Pääkirjoitus

Seurakunnassa on kaikki hyvin?

Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäsenmäärä laskee ja rahat hupenevat samaa tahtia. Lapsia ei enää kasteta entiseen malliin, joten kirkon hittituote rippikoulukin hiipuu.

Hiippakuntadekaani Ari Hukari kysyi Akaan seurakunnan ja Akaan Seudun vaalipaneelissa haudan vakavana, miten käy jumalanpalveluksien, kun niissä ei kukaan käy. Toimintaongelmien kanssa lisääntyy myös kirkon kiinteistöjen korjausvelka. Kiinteistöjä kun on vielä joka niemessä, notkossa ja saarelmassa.

Akaan seurakunta on poikkeus dekaani Hukarin madonluvuissa. Seurakunnan talous on kunnossa, ja säästöjäkin on sen verran, että ensi vuonna pystytään korjaamaan muun muassa Viialan kirkon lämmitysjärjestelmä. Akaa on pistänyt pikkuhiljaa kiinteistönsä kuntoon.

Myös seurakunnan toiminta saa kiitosta kävijöiltään, ja kirkkoherra Ali Kulhia iloitsee työnsä päättävästä kirkkovaltuustostakin, joka kiitettävästi osallistuu kokouksien ohella varsinaiseen toimintaan.

Kirkon ongelmat näkyvät toki Akaassakin. Jäsenmäärä muun muassa laskee. Tilannetta ei kirkkoherra Kulhia kielläkään, mutta on tyylilleen uskollisena fanaattisen optimistinen: kyllä tämä tästä.

Vaalipaneelista puuttuivat yhtä nuorta perhettä lukuun ottamatta kylmäkoskelaiset. Tämä kertoo hyvin seurakunnan henkisestä tilasta. Seurakunta on yhtenäinen vain paperilla, varsinainen toiminta pyörii kolmen kirkon ympärillä. Tilastojen mukaan jokaisessa taajamassa tapahtuu kaikenlaista niin paljon, että mistään tilasta kirkkoherra ei luopuisi. Paneelin ehdokkaat olivat realistisempia. Jos on pakko, tiloista, joita käytetään vähiten, luovutaan ensimmäiseksi.

Akaan seurakunta on monessa poikkeus Suomessa. Sen työntekijöitä kutsutaan kouluihin aamunavauksien pitoon, ja yhteistyö kaupunginkin kanssa on joustavaa ja tuloksellista. Arvo Ylpön koulun rehtori Visa-Matti Vuoristo on pyytänyt seurakuntaa toimittamaan YouTubessa koululle aamunavaukset, ja seurakuntahan toimii niin kun on toivottu. Sitä saa mitä tilaa.

Diakoniassa ei Akaan seurakunta 50 000 eurollaan paljoon pysty. Tässä kirkkoherra Ali Kulhia on hyvin realistinen ja katselee Kelan miljoonien suuntaan. Panelisteistakaan kukaan ei haihatellut, mutta diakoniatyön merkitys ymmärrettiin. Ilahduttavaa oli myös ehdokkaiden halu osallistua seurakunnan arjen toimintoihin. Jumalanpalvelusryhmiä toimii Toijalassa ja Viialassa.

Sekä Ari Hukari ja Akaan ehdokkaat halusivat kirkon näkyvämmäksi. Tässä ei perinteisin konstein enää pärjätä. Kun ihmiset eivät tule luo, on mentävä ihmisten luo kaduilla ja kapakoissa, sosiaalisessa mediassakin. Akaassa papin kanssa pääsee keskustelemaan kahvilaan, ja nuorisotyöntekijä Hele Ali-Löytty on sosiaalisen median pioneereja.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tiistaina ja päättyy 11. marraskuuta. Varsinainen vaalipäivä on 18. marraskuuta. Akaassa kaihdetaan poliittisia tunnuksia, mutta ehdolla on aktiivisia ihmisiä vasemmalta oikealle, sitoutumattomiakin. Päätöksenteko seurakunnassa on kaikesta huolimatta hyvin maallista puuhaa ja siinä jos missä ideologioiden on oltava vahvasti läsnä. Ehdokkaat toivoivat enemmän keskustelua, moni sanoi liian monen istuvan kokouksissa tuppisuuna.

Valtuuston, kirkkoneuvoston ja työryhmien jäsenyys on sitoutumista toimintaan akaalaisten parhaaksi, ei oman ryhmän tai alueen etujen varmistamista. Myös Kylmäkosken kappeliseurakunta on osa Akaan seurakuntaa.

Ja jo huomenna Akaan seurakunta voi olla aivan toisenlainen, jos urjalalaiset tulevat mukaan. Myös seurakuntapastori Mari Pakkanen jää vuoden vaiheessa lomalle ja sitten eläkkeelle. Elämme muutoksessa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.