Kaupunginhallitus esittää valtuustolle Akaan Areenan suunnittelulainan takausta

Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n toimitusjohtaja Kari Salin (vas.) kertoi Akaan Areenasta viime viikolla järjestyssä liikuntaillassa. Myös Janne Katoperän johtama lentopalloseura A-Volley on lähdössä rahoittamaan hallin rakentamista.

Akaan kaupunginhallitus päätti tiistaina esittää kaupungin omavelkaisen takauksen myöntämistä 80 prosentin osuudelle Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n enintään 40 000 euron lainasta. Lainaa tarvitaan suunnittelun edistämiseksi hallihankkeessa, jolla useat akaalaiset urheiluseurat pyrkivät rakennuttamaan Akaan Areenaksi nimetyn liikuntahallin Viialaan.

Lainan takauksen myöntämisestä päättää ensi viikon keskiviikkona kokoontuva valtuusto.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan laina-aika saa olla enintään puolitoista vuotta, ja kaupunginhallituksen on hyväksyttävä velkakirjat ennen takauksen allekirjoittamista. Kaupunki perii takauksesta vuosittain 0,5 prosentin takausprovision taatun lainan maksamattomasta pääomasta, ja kaupungille tulee raportoida vuosittain lainan takaisinmaksamisesta.

Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n omaisuus koostuu tekonurmista, ja takaussitoumuksen vastavakuudeksi edellytetään yrityskiinnitys.

Kaupungin mahdollisesta osallistumisesta varsinaiseen hallihankkeeseen eli Akaan Areenan rakentamisen rahoittamiseen päätetään vuoden 2019 talousarvion ja vuosien 2019–2021 taloussuunnitelmaa käsiteltäessä. Lisäksi kaupunginhallitus pyytää ennen vuoden 2019 talousarviokäsittelyä elinvoimalautakunnalta, sivistyslautakunnalta ja tekniseltä lautakunnalta lausunnon hankkeesta.

Areenan hinnaksi arvioitu 2,1 miljoonaa euroa

Seuraavaksi tehtävässä Akaan Areenan hankeselvityksessä päätetään muun muassa hallin lopullinen sijoituspaikka ja sen edellyttämät liikenne- ja paikoitusjärjestelyt sekä hallin yhtiömuoto ja sen mahdolliset osakkaat. Selvitykseen kuuluvat myös lopullisten piirustusten valmistelu, rakennusluvan haku, pohjatutkimukset- ja piirustukset sekä hallin toimittajan ja eri alihankkijoiden kilpailutus.

Akaan Areenaa suunnitellaan Viialan yhtenäiskoulun välittömään läheisyyteen. Eristetty teräsrunkorakenteinen liikuntahalli olisi koulujen käytössä kello 8–16 ja iltaisin urheiluseurojen käytössä.

Alustavien suunnitelmien mukaan hallin mitat ovat 50 x 84 x 12 metriä ja 4 200 neliömetriä. Halliin on suunniteltu lentopallo- ja sulkapallokenttiä, futsal- ja salibandykenttä sekä tekonurmikenttä jalkapalloilua varten. Hallissa on 300 hengen katsomo ja kahvio.

Akaan Areenan arvioitu hinta on noin 2,1 miljoonaa euroa, ja sille on mahdollista hakea opetusministeriön tukea, joka voi olla jopa 30 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista.

Suunnitelman mukaan opetusministeriö maksaisi hallista 700 000, Akaan kaupunki 714 000 ja akaalaiset yhdistykset 686 000 euroa.

Yhdistyksistä Akaan Areenan omistajiksi ovat alustavasti lähdössä Toijalan Nuorisoseura (TFT Toijala Fumblers Team ja TUFF Total Ultimate Frisbee Freaks), Leijona Futsal, A-Volley, Toijalan Pallo-49, Viialan Peli-Veikot, Toijalan Valpas ja Viialan Naisvoimistelijat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?