Maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämiseksi Etelä-Pirkanmaalla perustetaan yhteistyöverkosto

Toijalan vastaanottokeskusta pyörittäneet Petteri Salakari, Riikka Salakari ja Riina Septiawan kertoivat Akaan Seudussa viime kesänä yllättyneensä siitä, kuinka hyvin akaalaiset suhtautuivat turvapaikanhakijoihin ja kuinka hyvin asiat vastaanottokeskuksessa sujuivat.

Maaseudun kehittämisyhdistys Pirkan Helmi ry on laatinut toiminta-alueellaan selvitystyön maahanmuuton nykytilanteesta sekä kuntien kotouttamiskäytännöistä. Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken maahanmuuttajien määrä on vielä varsin maltillinen mutta kasvussa.

Kotouttamistoimenpiteiden käytännön toteutuksessa suurin haaste kuntien palveluiden osalta on maahanmuuttaja-asiakkaiden vähyydestä johtuva rutiinin puute. Nyt alueella käynnistetään kotouttamisammattilaisten yhteistyöverkoston toiminta, josta toivotaan konkreettista apua.

– Kunnissa on paljon hyviä kotouttamiskäytäntöjä, esimerkiksi valmistavassa perusopetuksessa ja kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa, mutta myös kehittämiskohtia löytyy muun muassa tiedon kulussa, viestinnässä ja asenneilmapiirissä. Huomionarvoista on suuret kuntien väliset erot kotouttamisen edistämisessä sekä yleisessä suhtautumisessa kotouttamistoimiin, Pirkan Helmestä kerrotaan.

Pirkan Helmi on paikallinen maaseudun kehittämisyhdistys, joka osana kansainvälistä Leader-ryhmien yhteistyöprojektia IIRA-Immigrant Integration to Rural Areas toteutti toiminta-alueellaan selvitystyön kesällä 2018.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.