Tuulivoimala kylämaisemassa

Tähänkö tuulivoimala?

Akaan Seudussa uutisoitiin osayleiskaavahankkeesta tuulivoimapuistoa varten (AS 12.9. Akaa aloittaa kaavoituksen tuulivoimaloita varten).  Abo Wind Oy aikoo rakentaa Akaaseen seitsemän tuulivoimalaa, joiden korkeus on 300 metriä. Paikka on lehtitietojen mukaan kuuden kilometrin päässä Toijalasta, Hämeenlinnan rajalla ja vielä metsässä, eli tällä luonnehdinnalla todella kaukana kaikesta.

Oikeasti paikka on Kurisjärven ja Riisikkalan kylien lähimaastossa.

Tapio Kivistö ja Vesa Liehu kritisoivat hanketta tuulivoimaloiden meluhaittoihin liittyen (AS 19.9. Akaaseenko maailman korkeimmat tuulimyllyt?)  Minä haluan esittää kritiikkiä hätiköidystä päätöksenteosta mahdollisten maisemavaikutusten näkökulmasta.

Lehtikuvissa on esitetty havainnekuvia tuulivoimaloista kilometrien päästä. Kuvissa valkeat tuulimyllyn siivet näkyvät taivaanrannalla kuin valkoiset joutsenparvet.

Kaupungin kaavoituspäätöksen tueksi olisi minun mielestäni tarvittu kuitenkin enemmän havainnekuvia siitä, miten nämä jättiläismäiset tuulivoimalat sijoittuvat lähimaisemaan ja kylissä asuvien ihmisten pihapiireihin. Abo Wind on esittelytilaisuuksissaan tällaisia luvannut, mutta niitä ei ole vielä näkynyt. Jäävätkö tuulimyllyt pihamaisemassa lähimetsien taakse vai pyörivätkö valtavat lavat pihapuiden yläpuolella.

Abo Wind voisi tehdä myös vertailtavaksi havainnekuvan, jossa tuulimylly sijaitsee kilometrin päässä Toijalan torilta.

Marjukka Lauhkonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.