeseen hämärällä

Mika Järvelän mukaan nyt on vasta alkamassa pahin kausi mitä tulee valkohäntäpeuran ja autojen yhteentörmäyksiin. On pimeää, naaraiden kiima on alkanut eli eläimet liikkuvat paljon eikä ole lunta. Näkyvyys teillä on hyvin heikko etenkin työmatka-aikoihin aamusella ja iltahämärissä.

Tämä peura menehtyi törmättyään yhteen auton kanssa Viialassa syyskuussa. Entisen Kylmäkosken ja Viialan rajan sekä Lempäälän rajan välillä tapahtuu lähes 90 prosenttia 190-tien peurakolareista. Kuva: Lasse Lahtinen.

– Yleensä marraskuun kaksi viimeistä viikkoa ja joulukuun alku ovat pahimpia kolariaikoja. Peräänkuulutan varovaisuutta liikenteessä. Teillä on paikoin suosituksia alemmasta nopeusrajoituksesta hirvieläinten takia. Niitä kannattaa noudattaa, sillä ne eivät ole tuulesta temmattuja.

Viialan Erämiesten puheenjohtaja sanoo tien 190 olevan tällä alueella tilastojen kärjessä. Entisen Kylmäkosken ja Viialan rajan sekä Lempäälän rajan välillä tapahtuu lähes 90 prosenttia peurakolareista. Pienemmillä teillä onnettomuudet ovat vähäisempiä, vaikka peurojen määrä saattaa olla suurempi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.