Akaan lukiossa harrastuksella voi kuitata soveltavan kurssin

Akaan lukion rehtorin Juha Aleniuksen mukaan lukion soveltavien kurssien skaala on laaja. Kuva: Samu Hakanen.

Akaan lukion opiskelijoille on tästä syksystä lähtien avautunut uusia mahdollisuuksia hyväksilukea harrastuksiaan lukion soveltaviin kursseihin. Lukion uudet yhteistyökumppanit ovat Valkeakoski-opiston baletti- ja teatteriopistot, Valkeakosken musiikkiopisto ja Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä.

– Taustalla oleva ajatus on se, että olemme pienehkö lukio, joka elää tiettyjen varojen puitteissa. Sen takia meillä ei ole sellaista tarjontaa kuin esimerkiksi joillakin erityislukioilla. Tämä koskee erityisesti taito- ja taideaineita, Akaan lukion rehtori Juha Alenius kertoo.

Lukion toisella luokalla opiskeleva Jessica Sakala on jo hyväksilukenut autokouluopinnot. Jatkoa seuraa soittoharrastuksen kautta. Kuva: Samu Hakanen.

Akaan lukiossa opiskelee tätä nykyä noin 20 opiskelijaa, jotka harrastavat balettiopistossa, teatteriopistossa, musiikkiopistossa ja Näpsässä.

Rehtori ratkaisee mikä hyväksytään

Harrastusten tai muissa oppilaitoksissa suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ei ole uusi asia, mutta Aleniuksen mukaan uudet yhteistyökumppanit voivat kannustaa opiskelijoita aloittamaan uuden harrastuksen. Myös jo ennestään esimerkiksi musiikkia musiikkiopistossa opiskelleet hyötyvät mahdollisuudesta hyväksilukuun; kun harrastus hyväksiluetaan soveltuvaksi kurssiksi, jää niitä vähemmän suoritettavaksi lukio-opintojen puitteissa. Opintopolusta riippuen lukiossa täytyy suorittaa yhteensä viitisentoista soveltuvaa kurssia.

Aleniuksen mukaan lukion soveltavissa kursseissa skaala on laaja, ja ne voivat olla joko pakollisia ja syventäviä kursseja täydentäviä tai vapaamuotoisempia opintoja. Soveltavat kurssit voivat liittyä yhteen tai useampaan oppiaineeseen tai niiden on jollakin muulla tavalla sovittava osaksi lukio-opintoja. Mitä tahansa kerhotoimintaa tai pihahöntsäilyä ei siis voida hyväksilukea.

– Tavoitteellinen valmennettu urheilu SM-tasolla voi hyvinkin täyttää kriteerit, mutta nämä ovat aina tapauskohtaisesti ratkaistavia asioita. Näpsässä, Valkeakoski-opistossa ja musiikkiopistossa suoritetut opinnot ovat helppoja raktaistavia,sillä ne perustuvat taiteen perustopetuksen valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan, Alenius sanoo.

Mikäli harrastuksen tai muussa oppilaitoksessa suoritettujen opintojen sopivuudessa osaksi lukio-opintoja on tulkinnanvaraa, tekee ratkaisun rehtori. Aleniuksen mukaan läpi on mennyt esimerkiksi saaristolaivurikurssi ja hygieniapassin suorittaminen. Useiden muiden lukioiden tapaan Akaan lukiossa hyväksiluettaviin kursseihin on kelvannut jo pitkään myös autokouluopinnot.

– Perusperiaate on se, että lukiokurssin työmäärä on 38 oppituntia ja se täytyy tulla täyteen. Noin 20 tunnin työmäärällä voi saada puolikkaan kurssin hyväksiluetuksi, Alenius toteaa.

Akaan lukio järjestää soveltavia kursseja myös itse. Aleniuksen mukaan esimerkiksi eläinten käyttäytymistä käsittelevä kurssi sekä NLP-tutkinto ovat olleet opiskelijoiden keskuudessa suosittuja.

Jessica hyväksilukee pianotunnit

Akaan lukion toisella luokalla opiskeleva Jessica Sakala on jo ehtinyt hyväksilukea autokouluopintonsa. Jessica soittaa myös pianoa Valkeakosken musiikkiopistossa, joten sitä kautta on tulossa toinen hyväksiluku.

– Olen soittanut pianoa Valkeakoskella jo lähemmäs kymmenen vuotta. Tällainen systeemi on mielestäni kätevä, koska saan lukiokurssin minulle tärkeästä harrastuksesta, Jessica sanoo.

Jessica kertoo aikovansa kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa pakollisten aineiden lisäksi biologian ja psykologian, joista hän aikoo ottaa kaikki kurssit.

– En tiedä helpottaako hyväksilukeminen opintojani, mutta tällä tavalla tulee ainakin riittävästi kursseja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.