Ylikomisario pidätti huumekuriirit junassa – ”Kyllähän sen haistaa, kun marihuana tuoksuu koko vaunussa”

Nokialainen ylikomisario Jari Kinnunen on pidättänyt kahdesti huumekuriireja junasta. Kuva: Sisä-Suomen poliisi

Sisä-Suomen poliisin mukaan Pirkanmaalla liikkuu nyt todella paljon huumeita. Kokaiinin, amfetamiinin, marihuanan ja huumaavien lääkkeiden käyttö on yleistä, ja erityisen vaarallisista huumeista kokaiini nousee räikeästi esille.

Kokaiinitakavarikoita tehtiin viime vuonna syyskuun alkuun mennessä 9 kappaletta. Tänä vuonna niitä oli samassa ajassa nyt 167.

Marihuanaa puolestaan on takavarikoitu lähes 600 kertaa useammin kuin vuoden 2017 tammikuusta syyskuun alkuun.

– Viime vuonna niitä oli 1647 ja tänä vuonna 2240, Sisä-Suomen poliisin ylikomisario Jari Kinnunen kertoo nopeasta muutoksesta.

Huumekuskien määrä kaksinkertaistui Akaassa

Akaassa huumausainerikoksia on kirjattu tältä vuodelta 42, kun niitä viime vuonna kirjattiin samassa ajassa 31.

– Tänä vuonna on ollut yksi törkeä. Suurin nousu on käyttörikosten osalta, ja se tarkoittaa, että alueella on aineita paljon enemmän kuin ihmisiä jää kiinni. Kiinni jääneet ovat jäävuoren huippu, ylikomisario Kinnunen sanoo.

Erilaisia huumausaineita Akaassa on takavarikoitu 55 kertaa. Nousua on 28 kappaletta.

– Kannabis ja marihuana näyttävät olevan suosittuja. Amfetamiinia ja subutexiakin on, mutta kokaiinia ei näytä olevan, Kinnunen luettelee.

Huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaneiden ja siitä kiinni jääneiden henkilöiden määrä on kaksinkertaistunut.

– Viime vuonna oli 5, tänä vuonna 10 sellaista, jossa on ollut alkoholia ja huumeita tai pelkkä huume. Pelkkä huume on ollut 8 kertaa ja viime vuonna 4.

Valkeakoskella huumerikosten määrä on noussut tammi–elokuussa 31:stä 55:een. Ylikomisario Jari Kinnusen mukaan nousua on erityisesti käyttörikoksissa, joiden määrä on noussut 22:sta 46:een.

Eri huumausaineista poliisi on Valkeakoskella takavarikoinut eniten marihuanaa ja amfetamiinia. Kokaiinia ei ole löytynyt.

Valkeakoskella pysäytetyistä kuskeista ajoi tammi–elokuussa huumausaineiden tai sekä niiden että alkoholin vaikutuksen alaisena 16 henkilöä, kun heitä viime vuonna napattiin samassa ajassa 12.

Virkamerkki esiin ja kammarille

Ylikomisario Jari Kinnusen mukaan Akaan kasvaneissa huumerikosluvuissa näkyy hyvä logistinen sijainti.

– Toki se on selvää, että kun ollaan junan reitillä ja valtatien varrella, niin sitä tietähän ne kulkee. Eihän siinä ole kahta sanaa.

Kinnusella on kiskoilla kulkevista huumeista myös omakohtaisia kokemuksia. Ylikomisario kertoo Akaan Seudulle, että hän on ollut tekemässä takavarikkoja itsekin.

– Jonkin verran menen itse junalla Nokialle, ja olen itse napannut kuriireja ja vienyt Nokian asemalle, kun siellä on oltu viemässä lastia perille.

Kinnunen tarkentaa kiinniottojen määrän pariin kappaleeseen. Hänen mukaansa kuriirit ovat löytyneet helposti.

– Kyllähän sen poliisi näkee ja haistaa, jos sen haistaa tavalliset ihmisetkin, kun marihuana tuoksuu koko vaunussa.

Kinnusen mukaan hänen kiinni ottamansa henkilöt ovat reagoineet rauhallisesti.

– Eihän siinä ole mitään reagoimista, kun virkamerkki on mukana. Kyllä se juttu on niin, että puhumallahan nämä asiat pääsääntöisesti hoidetaan.

Muilta viranomaisilta tarvitaan tukea

Sisä-Suomen poliisin mukaan Kihniö on Pirkanmaalla ainoa kunta, jossa ei ollut syyskuun alkuun mennessä tehty huumausaineisiin liittyviä takavarikoita.

– Sekin voi johtua siitä, että meillä ei ole ollut aikaa mennä sinne. Ei voida sanoa varmuudella, että sekään on puhdas kunta, Jari Kinnunen toteaa.

Hänen mielestään moniviranomaisyhteistyötä pitäisi tehdä nykyistä enemmän.

– Mitä enemmän me satsaamme, sitä enemmän saada näitä esille. Mutta vaikka me kuinka paljon otamme ihmisiä kiinni, ei poliisi pysty tätä yksin ratkaisemaan.

Kommentit (5)

  • Kiepula

   Marihuana on keksitty termi, joka tuli 30-luvulla yleiseen käyttöön jenkeissä, sillä on myös rasistiset juuret, käyttiväthän meksikolaiset kannabista paljon. Suomessa sillä on tarkoittettu ”kannabisrouhetta”, tai kannabiksen kukintoa, tuon termin voisi kuitenkin unohtaa.
   ”The word entered English usage in the late 19th century. According to the Oxford English Dictionary, the first known appearance of a form of the word in English is in Hubert Howe Bancroft’s 1873 The Native Races of the Pacific States of North America.[8] Other early variants include ”mariguan” (1894),[12] ”marihuma” first recorded in 1905, ”marihuano” in 1912, and ”marahuana” in 1914.[15]

   The use of ”marihuana” in American English increased dramatically in the 1930s, when it was preferred as an exotic-sounding alternative name during debates on the drug’s use.[8] It has been suggested that the word was promoted by opponents of the drug, who wanted to stigmatize it with a ”foreign-sounding name”.[9] The word was codified into law and became part of common American English with the passing of the Marihuana Tax Act of 1937.”
   https://en.wikipedia.org/wiki/Marijuana_(word)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?