JHL:n jäsenet eivät ole lakossa Akaassa ensi maanantaina

Maanantaina 22. lokakuuta kello 0.00 alkava kahden vuorokauden Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ry:n poliittinen lakko koskettaa Pirkanmaalla noin 300 yksittäistä työpaikkaa. Lakkoja järjestetään Hämeenkyrössä, Nokialla, Parkanossa, Tampereella, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.

Lakon piiriin kuuluvat työpaikat ovat etupäässä siivous- ja kiinteistöhuollon, ruokapalveluiden, liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimen palveluiden piirissä. Tässä vaiheessa työtaistelutoimet koskevat JHL:n osalta kunnallisia palveluita.

Lakolla vastustetaan hallituksen valmistelemaa irtisanomislakia, jolla asetettaisiin työntekijät eriarvoiseen asemaan lain edessä työpaikan koon perusteella. Valmistelussa olevalla lailla on tarkoitus helpottaa pienillä työpaikoilla työskentelevien irtisanomista.

Menossa on poliittinen farssi

 Irtisanomislain valmistelusta on JHL:n Sisä-Suomen aluepäällikön Tommi Raunelan mielestä tullut poliittinen farssi viimeistään sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä koplasi sen yhteen työaikalain uudistuksen kanssa.

– Pääministerin kestävyys neuvottelupöydässä on aivan liian lyhytjänteistä käymään läpi merkittäviä työelämän uudistuksia kolmikantaisessa prosessissa yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan kanssa, toteaa JHL:n Sisä-Suomen aluepäällikkö Tommi Raunela.

Ammattiyhdistysliikkeessä on totuttu kolmikannan tarkoittavan todellista asioiden yhteistä valmistelua, jossa sopu etsitään yhdessä neuvotellen.

– Kolme epävirallista kokoontumista on kaiketi pohjalainen käsitys neuvottelusta, mutta meidän käsityksiämme se ei vastaa. Nyt esillä olevan irtisanomislain yhdistäminen aiemmin käytyyn kolmikantaneuvotteluun työaikalaista ja siinä epäonnistumiseen, kuvastaa vain sitä, että hallituspiireiltä puuttuu osaaminen tai halu sopimusyhteiskunnan omaksumiin työtapoihin, jonka vuoksi olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa olemme joutuneet laillisten poliittisten mielenilmausten ja lakkojen tielle turvataksemme suomalaisten työntekijöiden yhdenvertaisuuden lain edessä, jatkaa Raunela.

JHL:n Sisä-Suomen aluetoimisto on yksi JHL:n yhdeksästä alueellisesta jäsenyhdistysten ja jäsenten palvelutoimistosta, joka toimii Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakuntien alueella. Sen toimisto sijaitsee Tampereella ja 28 489 jäsenellä se on JHL:n toiseksi suurin alue.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.