Osa kaupunginhallituksesta halusi vapauttaa Antti Kemin tehtävistään – päätös laajasta selvityksestä herättää kysymyksiä

Inka Loppia (vas.) kaupunginhallituksessa tuurannut Saija Roininen (oik.) olisi vapauttanut nykyisin kaupungininsinöörinä työskentelevän Antti Kemin tehtävistään, mutta ehdotus häivisi demariehdotusten keskinäisen äänestyksen. Kuva Akaan valtuuston kokouksesta tammikuussa 2017.

Akaan kaupunginhallitus paini aika tovin pohtiessaan, mitä se tekee Kiwa Inspectan tuoreelle raportille. Raportti arvioi vuosina 2014–2015 tehdyn Keskustan koulun peruskorjauksen laatua.

Raportin mukaan peruskorjauksessa ei kaikilta osin toimittu hankesuunnitelman mukaan, ja koulun rakenteista jätettiin muun muassa poistamatta pilaantuneita materiaaleja. Suunnittelijat ja urakoitsija esittivät tarpeellisten lisätöiden tekemistä vielä korjausten aikana, mutta peruskorjauksen tilaaja eli Akaan tekninen johtaja Antti Kemi hylkäsi tukun lisätyötarjouksia.

Akaan vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori esitti tiistaina kaupunginhallitukselle, että se merkitsee raportin tiedoksi, toimittaa sen tiedoksi myös valtuustolle ja päättää jatkotoimenpiteistä myöhemmin erikseen.

Tämä ei käynyt Inka Lopin (sd) henkilökohtaiselle varajäsenelle Saija Roiniselle (sd). Roininen ehdotti, että kaupunginhallitus velvoittaa va. kaupunginjohtaja Sinivuoren tekemään tutkintapyynnön ulkopuoliselle, riippumattomalle taholle ja vapauttaa kaupungininsinööri Antti Kemin tehtävistään tutkinnan ajaksi.

– Tutkinnassa tulee huomioida Kiwa Inspectalta tilatun Keskustan koulun rakennusteknisen tutkimuksen tulos, Roininen lisäsi.

Kyseessä on tänä syksynä alkanut eri tutkimus kuin se, minkä loppuraporttia nyt käsiteltiin.

Roinisen esitystä kannatti Salla Bisterin (sd) henkilökohtainen varajäsen Kirsi Vaittinen (sd).

Kaikki kokoomuslaiset tukivat Hannu Järvistä

Demarileiristä ja vieläpä Viialan työväenyhdistyksen sisältä löytyi Saija Roinisen ehdotuksen lisäksi koko lailla yllättäen toinenkin kanta raportin käsittelyyn. Hannu Järvinen nimittäin esitti, että hallitus velvoittaa Sinivuoren käynnistämään selvityksen tekemisen ulkopuolisella riippumattomalla taholla välittömästi kaikkien esiin nousseitten osapuolten osalta heidän toiminnastaan Keskustan koulun peruskorjauksen yhteydessä. Antti Kemiä ei Järvisen esityksessä erikseen mainittu.

Järvisen ehdotusta kannattivat kokoomuksen Sami Rajala ja Jukka Salminen.

Hannu Järvisen ehdotusta kannattivat muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö (vas.) ja hallituksen jäsen Jukka Ahohen (kesk.). Kuva Akaan valtuuston kokouksesta lokakuulta 2017.

Äänestyksessä Järvisen ehdotus sai 8 ääntä (Hannu Järvinen, Janita Puomila (kok), Sami Rajala, Harri Rämö (sd), Jukka Saari (vas), Jukka Salminen, Sauli Turja (sin) ja Jukka Ahonen (Ryhmä 2020).

Saija Roinisen ehdotusta kannatti hänen ja Kirsi Vaittisen lisäksi vihreistä vasemmistoliittoon loikannut mutta kaupunginhallituksessa edelleen vihreitä edustava Heli Piirainen, joten äänestystulos oli 8–3.

Järvisen ehdotusta ei asetettu enää äänestyksellä va. kaupunginjohtaja Sinivuoren ehdotusta vastaan, sillä kaupunginhallitus hyväksyi Järvisen esityksen tässä vaiheessa yksimielisesti.

Raportti merkittiin samalla tiedoksi ja päätettiin toimittaa tiedoksi valtuustolle. Jatkotoimenpiteistä päätetään Briitta-Liisa Sinivuoren käynnistämän ja ulkopuolisen riippumattoman tahon tekemän selvityksen perusteella.

Kaupunginhallituksen päätöksestä ei käy ilmi, keitä ovat ne kaikki esiin nousseet osapuolet, joiden toimintaa Keskustan koulun peruskorjauksen yhteydessä nyt ryhdytään selvittämään. Myöskään selvityksen tekevää, ulkopuolista riippumatonta tahoa ei päätöksellä sen tarkemmin määritelty.

Kaupunginhallitus ei myöskään päättänyt, kuinka paljon rahaa kaikkien esiin nousseiden osapuolten toiminnan selvittämiseen voidaan käyttää.

Kokoomuksen Jukka Salminen (vas.) ja Sami Rajala kannattivat Hannu Järvisen esitystä, jonka mukaisesti kaupunginhallitus päätti velvoittaa va. kaupunginjohtaaja Briitta-Liisa Sinivuoren käynnistämään selvityksen tekemisen ulkopuolisella riippumattomalla taholla välittömästi kaikkien esiin nousseitten osapuolten osalta heidän toiminnastaan Keskustan koulun peruskorjauksen yhteydessä. Kuva vaalitilaisuudesta ennen vuoden 2017 kuntavaaleja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.