Metsään menee: Syötävä seitikki ja limainen nuljaska

Kehnäsieni

Kehnäsieni.

Kehnäsieni on herkullinen, kaunis ja satoisa sieni, joka on tullut yhä suositummaksi viime aikoina. Moni pelkää sekoittavansa kehnäsienen syömäkelvottomiin seitikkeihin, mutta kun opettelee muutaman tuntomerkin, on kehnäsieni varsin helppo tunnistaa.

Kehnäsienen oljen värisen lakin päällä on helmiäisen väristä tomusokeria muistuttavaa kehnää, jota on kuvattu ”keijukaisen ripottamaksi pölyksi”. Kehnäsienen jalan ympärillä on selvä rengas toisin kuin seitikeillä, joilla on jalassaan vain roikkuvia suojusjäänteiden palasia. Kehnäsienen jalan yläosassa renkaan yläpuolella erottuu valoa vasten käännellessä helmiäisen väristä, revontulimaista siksak-kuviota. Sienen lakin halkaisija on 5–15 senttimetriä ja jalan pituus niin ikään 5–15 senttimetriä.

Kehnäsieni kasvaa sekä kuusikoissa että mäntykankailla. Nuoren yksilön lakki on munamainen, mutta vanhemmiten se on laakeampi, ja vanhan sienen lakin reunat kääntyvät jo ylöspäin. Biologisten tutkimusten perusteella kehnäsieni on seitikki, mutta ei onneksi muistuta myrkkyseitikkejä.

Kehnäsieni ei tarvitse esikäsittelyä, vaan sen voi paistaa suoraan, kuivata tai säilöä pakastamalla. Siitä voi tehdä vaikkapa herkullista kehnäsienipastakastiketta.

Limanuljaska

Limanuljaska.

Nuorena limanuljaskan lakki on puolipallomaisen kupera. Vanhemmiten se on laakeampi. Lakin halkaisija on 5–15 senttimetriä ja se on paksun limakerroksen peitossa. Lakin väri vaihtelee vaaleasta harmaan ruskeasta tummahkoon violetin harmaaseen. Limanuljaskan paksut heltat ovat harvassa ja nuorena vaalean harmaat, vanhemmiten ne tummuvat.

Vanhana sieni on usein mustatäpläinen. Sienen värin vaihdellessa varsin paljon limanuljaskan paras tuntomerkki onkin sen jalan tyvi, joka on väriltään kirkkaan sitruunankeltainen. Limanuljaska on syytä poimia aina kokonaisena, jotta voi nähdä jalan keltaisen värin ja varmistua lajinmäärityksestä vielä kotonakin.  Kypsennettäessä sieni mustuu.

Limanuljaska kasvaa kuusen seuralaisena kuusi- ja sekametsissä usein polkujen varrella koko maassa kuusirajaan asti.

Nimestään huolimatta limanuljaska on hyvä ruokasieni. Sen lakki nyljetään ennen sienen ruoaksi valmistamista halkaisemalla sieni kahtia sieniveitsellä tyvestä lakkiin päin. Lakin limakerros jätetään ehjäksi ja nyljetään pois. Limanuljaska ei vaadi esikäsittelyä. Parhaimmillaan se on heti tuoreeltaan ruuaksi valmistettuna.

Viljami ja Minna Ovaskainen

kuvat: Viljami Ovaskainen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?