Lukijamme kirjoittavat

Edellisessä johtajahaussa jatkoon päässyt Tero Jokilehto: ”Akaan kannattaisi harkita pormestarimalliin siirtymistä”

Akaan johtoon haetaan innovatiivista, joustavaa ja ennakkoluulotonta kehittäjää, jolla on kunnallishallinnon ja/tai yrityselämän tuntemusta. Hyvät vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot sekä näkemys kaupungin elinvoiman edistämisestä ja strategisesta johtamisesta ovat plussaa. Samoin kokemus henkilöstöorganisaation sekä kaupungin hallinnon ja talouden johtamisesta katsotaan eduksi.

Akaan tuleva johtaja tarvitsee varmasti kaikki mainitut ominaisuudet ja paljon muutakin. Kaupunki on haastavassa taloudellisessa tilanteessa, ja samalla pitäisi turvata asukkaiden ja elinkeinoelämän palvelut ja viihtyvyys. Talouskasvu on aina syklistä, ja Suomi pääsi vasta loppumetreillä mukaan nyt meneillään olevaan talouskasvuun. Tämä tulee vaikuttamaan myös Akaan tulevaisuuteen.

Asukkaita pitää arvostaa ja koulut on saatava siihen kuntoon, että vanhemmat mielellään vievät lapsensa opintielle. Ikäihmisten tarvitsemat palvelut ovat myös saatettava tasolle ja pidettävä tasolla, jolla palvelut ovat laadukkaat ja riittävät myös palveluita saavien mielestä.

Elinkeinoelämälle kaupunki on pidettävä houkuttelevana, ja Akaan ulkopuolella työssä käyville pitää varmistaa hyvät joukkoliikenneyhteydet vaihtoyhteyksineen. Nämä ovat vain muutamia yksittäisiä asioita, joihin tuleva johtaja pääsee tarttumaan. Tuleva Akaan johtaja saa itselleen positiivisen haasteen, yhdessä kaupungin henkilöstön kanssa, asioiden eteenpäin viemiseksi.

Suomella on velvoite seuraavan noin kymmenen vuoden aikana pienentää autojen päästöjä noin puolella. Tämä tulee vaikuttamaan myös liikkumiseen ja eri alueiden houkuttelevuuteen. Akaan täytyy löytää omat ratkaisunsa myös kiristyvistä ympäristömääräyksistä selviytyäkseen. Jos kaupunki ei ole hyvien joukkoliikenneyhteyksien piirissä ympäristövelvoitteiden kiristyessä, niin esimerkiksi asuntojen myyntiajat voivat merkittävästi pidentyä ja asunnoissa kiinni oleva omaisuus pienentyä, jos Akaa ei pysty vastaamaan niihin moninaisiin haasteisiin, joita sillä on jo nyt käsissä ja joita on tulossa lisää lähitulevaisuudessa.

Akaalla on kuitenkin erinomainen sijainti, ja oikeilla keinoilla sillä on mahdollisuus kehittyä yhdeksi Suomen kärkikunnista ainakin asukkaiden viihtyvyyden ja uusien asukkaiden houkuttelevuuden näkökulmasta.

Sen jälkeen, kun noin vuosi sitten hain kaupunginjohtajaksi, olen yrittänyt seurata Akaan kehitystä mielenkiinnolla. En aio uudestaan hakea kaupunginjohtajaksi, mutta toki olen käytettävissä tehtävään, jos niin haluttaisiin. Akaan haasteet edellyttävät kuitenkin pitkälle menevää konsensusta asioista päätettäessä. Tästä johdettuna ajattelisin, että Akaan kannattaisi harkita pormestarimalliin siirtymistä. Tällä mallilla vaikeisiin haasteisiin saataisiin todennäköisesti parhaat eväät Akaan tulevaisuudelle, ja samalla kaupungin henkilöstö saisi matalalla kynnyksellä hyvät ohjeet poliittisen tahtotilan toteuttamiselle. Hyvänä esimerkkinä voisi toimia Pirkkala.

 

Helsingissä 8. marraskuuta 2018

Tero Jokilehto

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.