Sari Lapinleimu Keskustan koulusta: ”Pelastetaanko Akaan kaupungin talous tiivistyskorjauksin?”

Akaan kaupungin talouden tasapainottamisohjelma on valmis vuosille 2018–2023, ja nettovaikutus vuoteen 2023 mennessä on arvioitu olevan 21 583 482 euroa. Ohjelma on haasteellinen ja optimistinen. Muutamia säästökohteita tästä on jo karsittu, mutta ainakin jälleen kerran yritetään.

Akaan taseen alijäämä oli vuoden 2017 tilinpäätöksessä 6,6 miljoonaa euroa, ja arvioitu alijäämä vuonna 2018 on 2,0785 miljonaa euroa. Jos ennuste pitää paikkansa, taseen alijäämä kasvaa noin 8,7 miljoonaan euroon.

Mikäli Keskustan, Rasin ja Hirvialhon koulut alaskirjataan, taseen alijäämä kasvaa noin 18 miljoonaan euroon. Toijalan koulut luovat vielä omat haasteensa tulevaisuudessa.

Akaa on puun ja kuoren välissä, kun taseen alijäämää tarkastellaan. Investoinnit on mietittävä tarkasti. Jaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Rämön (Akaan Seudun verkkolehti 26.10.) huolen Akaan kaupungin taloudellisesta tilanteesta. Joudumme miettimään, kumpi vaakakupissa painaa enemmän, terveys vai raha, kun aiheena on muun muassa Viialan kouluverkkoa koskevat suunnitelmat. Osa Viialan lapsista ja henkilökunnasta on jo menettänyt terveytensä vuosia jatkuneessa home-episodissa. Tätä emme saa unohtaa.

Tiivistyskorjaammeko noin kolmella miljoonalla eurolla ja laitamme lapset ja henkilökunnan koekaniineiksi? Peruskorjaammeko Keskustan koulun yli neljällä miljoonalla (onnistuuko tämäkään)? Entä monellako miljoonalla järjestämme tilat Hirvialhon ja Rasin koululaisille? Vai rakennammeko uuden koulun?

Siinä pohdittavaa. Rahaa palaa joka tapauksessa, ja päätösten aika on pian.

 

Sari Lapinleimu

valtuutettu (kok)

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.