Viialan yhtenäiskoulun oppilaat kiipesivät metsäkoneen hyttiin

Jaakko Mäkinen kiipesi metsäkoneen puikkoihin. Kimmo Kinnunen opasti.

Jaakko Mäkinen saattaa harkita metsäalalle kouluttautumista.

Metsäalaa vaivaa pula ammattitaitoisista metsäkoneenkuljettajista sekä metsäkoneenkuljettajan tutkintoon tähtäävistä oppilaista.

Uusia opiskelijoita houkutellakseen Tampereen seudun ammattiopisto Tredu järjesti viime viikolla yhdeksässä pirkanmaalaisessa yläkoulussa kiertäneen metsäkonerundin, jossa koulujen oppilaat pääsivät tutustumaan tuliterään metsäkoneeseen, tarkemmin sanoen ajokoneeseen. Kiertueen vetäjät koneopettaja Alex Arponeva ja ammatillinen ohjaaja Kimmo Kinnunen esittelivät konetta muun muassa Toijalan yhteiskoululla ja Viialan yhtenäiskoululla. Samalla he myös kertoivat opiskelusta ja elämästä Tredun Kurussa sijaitsevassa metsäalan toimipisteessä.

­­– Vaikea sanoa mistä opiskelijapula johtuu. Ehkä tämä ei ole mediaseksikäs ala. Eräs syy voi olla myös se, että nykyään asutaan paljon kaupungeissa, eikä koko ikänsä koneiden kanssa puuhailleita maatalonpoikia ole enää niin paljon. Nyt yritämme markkinoinnin kautta levittää metsäalasta tietoisuutta, ehkä se auttaa, Arponeva toteaa.

Onko ajokoneessa hyvä radio?

Jaakko Mäkinen yllättyi metsäkoneen hytin tilavuudesta ja penkin mukavuudesta.

Rundin esittelykone oli John Deeren ajokone, jolla puunrunkoja siirretään metsästä tienvarsivarastoon. Arponevan mukaan kone on herättänyt koulujen oppilaissa kiinnostusta.

­­– On kysytty muun muassa, että onko siinä hyvä radio. Lisäksi on kyselty metsäkoneenkuljettajan työaikoja ja palkkaa, Arponeva sanoo.

Arponevan mukaan koulun käymällä saa kuljettajakoulutuksen lisäksi metsäkoneen perustekniikan opetuksen sekä luonnonhoito-, työturva-, tieturva-, tulityö- ja ensiapukortit.

­­– Opettelemme myös erilaiset luonto- ja metsäkohteet ja miten niissä toimitaan. Metsäkoneenkuljettajien lisäksi Kurusta valmistuu puuautonkuljettajia, Arponeva toteaa.

Arponeva kertoo, että koulutuksen kautta opiskelijat voivat myös suorittaa kuorma-autokortin, jolloin sille jää hintaa noin 200 euroa.

­­– Sen lisäksi tulee ammattipätevyys. Sitä vaaditaan jos kuorma-autoa ajetaan rahaa vastaan. Ammattipätevyyteen vaaditaan 250 tuntia opetusta, mutta meillä se on valinnaisena aineena. Kun valmistuu metsäkoneenkuljettajaksi, on opiskelijalla myös toinen ammatti, eli kuorma-autonkuljettaja, Arponeva kertoo.

Koneella ajelu kiinnostaa

Viialan yhtenäiskoulun yhdeksännellä luokalla opiskeleva Jaakko Mäkinen kiipesi ajokoneeseen tutustumaan sen ohjaamoon Kimmo Kinnusen opastuksella. Tutustumisen jälkeen

Jaakko ihmetteli koneen ohjaamon tilavuutta ja mukavuutta.

­­– Penkki oli aika paljon mukavampi kuin mikään penkki, jossa olen aikaisemmin istunut. Se minua ei kuitenkaan yllättänyt, että ajokone oli täynnä tietotekniikkaa. Sitä on monissa muissakin paikoissa. Kyllä tuolla kiinnostaisi ajelemaan lähteä, tai oikeastaan ihan millä tahansa koneella, Jaakko tuumii.

Jaakko kertoo, että hän voi ehkä harkita ammattia metsäalalta, tosin mitään tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia hänellä ei vielä ole. Päällimmäisenä kouluvaihtoehtona Jaakolla on ollut mielessä lukio.

Yhdeksäsluokkalainen Mikko Keskinen kertoi kone-esittelyn jälkeen kiinnostuneensa mahdollisuudesta opiskella metsäkoneenkuljettajaksi.

­­– Kone oli hieno. Olisi kiva olla tekemisissä tuollaisten kanssa, sillä koneet kiinnostavat minua, Mikko tuumii.

Puhuessaan Viialan yhtenäiskoulun oppilaille Alex Arponeva ja Kimmo Kinnunen kertoivat myös ammattipäivistä, joissa eri koulujen oppilaat tutustuvat Kurussa opiskeluun ja koulun koneisiin. Päivän päätteeksi oppilaat tuodaan takaisin omalle koululleen.

­­– Sellaiseen ammattipäivään voisin kyllä lähteä, Mikko toteaa.

John Deeren tuliterällä koneella on kokoa ja näköä.

Untamo Säynäjäkangas (oik.), Mikko Keskinen ja Kasperi Rekola tutkivat metsäkonetta kiinnostuneina. Mikko saattta jopa opiskella metsäkoneenkuljettajksi.

Untamo Säynäjäkankaan (vas.) ja Mikko Keskisen mielestä kone oli hieno. Mikko myös innostui metsäkoneenkuljettajan ammatista.

Alex Arponeva (vas.) ja Kimmo Kinnunen kertoivat Viialan yhtenäiskoulun oppilaille metsäkoneenkuljettajan ammatista ja metsäalan opiskelusta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.