Ainoastaan isäntä Edvard Kärävä surmattiin Oriniemen sillalla

Helmikuussa 1918 surmatuilla Kaarlo Kelolla, Arvo Riipalla ja Erland Kärävällä on yhteinen hautamuistomerkki Kylmäkosken hautausmaalla.

Akaan Seudussa 3.10. julkaistiin juttu Valokuvasta löytyi selitys Kylmäkosken vanhojen sukuhautojen suuntiin. Haluaisin oikaista jutussa olevan virheellisen tiedon, että Kelo, Riippa ja Kärävä olisi surmattu 1918 Oriniemen sillalla. Ainoastaan isäntä Edvard Kärävä surmattiin Oriniemen sillalla. Tämän vuoksi hänen nimeään ei löydy Akaan kirkon vieressä sijaitsevasta kivestä, koska surmapaikka oli Kylmäkoskella.

Juho Kelon ja Arvo Riipan nimet ko. kivessä puolestaan ovat ja syynä on se, että heidät surmattiin kunnanrajan tällä puolella. Kiveen on laitettu Akaassa (ja sen ympäristössä) aseettomana surmatut (punaisten toimesta). Kelo ja Riippa surmattiin Sontulankankaalla, kun punaiset olivat tuomassa heitä Toijalaan.

Lehtijutussa kerrotaan isäntien yhteishaudasta. Kyseessä oli kuitenkin vain yksi isäntä eli Kärävä ja kaksi talollisen poikaa Kelo ja Riippa.

Liisa Sjöblom

Sukututkija ja Akaa-Seuran sihteeri

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>