Pääkirjoitus: Täältä tulee Akaa!

Akaan vanhimpiin yrityksiin kuuluva Toika, Toijalan Kaidetehdas, täyttää 120 vuotta. Voi vain kuvitella, millainen paikkakunta Akaan kunnan Toijalan rautatieasemanseutu oli yrityksen muuttaessa Kauhavalta tänne. Niin vain yrittäjä halusi parempien liikenneyhteyksien varteen ja lähelle asiakkaitaan. Rautatie oli Akaan juttu 120 vuotta sitten ja sitä se on edelleen. Kauhava on kaikesta kaukana edelleen.

Sijainti on joillekin akaalaisille jo kirosana. Sijainnista on puhuttu ainakin viimeiset 18 vuotta, siitä asti kun moottoritie Helsinki–Toijala–Tampere avattiin. Nyt viimeistään tätä kirjoitusta lukevat opportunistit repivät paitansa. Eihän moottoritietä ole nimetty Toijalan mukaan. Ei olekaan, mutta jos joku keksisi rakentaa moottoritien Kauhavan läpi, se nimettäisiin läpiajopaikkakunnan mukaan. Sellaista on eteläpohjalainen päätöksenteko.

Sijainnista on kuitenkin aina puhuttava, kun puhutaan Akaasta. Sille ei nyt enää mahda mitään, että elämme keskellä Suomen pääväyliä. Täältä on lyhyt matka minne tahansa. Yrityksien on tänne helppo tulla, koska tuotetut tavarat saadaan helposti kiskoille ja maantielle. Asukkaiden on täällä helppo asua, koska samoja väyliä pääsee töihin Tampereen seudulle tai pidemmällekin.

On helppo läyskyttää virttyneet veryttelyhousut jalassa, että paikkakunta ei tarvitse yhtään uutta yritystä tai jos olemassa olevien yrityksien eteen ei tarvitsisi mitään tehdä. Jos näin ajattelee, sahaa omaa oksaansa tai vaihtoehtoisesti sovittelee hirttoköyttä omaan kaulaansa. Eteläpohjalaiset tasoittavat yritysalueensa lentokentiksi, koska tietävät, että uudet työllistävät yritykset elättävät kunnan köyhätkin.

Akaan kaupunki ei pyöri päivääkään vain järjestämällä asukkailleen peruspalveluja. Se pilvilinna, jossa ei pitäisi kenenkään elää. Jos akaalaiset eivät käy töissä, ei synny verotettavaa tuloa ja verotuloilla kaupunkiin elämää. Valtionosuudet ovat katoavaa kansanperinnettä. Kuta härskimpi yrityksien lobbaaja Akaa on, sitä paremmin se menestyy Etelä-Pirkanmaalla. Terve itsekkyys se vie Valkeakoskeakin eteenpäin.

Kaupungin poliittisen rälssin pitäisi nyt viimeistään ymmärtää, että jahkaaminen tappaa talossa ja puutarhassa. Talouden 3. tasapainottamisohjelma on viimeinen niitti. Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen (kok) oli puheessaan viime valtuustossa oikeassa, nyt pitää samaan aikaan painaa jarrua ja kaasua. Toisaalta uhkarohkea kehittäjä jättäisi jalan vähäksi aikaa kaasun päälle.

Onni suosii rohkeaa, mutta Akaassa aika tahtoo kulua paitoja pestessä. Strategia ja sen ohjelmat eivät riitä. Paperit on pistettävä elämään. Jos sanotaan, että nurkat pistetään kuntoon, sen luulisi näkyvän jo kaupungin seuraavassa talousarviossa. Talouden tasapainottamisohjelmat viestittävät myös, että nykyinen tie on kuljettu loppuun. Tämä politiikka ei toimi. Olisiko aika kokeilla: täältä tulee Akaa.

Vain hullu pohtii Akaan lukion lopettamista. Se on nuorille lähin portti kiinni hyvään elämään.

Kädessäsi on paikallislehti Akaan Seudun elinvoiman ja yrittämisen teemanumero. Jutut kannattaa lukea tarkkaan, sillä täältä tulee Akaa. Tällainen mahtava kaupunki meillä on. Kun tähän sykkeeseen saadaan vielä hyvinvointikeskus ja muutama kerrostalo rakenteille, ei meitä pidätä mikään.

Pää avautuu kohta AkaanPortissakin. Pyörä pyörähtää, ties vaikka vauhtipyörä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.