Pääkirjoitus

Arvoton näytelmä

Hämeenlinnan hallinto-oikeus piti 22. lokakuuta 2018 antamallaan päätöksellä voimassa Akaan valtuuston 31. toukokuuta 2017 tekemän päätöksen irtisanoa Aki Viitasaari kaupunginjohtajan virasta. Voittajia oikeudessa ovat näin Akaan kaupunki ja Akaan valtuusto. Valtuustolla on valta irtisanoa kaupunginjohtaja, jos luottamus menee.

Koko arvoton näytelmä olisi jäänyt näyttelemättä, jos Aki Viitasaari olisi ymmärtänyt, keitä tilapäistä valiokuntaa valtuustolta vaatineiden valtuutettujen joukossa oli. Toijalaa ja Akaata keskeisissä luottamustehtävissä muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtajana palvellut Juhani Salin (sd) oli vaatimuksen ensimmäinen allekirjoittaja. Myös istuvan valtuuston puheenjohtajan ja Viialassa keskeisissä luottamustoimissa työskennellyt Saila Kallioinen (sd) oli allekirjoittajien joukossa. Tuntee vähän paikallislista kunnallispolitiikkaa jos luulee, että nämä henkilöt olivat liikkeellä pilanpäitten. Siksi on ollut järkyttävää katsella heidän mielivaltaista kohteluaan ominensa joukossa.

Hallinto-oikeuteen päädyttiin, kun Viitasaari valitti valtuuston hyvin selkeästä päätöksestä. Tätä ennen näyteltiin näytelmää, jossa luottamushenkilöistä kootun tilapäisen valiokunnan työskentelyä häirittiin ala-arvoisella tavalla. Aki Viitasaari muun muassa pakeni, vaikka hänen olisi viimeistään nyt pitänyt näyttää johtajuutta. Valiokunnan juridisen avun käytöstä on kaiketi valitus edelleenkin vireillä.

Valiokunnan työskentely ja sitä seurannut julkinen keskustelu leimattiin ajojahdiksi, mitä se ei missään nimessä ollut. Irtisanomisasian ottaminen vaaliaseeksi oli makaaberia pilaa vakavalla asialla.

Aki Viitasaaren käytöksen ja työskentelyn selvittäminen jatkui hallinto-oikeuden suullisessa käsittelyssä. Painavaa sanaa kuultiin muun muassa Akaan perusturvajohtaja Elina Anttilalta, joka kuvasi kaupungin johtoryhmätyöskentelyä. Anttila koki, ettei häntä arvosteta ja hänen talousarvioesityksiään muutettiin siitä kertomatta. Tekninen johtaja Antti Kemi taas kertoi saaneensa Viitasaarelta tukea sisäilma-asioissa teknisessä lautakunnassa, joiden kokouksiin Viitasaari osallistui. Kemilläkin oli vastuullinen esimies.

Yllättävintä oikeusprosessissa oli Aki Viitasaaren puheet suhteestaan paikallislehti Akaan Seutuun. Hän väitti, että lehti on muuttanut toisenlaiseksi hänen lausumiaan. Tällaista väitettä ei kuitenkaan ole koskaan esitetty suoraan lehdelle. Kertaakaan Aki Viitasaari ei ole ottanut lehteen yhteyttä pyytäen korjausta tai oikaisua. Hän ei ole vienyt sinänsä vakavaa väitettä Julkisen Sanan Neuvostoonkaan, joka on lehtien toiminnan itsesäätelyelin. Edelleenkään lehdessä ei tiedetä, mitkä Viitasaaresta tehdyt jutut eivät pidä paikkaansa.

Sanomalehtien Liiton arvostetun Antti-patsaan nimittäminen vasikka-patsaaksi ja monet muut kaupungin henkilöstöön ja asioihin liittyvät kommentit, jopa ilmeet kokoukissa, ja osallistumisen vähyys, viivyttely ja saamattomus osoittavat, että Akaalta on vuosia puuttunut arvostusta nauttiva, luotettava ja yhteisöä rakentava kaupunginjohtaja.

On aika pistää piste tälle arvottomalle näytelmälle. Luottamusta on tai sitä ei ole. Nyt on näytetty toteen, että sitä ei ole. Akaata rakennetaan vain yhteispelillä ja toisiimme luottaen. Letkautuksien ja valituksien aika on ohi. Hallinto-oikeudesta ei koskaan ole avuksi yhteisymmärryksemme rakentamisessa. Paikallislehti Akaan Seutu on aina valmis rakentavaan yhteistyöhön, sillä olemassaolomme edellytys on voimakas kotikaupunki ja sen hyvinvoivat asukkaat.

Hallinto-oikeus hylkäsi Aki Viitasaaren valituksen irtisanomisesta
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.