Kaupunginhallitus esittää korotuksia kiinteistöverotukseen

Kaupunginhallitus hyväksyi Jukka Saaren (vas) esityksen kiinteistöverotuksesta äänin 4-6.

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle korotuksia vuodelle 2019 yleiseen kiinteistöveroprosenttiin, vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosenttiin ja muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosenttiin.

Jos valtuusto hyväksyy esityksen, yleinen kiinteistöveroprosentti nousee 1,10:sta 1,18:aan, vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 0,60:stä 1,63:een ja muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 1,25:stä 1,28:aan.

Rakentamattoman rakennuspaikan (6,00 prosenttia), yleishyödyllisen yhteisön (0,00) ja voimalaitosten (3,10) kiinteistöveroprosentit pysyvät esityksen mukaan ennallaan.

Saaren mukaan vastuuta on jaettava

Kaupunginhallituksen päätös kiinteistöveroprosenteista syntyi äänin 4–6. Äänestyksen voitti Jukka Saaren (vas) tekemä ja Hannu Järvisen (sd) kannattama esitys. Sen puolesta äänestivät myös Inka Loppi (sd), Heli Piirainen (vas), Sauli Turja (sin) ja varajäsen Kirsi Vaittinen (sd).

Va. kaupunginjohtaja BriittaLiisa Sinivuori esitti 0,05 prosenttiyksikön korotusta vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosenttiin, kun taas Saari korotusesitys oli 0,03 prosenttiyksikköä. Lisäksi Saari esitti 0,08 prosenttiyksikön korotusta yleiseen kiinteistöveroprosenttiin ja 0,03 prosenttiyksikön korotusta muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosenttiin.

Saaren mukaan va. kaupunginjohtajan pohjaesitys johtaisi siihen, että Akaa olisi kuntavertailussa asumisen verottamisen yläpäässä. Saaren mielestä vastuuta pitää kantaa myös yleisellä kiinteistöveroprosentilla, kun tarvitaan verotuloja.

Saaren laskelmien mukaan kolmen kiinteistöveroprosentin korotus tuo kaupungille lisätuloja yhtä paljon kuin vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentin korotus 0,05 prosenttiyksiköllä. Korotus lisää verotuloja noin 160 000 eurolla.

Äänestyksen hävinneen va. kaupunginjohtajan esityksen kannalla olivat Janita Puomila (kok), Sami Rajala (kok), Tiina Räsänen (kesk) ja Jukka Salminen (kok).

Myös Sami Rajala teki muutosesityksen, joka raukesi kannattamattomana. Rajala esitti vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentin korottamista 0,60:sta 0,70 prosenttiin. Rajalan mukaan suuremmalla korotuksella olisi kompensoitu ansiotuloverotuksen nostopainetta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.