Heli Piirainen jättää luottamustoimet

Syyskesästä valtuutettu Heli Piirainen ilmoitti loikkaavansa vihreistä vasemmistoliittoon. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Tänä syksynä vihreistä vasemmistoliittoon loikannut valtuutettu Heli Piirainen jättää Akaan kaupungin luottamustoimet. Piirainen on paitsi valtuutettu myös kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja sekä kaupunginhallituksen edustaja varhaiskasvatuksen kokonaisuuden arviointityöryhmässä. Piirainen on ollut mukana kuntapolitiikassa kymmenen vuotta.

Piirainen on toimittanut erokirjeen valtuustolle ja kaupunginhallitukselle 25.10. Siinä Piirainen kirjoittaa, että viime viikkoina vääntö on ollut kovaa liittyen hänen paikkaansa kaupunginhallituksessa. Hän kertoo, että allekirjoittaessaan vihreiden ehdokassopimuksen kuntavaaleissa 2017 hän on sitoutunut luopumaan kaikista luottamustoimista, mikäli hän kesken kauden vaihtaa puoluetta. Sakko sopimusrikkomuksesta on 3000 euroa.

Piirainen kertoo kieltäytyneensä ensin luopumasta luottamuspaikoista.

– Kieltäydyin siksi, että Akaan kaupunginhallituksessa käydään mittelöä inhimillisen ja kovan oikeistopolitiikan välillä. Jos joku muuta väittää, puhuu palturia. Eikä tuo mittelö ole jäänyt kokoushuoneiden sisälle vaan on näkynyt isolti myös julkisuudessakin.

Piiraisen eropäätökseen ovat vaikuttaneet myös pohdinta vapaa-ajasta sekä epäasialliset kommentit.

– Mitta täyttyy viimein siinä, kun kakkaakäkättimeen- tyylinen mielipidemuokkaaminen yltää omien lasteni korviin, Piirainen kirjoittaa erokirjeessä.

Piirainen sanoo tarkoittavansa tällä ”höpöhöpö-juttuja, jotka voi tulkita myös mustamaalaamiseksi”.

Va. kaupunginjohtaja BriittaLiisa Sinivuori esittää tiistaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se esittää valtuustolle eron myöntämistä Piiraiselle kaupunginhallituksesta ja valtuustosta. Jos valtuusto myöntää Piiraiselle eron, valtuustoon nousee vihreiden Kati Kuusisto.

Ohessa Heli Piiraisen erokirje kokonaisuudessaan

Arvoisa kaupunginhallitus ja Akaan kaupunginvaltuusto

Kulunut kausi on ollut kaikella tapaa poikkeuksellinen. Sitä on leimannut monenlainen epärehellisyys ja henkilöön käyvä mustamaalaaminen. Kulisseissa politiikan tekemisen takana tapahtuu tavallisestikin paljon, mutta tällä kaudella se on ollut poikkeuksellisen häikäilemätöntä. Eikä häikäilemättömyys ole aina jäänyt kulissien taakse, pilkahduksia tästä on näkynyt julkisuudessakin.

Tehtyäni päätöksen puolueen vaihtamisesta puntaroin pitkään sitä, olenko pettänyt äänestäjät. Tulin lopputulemaan, että kolmannen kauden valtuutettuna linjani inhimillisyyden, sivistyksen ja sen voimattomankin ihmisen puolustajana on pysynyt samana, pysyen jatkossakin. Olin kuntavaalien aikaan voimallisesti vastustamassa esimerkiksi julkisen palvelun yksityistämistä erityisesti monikansallisille yrityksille ja näkökulmani on aina ollut tietyllä tapaa ”vasemmistolainen”. Tästä huolimatta tai tämän vuoksi sain kuntalaista vahvan tuen vuosikausien linjalleni. Olen myös pyrkinyt yhteiseen, kollektiiviseen kuntapolitiikan tekemiseen, puoluelogoihin tai kaupunginosiin tuijottelematta. Pyrkimyksenä tehdä kaikille kaupunkilaisille vaikuttavaa ja hyvää politiikkaa. Tälle tekemiselle olen saanut vahvan tuen niin kuntalaisilta, kuin useilta valtuutetultakin.

Viime viikkoina vääntö on ollut kovaa liittyen minun paikkaani kaupunginhallituksessa. Paikat on jaettu puolueiden kesken, mutta valtuusto on nimennyt kullekin toimielimelle jäsenet varajäsenineen. Olen ehdokassopimuksen allekirjoittaessani sitoutunut siihen, että luovun kaikista luottamustoimistani, mikäli kesken kauden vaihdan puoluetta. Sakko sopimusrikkomuksesta on kolme tuhatta euroa.  Sain puhelinsoitolla ilmoituksen (jota on neuvotteluksi kuvailtu), että sakkoa ei peritä, jos luovun kaikista luottamuspaikoistani. Kieltäydyin. Kieltäydyin siksi, että Akaan kaupunginhallituksessa käydään mittelöä inhimillisen ja kovan oikeistopolitiikan välillä. Jos joku muuta väittää, puhuu palturia. Eikä tuo mittelö ole jäänyt kokoushuoneiden sisälle, vaan näkynyt isolti myös julkisuudessakin. Paikkani ja ääneni kaupunginhallituksessa on monessa kohtaa ollut vaa’ankieliasemassa. Se on tuntunut. Kun on 1½ vuotta sietänyt melkoista turbulenssia, sitä tulee ajatelleeksi, että kai sitä mukava ihminen voisi tehdä muutakin rajallisella vapaa-ajallaan. Mitta täyttyy viimein siinä, kun kakkaakäkättimeen- tyylinen mielipidemuokkaaminen yltää omien lasteni korviin.

Kiitän lämpimästi demarivasemmiston hallituskumppaneita yhteistyöstä. Ilman teidän tukea ihan näin pitkälle ei olisi kantti kestänyt. Ja tietty teitä upeita valtuustokavereita, joiden kanssa on yömyöhään istuttu rakentamassa kaikille parempaa kaupunkia.

Näillä mietteillä pyydän valtuustolta eroa kaikista vihreiden mandaatilla kunnallisvaaleissa 2017 minulle myönnetyistä luottamustehtävistä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.