Anni Määttä esittää Ratamestarin talon kunnostamista

Vuosia tyhjillään ja myynnissä ollutta Ratamestarin taloa esitetään kunnostettavaksi.

Akaalainen Anni Määttä on tehnyt 16. elokuuta kuntalaisaloitteen Ratamestarin talon kunnostamisesta paikallisten taideyhdistysten käyttöön ja näyttelytilaksi. Kulttuuritalo Laaksolan Määttä muuttaisi lasten kulttuuritaloksi. Kumpikin rakennus sijaitsee Toijalan keskustassa, pääradan kahta puolen.

Määtän mukaan Kulttuuritalo Laaksola on monen eri yhdistyksen ja toimijan käytössä viikon jokaisena päivänä. Viime vuosina siellä ovat toimineet lasten kulttuuria edistävät tahot kuten Näpsä ja MLL:n päiväkerho, samoin kuin eri tahojen taidetta esittelevät yhdistykset näyttelyillään.

MLL Toijalan hallituksessa istuvan Määtän mukaan ongelma talon käytössä on se, että siellä pitäisi voida harjoittaa esimerkiksi lastentanssia samassa tilassa kuin esillä olevat taideteoksetkin ovat.

– Luonnollisesti se on mahdoton yhtälö, joten molemmat toimijat ansaitsisivat toiminnalleen omat tilansa.

Määtän mukaan vastaus tilanteeseen voisi olla Ratamestarin talo.

– Siitä kunnostettaisiin taidetalo, ja Laaksola jäisi lapsien ja lapsiperheiden kulttuuritaloksi. Sen nimi voitaisiin vaihtaa lasten kulttuuritalo Laaksolaksi. Nimimuunnos ei tietenkään estäisi siellä toimivien yhdistysten kokouksia ja päivätoimintaa.

Määtän mielestä Ratamestarin talo on kaunis oman aikansa elementti, joka ansaitsisi uuden elämän.

– Sen saavutettavuus on hyvä, ja pihapiiriäkin voitaisiin hyödyntää taidekäytössä.

Kuntalaisaloitteen tehneen Anni Määtän mielestä Ratamestarin talo on kaunis oman aikansa elementti, joka ansaitsisi uuden elämän.

Talo luokiteltiin myytäväksi

Akaan kaupunginhallitus päätti viime viikolla ottaa kuntalaisaloitteen vastaan ja lähettää sen sivistyslautakunnalle ja tekniselle lautakunnalle valmisteltavaksi. Aloite käsitellään lautakuntien valmistelun jälkeen kaupunginhallituksessa sekä mahdollisesti kaupunginhallituksen niin päättäessä myös valtuustossa.

Kaupunginhallitus vahvisti samassa kokouksessa myös kaupungin omistamien rakennusten ylläpitoluokat. Vuosia sekä tyhjillään että julkisessa myynnissä olleen Ratamestarin talon luokka on 4, joka tarkoittaa edelleen myyntiä. Talon kiinteistönhuolto on hyvin rajallista tai suppeaa, ja sille voidaan luokituksen mukaan tehdä vähäisiä myyntiä edistäviä toimenpiteitä.

Ostotarjoukset hylättiin viisi vuotta sitten

Ratamestarin talo ja junanlähettäjän talo tontteineen ovat olleet myynnissä kesästä 2011 lähtien. Vuonna 2013 Pasi NiklasSalminen ja Jaakko Sjöblom jättivät niistä 115 000 euron ostotarjouksen.  Niklas-Salminen oli tehnyt samansuuruisen tarjouksen jo kesäkuussa 2012, mutta Akaan kaupunginhallitus hylkäsi molemmat tarjoukset.

Ratamestarin talon ylläpitoluokka on 4: myyntiin.

Silloinen Akaan kaavoituspäällikkö ja nykyinen kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen arvioi viisi vuotta sitten, että alueelle sopisi niin ravintolapalveluita, kulttuuria kuin leikkipuistokin.

Toinen aloite liikennepuistosta

Akaan kaupunki on saanut Anni Määtältä 16. elokuuta myös toisen kuntalaisaloitteen. Sillä ehdotetaan, että Akaan kaupunkiin rakennettaisiin liikennepuisto. Aloitteen on allekirjoittanut Määtän lisäksi 365 henkilöä, joista kunnan asukkaita on 356. Akaalaisia aloitteentekijöitä on yli kaksi prosenttia kaupungin asukkaista.

Anni Määttä kertoo olevansa äitinä ja kasvattajana sitä mieltä, että Akaasta puuttuu jokin koko ”kyliä” yhdistävä ja opetuksellinen kesätekeminen.

– Liikennepuisto voisi olla todellinen kädenojennus sekä paikallisille lapsille että heidän vanhemmilleen. Myös taloudellisen tilanteemme huomioiden liikennepuisto ei olisi hyötyynsä nähden kuitenkaan kohtuuttoman kallis investointi, Määttä kertoo.

Kuntalaisaloitteiden arvioitu käsittelyaika on 3–4 kuukautta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.