Pääkirjoitus

AkaaPointille mahtava alku

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, AkaaPoint -yritysalueelle nousee Pohjois-Euroopan suurin lehtipuusaha. Neuvoteltavaa on vielä paljon, mutkia matkassakin, mutta yrittäjä Jorma Soinilla on tapana ideansa. Sen todistaa muun muassa saunoja ulkomaita myöten tekevä Kärävä Oy, Jorma Soinin lempilapsi.

Jorma Soini kiertää maailmalla ja katsoo kauas. Hänen kontaktinsa puualan osaajiin on synnyttänyt Valoisa Woodin, joka on lehtipuusahan taustayhtiö. Hankkeet työstäjät haistavat, että sellun keiton ohella myös lehtipuutkin menevät sahattuna kaupaksi. Soinin bisnes ei perustu vain sähköposteihin tai puheluihin. Hän menee paikan päälle, kuulostelee ja tutustuu. Matkapäiviä kertyy vuodessa useita, mutta matkoilla näkee paljon.

Akaan kaupungille lehtipuusahan käynnistyminen olisi lottovoitto. Siksi asioita on hiottu huolella ja moneen kertaan. AkaaPoint on ollut liian pitkään tyhjänä. Raakapuuterminaalin siirtyminen pois Toijalan keskustasta yritysalueelle on käytännöllisesti katsoen varma, vain valtion budjettirahoitus uupuu, joten yhdessä lehtipuusahan kanssa yritysalueesta tulisi heti merkittävä puutoimijoiden keskus.

Puualan jalostustoiminta voisi olla Akaan kaupunkikehitysjohtajan Jyri Sarkkisen mielestä tärkeä osa AkaaPointin profiilia. Pohjois-Euroopan suurimman lehtipuusahan nouseminen Akaaseen on merkittävä asia koko kaupungille.  Uusien toimijoiden avulla kaupungin logistinen sijainti konkretisoituituisi entisestään.

Elinvoimalautakunnan hyväksymä kaupungin elinvoima- ja kaupunkiympäristöohjelma vuosille 2018–2020 on selkeä, konkreettinen ja hyvin myönteisiä yksityiskohtia sisältävä. Ohjelman mukaan AkaaPointiin sijoittuisi ensimmäinen yritys jo tänä vuonna ja ensi vuodesta alkaen tulijoita pitäisi olla neljä vuodessa. Kiirettä pitää ja hyvä niin. Liian monta vuotta on jo mennyt odottaessa.

Akaan kaupunkikehitystoimessa on draivi päällä. Talouden tasapainottamisohjelmista ja politiikan pirstaleisuudesta huolimatta kaupunkia viedään voimakkaasti eteenpäin. Toivottavasti he, joiden tavoitteena on edelleen kaiken ennallaan pitäminen, muistavat, että vain vireän yritystoiminnan avulla Akaa nousee. Ideoita on hyvin helppo leimata haihatteluksi, joten joskus toivoisi pysähtyneisyyden linnakkeista kuuluvan jotakin rakentavaakin. Varovainen kamreeripolitiikkakin näkee kaikessa vain kustannuksia, mutta kamreerit harvoin mitään rakentavatkaan.

Elinkeino- ja kaupunkiympäristöohjelma lupaa muun muassa, että Akaan asemanseutujen ympäristö siistitään, Viialan asemanseudulle laaditaan suunnitelma ja Toijalan keskusta-alueelle arkkitehtuurikilpailun avulla tehtyjä suunnitelmia toteutetaan. Nämä sinänsä yksinkertaiset hankkeet kaupunkikuvan kohottamiseksi vaativat hyvien suunnitelmien lisäksi myös rahaa ja toimintatapojenkin muutoksen. Akaassa on pitkää eletty tilannetta, että samaan aikaan kun ideoidaan viihtyisää ympäristöä, leikataan viihtyisyyttä tekevien työntekijöiden määrää.

Tulevaisuudessa tehdään päätös myös Akaan asuntomessujen hakemisesta. Tätä päätöstä ei kannata venyttää ohjelmakauden loppuu. Akaa tarvitsee messut ja sen tuoman julkisuuden sekä nousun. Päätöksen panttaamisen sijaan kannattaisi pikemminkin pohtia vaikkapa Akaan puutoimijoiden kanssa yhdessä, millaiset messut tehdään. Esimerkiksi Jorma Soinia pitää kuunnella enemmänkin.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.