Vasemmistoliiton vastaus Akaan Kokoomuksen valtuustoryhmälle

Kiitos Akaan kokoomusvaltuustoryhmälle kiitoksista, vaikkakin ketunhäntä kainalosta pilkistäen annetuista.  Akaan kokoomuksen valtuustoryhmän mukaan olemme kuitenkin esittäneet virheellisiä ja mututuntumaan perustuvia käsityksiä teknisen toimen kustannuksista (Akaan Seutu 29.8.).

On sangen ikävää, että tämän väitteensä tueksi he eivät kyenneet esittämään yhtäkään johdonmukaista päätelmää saati faktaa.  Epämääräinen viittaus keskeneräiseen selvitystyöhön ei ole vakuuttava.  Kuten Akaan Seudun pääkirjoitus 5.9. toteaa, politiikan kieli on totisesti muuttunut, samoin argumentoinnin taso.

Viime aikoina olemme kuulleet useammankin kerran paikallisten kokoomuslaisten suista, että ”yksityinen palveluntuottaja kantaa myös riskin” (AS 29.8.) Äkkiä kuultuna tämähän kuulostaa hyvältä, jopa hunajaiselta. Kaupunki voisi ulkoistaa riskit yksityisen palveluntuottajan omasta pussista maksettavaksi.

Kuitenkin jokainen vähänkään yritystaloutta tunteva tietää, että tämä on vain yksinkertaistettu osatotuus. Todellisuudessa yksityinen palveluntuottaja hinnoittelee riskin. Palvelun ostaja maksaa tämän riskiarvion sisältämän hinnan – toisin kuin omana tuotantona järjestettävästä palvelusta, toteutui tuo arvioitu riski tai ei.

Tähän liittyen myös Akaan Kokoomuksen valtuustoryhmän esittämä esimerkki siitä, miten helppoa ja yksinkertaista on velvoittaa yksityinen palveluntuottaja tarjoamaan meille sisäilmaltaan terve rakennus, edustaa poliittista populismia parhaimmillaan. Todellisuudessahan kaupungin on ensin kyettävä osoittamaan vaateensa oikeutus. Tämä edellyttää useimmiten kalliiden asiantuntijoiden käyttöä.

Luonnollisesti yksityisellä palveluntarjoajalla on omat asiantuntijansa, jotka pyrkivät osoittamaan kaupungin vaateet vääriksi, kohtuuttomiksi tai vähintäänkin ylimitoitetuiksi. Tästä päädytään helposti lisäkustannuksia kerryttäen oikeuteen. Jos sopimusasiat olisivat näin helppoja ja yksiselitteisiä kuin kokoomuksen valtuustoryhmä antaa ymmärtää, miksi Akaa on edelleen ilman vakituista kaupunginjohtajaa?

Yhteenvetona onkin pakko kysyä, onko puolue, jonka edustajat esiintyvät niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla talouspolitiikan asiantuntijoina, todellisuudessa keisari ilman vaatteita? Emmehän toki millään voi uskoa, että he pyrkisivät tosiasioiden tietoiseen kaunisteluun omien ideologisten tavoitteidensa mukaisiksi.

 

Akaan Vasemmistoliitto

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.