Akaan liikuntaluokat tukisivat seurojen työtä ja oppilaiden omaa lajiharrastusta – keskiviikkona otettiin uusia askelia

Viialan yhtenäiskoulun liikunnan ja terveystiedon opettajat Lassi Lehtonen (oik.) ja Heini Salonen ovat suunnitelleet liikuntaluokkatoimintaa. Sen tarkoitus on tukea oppilaan urheiluharrastusta muun muassa koordinaatio- ja motoriikkaharjoituksilla. Toijalan yhteiskouolun ruokalassa olivat keskiviikkona keskustelemassa myös Akaan sivistysjohtaja Tero Kuusisto (vas.) ja Akaa-Volleyn toiminnanjohtaja Markku Kuoppa.

Mikäli tämänhetkiset suunnitelmat toteutuvat, Akaan kaupunki perustaa ensi syksyksi liikuntaluokat molempiin yläkouluihinsa eli Toijalan yhteiskouluun ja Viialan yhtenäiskouluun.

Keskustelu liikuntaluokista aloitettiin viime keväänä A-Volleyn ja Akaa-Volleyn koollekutsumassa tilaisuudessa, ja kesän aikana suunnittelua on jatkettu Viialan yhtenäiskoulun johdolla. Viime keskiviikkona pidettiin toinen keskustelutilaisuus kaupungin sivistystoimen ja akaalaisten urheiluseurojen kesken.

Ajatuksena on järjestää ensi elokuusta alkaen nykyistä enemmän liikuntatunteja halukkaille kuudensien luokkien oppilaille. Seuraavina vuosina liikuntapainotus laajenisi ylemmille luokille.

Tuntilisäys otettaisiin nykyisestä valinnaisaineresurssista, joten lisäkustannuksia ei tulisi, koska opetuksenkin hoitaisivat koulujen omat liikunnan ja terveystiedon opettajat.

Kuudennella luokalla liikuntaa olisi kolme viikkotuntia eli yksi nykyistä enemmän. Seitsemännellä luokalla tunteja olisi nykyinen määrä eli kolme tuntia, koska valinnaisaineita ei ole, ja liikuntatunnit pitäisi ottaa pakollisista aineista ja siirtää pakollisen aineen kahdeksannelle.

Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla liikuntaa olisi neljä vuosiviikkotuntia.

– Voi kuulostaa siltä, että tämä ei ole paljon, mutta tämä olisi pakollista, ja ryhmästä ei voisi lähteä kesken. Lisäksi liikuntapainotteiset oppilaat voisivat valita lisää valinnaisia liikunta-aineita, jos ryhmiä syntyy. Kuusikin tuntia olisi mahdollista, kertoi Viialan yhtenäiskoulun rehtori Saija Montonen.

Seuraavaksi pohditaan valintasysteemiä

Liikuntaluokkien oppilasmäärät ovat vielä auki. Ryhmän koko ei saisi olla kovin paljon pienempi kuin Akaan kaupungin päättämä yläkoulun enimmäispääluku, 32 oppilasta. Mikäli halukkaita ei riitä täyteen ryhmään, liikuntapainotuksen valinneet oppilaat olisivat muiden oppilaiden kanssa samoissa ryhmissä.

Viime Keskiviikkona paikalla olleilla kaupungin ja seurojen edustajilla oli yhteinen näkemys siitä, että liikuntaluokat olisivat monessa mielessä tervetullut juttu, ja ne voisivat jopa houkutella oppilaita myös Akaan rajojen ulkopuolelta.

Viialan yhtenäiskoulun liikunnan ja terveystiedon opettaja Lassi Lehtonen totesi, että tarkoitus on ennen kaikkea edesauttaa ja tukea liikuntaa harrastavia oppilaita.

– Lähdemme liikkeelle siitä, että se ei olisi vain oman lajin juttuja vaan huomattavasti monipuolisempaa. Suurin työ tehdään seuroissa. Se, mitä me teemme kouluissa, on siihen suuntaan, mihin teillä ja urheilijoilla on tarvetta, jotta heillä olisi työkaluja harrastaa omaa lajiaan, Lehtonen totesi paikalla olleille valmentajille ja muille seura-aktiiveille.

Hän muistutti, että jos oppilas jatkaa urheilulukioon, pakollinen lajivalinta on tehty ja maailma on muutenkin täysin toinen.

– Siellä ei sitten ole muuta, mutta yläasteiässä sosiaalinen puoli on tärkeä ja se, että olisi muutakin kuin oma laji. Sitten olisi halua kasvattaa harjoitusmääriä myöhemmällä iällä.

