Kaupunginhallitus ei löytänyt virhettä tarkastuslautakunnan puheenjohtajan toiminnasta

Kaupunginhallituksen mukaan Matti Humaloja ei ole osallistunut esteellisenä Keskustan ja Hirvialhon kouluja koskevien asioiden käsittelyyn tarkastuslautakunnassa. Hallitus kehottaa lautakuntaa kirjaamaan esteellisyydet jatkossa täsmällisemmin.

Akaan kaupunginhallituksen mukaan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Matti Humaloja (vas) ei ole osallistunut lautakunnassa esteellisenä Keskustan ja Hirvialhon kouluja koskevaan päätöksentekoon.

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto (avi) pyysi Akaan kaupungilta selvitystä tarkastuslautakunnan puheenjohtajan väitetystä esteellisyydestä. Pyyntö perustui akaalaisen Riikka Oinaan elokuussa tekemään kanteluun.

Lisäksi Oinas sekä Susanna Noki ja Marja Mäkelä toimittivat Akaan kaupunginhallitukselle ja valtuustolle elokuussa kirjelmän, jossa vaadittiin, että tarkastuslautakunnan puheenjohtaja poistetaan tarkastuslautakunnasta.

Perusteluina mainittiin muun muassa se, että Matti Humaloja oli pitkään Keskustan koulun talonmiehenä ja valittiin kesällä 2017 jäseneksi tekniseen lautakuntaan, jossa hän oli päättämässä Keskustan koulun asioista. Valtuusto myönsi helmikuussa 2018 Humalojalle hänen anomansa eron teknisestä lautakunnasta.

Humalojaa kuultu selvittämistarkoituksessa

Kaupunginhallituksen aville antaman lausunnon mukaan Humaloja on osallistunut kahdessa tarkastuslautakunnan kokouksessa käsittelyyn, joka on liittynyt Keskustan kouluun. Hallituksen mukaan kummallakaan käsittelykerralla asiaa ei kuitenkaan varsinaisesti käsitelty vaan se siirrettiin seuraavaan kokoukseen tai asia päätettiin merkitä tiedoksi muissa asioissa.

Lausunnon mukaan Humalojaa on yhdessä tarkastuslautakunnan kokouksessa kuultu selvittämistarkoituksessa Keskustan kouluun liittyvässä asiassa, ja puheenjohtajana on toiminut pykälän käsittelyn ja päätöksen ajan tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Hilkka Heinonen. Lausunnossa todetaan, että esteellistä henkilöä voidaan kuulla kokouksessa nimenomaan asian
selvittämistarkoituksessa.

Kantelijan mukaan Humaloja piti kyseisessä kokouksessa 22 minuutin alustuksen asiassa omasta näkökulmastaan ja siirsi sen jälkeen puheenjohtajuuden varapuheenjohtajalle. Lisäksi Humaloja jäi kantelun mukaan kuuntelemaan asian käsittelyä.

Janita Puomila eri mieltä lausunnosta

Aville antamansa lausunnon lisäksi Akaan kaupunginhallitus päätti tiistain kokouksessaan, että Oinaan, Noen ja Mäkelän Akaan kaupunginhallitukselle ja valtuustolle osoittama kirjelmä ei aiheuta jatkotoimenpiteitä.

Kaupunginhallituksen mukaan tarkastuslautakunnan tulee jatkossa kiinnittää huomiota täsmällisempään esteellisyyden kirjaamistapaan ja arvioimaan koulutus- ja resurssitarvettaan.

Janita Puomila (kok) esitti, että kaupunginhallitus toteaisi aville, että tarkastuslautakunnan puheenjohtaja on osallistunut esteellisenä asioiden hoitoon, mutta ehdotus raukesi kannattamattomana. Puomila jätti asiasta eriävän mielipiteen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.