Pysähdy hetkeksi: Samassa veneessä

Akaan tavallisesti niin rauhallisissa vesistöissä välillä myös sattuu ja tapahtuu. Viikonloppuna Ilves-faneja Hämeenlinnasta kuljettanut laiva ajoi savikkoon ja sumuisessa yön pimeydessä jouduttiin suorittamaan laivan matkustajien ja miehistön evakuointi. Onpa taannoin Jalannissakin evakuoitu rippikoululaisia saaresta, kun kova puhuri on yllättänyt retkeilijät.

Viikonlopun tapahtumat tarjosivat satunnaiselle hartauspuheen kirjoittajalle aina niin tarpeellisen aasinsillan kohti Raamatun maailmaa. Monet Raamatun kertomukset sijoittuvat Gennesaretin järven seudulle.

”Jeesus astui veneeseen, ja opetuslapset seurasivat häntä. Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui. Silloin opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: ”Herra, pelasta meidät! Me hukumme.” ”Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?” Jeesus sanoi. Sitten hän nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja, ja tuli aivan tyven. Ihmiset hämmästyivät ja sanoivat: ”Mikä tämä mies on? Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin.” ” Matteus 8

Gennesaretin järvellä on noin 23 kilometriä pituutta ja leveyttäkin noin 16 kilometriä. Syvimmältä kohdaltaan järvi on noin 44 metriä syvä. Gennesaretin järven pohjasta löydettiin 1980-luvulla kuivuuden aikana roomalaisaikainen vene. Vene oli noin kahdeksan metriä pitkä ja yli kaksi metriä leveä. Tämän tyyppiseen veneeseen mahtuivat siis hyvin Jeesus ja 12 opetuslasta.

Kaikilla meillä on kokemus siitä, että asiat myrskyävät ylitsemme ja emme voi niihin vaikuttaa. Jumalakin tuntuu nukkuvan. Mitä tehdä silloin? Kannattaa toimia kuin opetuslapset ja herättää Jeesus vaikkapa rukouksella.

Ihmisen jumala on se, jolta hän odottaa kaikkea hyvää ja apua hädän hetkellä. Arjessa, kun asiat sujuvat hyvin, olemme itse itsemme auttajia emmekä aina muista Jumalaa herätellä. Arjen pienetkin haasteet olisi hyvä kantaa Jumalan eteen ja elää näin elävässä yhteydessä Jumalaan jatkuvasti. Onneksi Jumala on uskollinen ja jatkaa matkaa kanssamme yhteisessä veneessä, vaikka emme Häntä aina muistakaan.

Jeesusta ”tottelevat tuulet ja aallotkin”. Emme ole luonnonvoimien armoilla emmekä sokean sattuman uhreja tarkoituksettomassa maailmankaikkeudessa vaan Jumalan rakkaita lapsia yhteisellä matkalla samassa veneessä Hänen kanssaan. Kaikkivaltias Jumala hallitsee koko luomakuntaa, vaikka välillä näyttääkin nukkuvan. Jumala on luvannut pitää kaiken käsissään silloinkin, kun myrsky ympärillämme vain yltyy.

Jeesus itse on opettanut meille Isä meidän -rukouksen, joten on varmaa että tämän rukouksen Hän kuulee ja siihen vastaa. ”Jumala tahtoo näin rohkaista meitä uskomaan, että hän on oikea Isämme ja me hänen oikeita lapsiaan, niin että voisimme häntä pelottomasti ja täysin luottavaisesti rukoilla niin kuin rakkaat lapset rakasta isäänsä.” Lutherin Vähä katekismus

Vene on myös perinteinen vertauskuva kirkosta, jossa Kristus on kapteeni. ”Maailma on meri, jolla kirkko purjehtii kuin laiva, mutta aallot eivät voi sitä tuhota” toteaa  kirkkoisä Hippolytos noin 200 jKr. Jatketaan yhdessä tätä 2000 vuotta jatkunutta matkaa kohti taivaallista turvasatamaa.

Mika Setälä

Kirjoittaja on akaalainen kirkkovaltuutettu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?