Puheenjohtaja Mika Setälä (vas.) vie liikuntaluokka-ajatuksen sivistyslautakunnan käsittelyyn. Kari Salin edusti keskustelutilaisuudessa muun muassa Akaan jalkapalloilun tuki Oy:tä, ja Janne Katoperä on A-Volleyn puheenjohtaja.

Seuraavaksi liikuntaluokka-ajatukselle haetaan siunaus sivistyslautakunnasta, jonka puheenjohtaja Mika Setälä (kd) uskoi keskiviikkona, että se myös saadaan, koska rahaa ei tarvita.

Toiminta täytyy kuitenkin mainita ja hyväksyä myös osana kaupungin ensi vuoden talousarviota, jonka valtuusto hyväksyy joulukuun puolivälissä.

– Kyllähän tämä kuulostaa tosi hyvältä. Me saamme tästä tietynlaisen siemenen itämään, ja neljän vuoden päästä kun kaupunki on omillaan ja velat on maksettu, voi olla että on varaa satsata kaikkeen sellaiseen, mikä nähdään hyvänä. En usko, että kukaan keksii mitään syytä vastustaa tätä, mitä rehtorit ovat suunnitelleet, Setälä sanoi.

Samaan aikaan poliittisen käsittelyn kanssa koulut suunnittelevat sitä, millä perusteella oppilaat valitaan liikuntaluokille. Toijalan yhteiskoulun rehtorin Jorma Ojalan mielestä voisi olla hyvä, että Akaan nykyisille viidesluokkalaisille tehtäisiin alustava kysely siitä, kuinka suurta joukkoa liikuntaluokka kiinnostaisi.

Rehtorit Saija Montonen ja Jorma Ojala tähtäävät siihen, että liikuntaluokat perustettaisiin ensi syksyksi Viialan yhtenäiskouluun ja Toijalan yhteiskouluun.

Ammattivalmentajiakin voisi hyödyntää

Kun tämänhetkiset liikuntaluokkasuunnitelmat oli viime keskiviikkona esitelty, nosti Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n toimitusjohtaja Kari Salin puheet seuraavalle tasolle. Hänen mielestään nyt ollaan vielä liian vaatimattomia.

– Tämä on hyvä suunnitelma, koska siinä ei tarvittaisi lisää resursseja. Mutta mitäs jos niitä resursseja hankitaan? Marraskuun puolivälissä on aluehallintoviraston haku, josta voitaisiin koettaa saada rahaa. Minä olen valmis vetämään sellaista projektia, että se hakemus kirjoitetaan, jos siihen saadaan apuja.

Salinin mielestä hankkeesta puuttuu toistaiseksi kunnianhimo. Pitäisi yrittää enemmän, jotta toimintaa saataisiin myös aamuihin ja koulupäivän jälkeisiin tunteihin.

– Tässä kaupungissa on aika harvinainen tilanne, että on kaksi mestaruussarjatason joukkuetta, joissa on muun muassa ulkomaalaisia valmentajia. He ovat ilmoittaneet, että olisivat halukkaita vetämään koululaisille oppitunteja, jos se vaan järjestyy, Salin kertoi.

Hänen mukaansa puheenjohtaja Tero Kivistö on ilmoittanut, että Leijona Futsalin valmentajilla löytyy tähän valmiutta. Toiminnanjohtaja Markku Kuoppa puolestaan vakuutti Akaa-Volleyn olevan samoilla linjoilla.

– Ilman muuta se edesauttaa sitä, että meillä on jatkossakin resursseja ammattivalmentajien käyttämiseen. Lisätyötä kaivataan, ja mielellään olemme tällaisessa mukana.

Kari Salinin mukaan jalkapallopuolella Peli-Veikoilta ja Topalta löytyy myös valmentajia, jotka ovat käyneet suomalaisittain huippuvalmennuskurssit.

– Kun tästä kylästä löytyy niin paljon ammattimaista valmennusvoimaa, niin olemme me aika vaatimattomia, jos emme pyri sitä hyödyntämään. Muussa tapauksessa nämä kokoukset ovat olleet kyllä aika turhia suomeksi sanottuna, Salin totesi.

Lukuisten akaalaisten urheiluseurojen edustajat olivat Toijalan yhteiskoululla keskustelemassa liikuntaluokkien perustamisesta Akaaseen.

Kaupungin tukea avin avustuksen hakemiselle lupasi muun muassa sivistysjohtaja Tero Kuusisto.

– Jos avin apuun on meistä hyötyä, niin ollaan siinä tukena, kun omarahoitusosuudet ovat kohdallaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.