Susanna Saxbergin talo kuvastaa hänen sielunmaisemaansa

Talon pihalla on tilaa lasten ja eläinten temmeltää.

Edelweiss, Maailmanlopunmäki, Kummitustalo, Halmeen huvila. Rakkaalla talolla on monta nimeä.

Susanna Saxberg asuu perheineen vanhassa talossa Viialassa. Talo on rakennettu 1900-luvun alussa. Sen rakensi alunperin sveitsiläinen juustomestari huvilakseen, mutta tiedossa ei ole, miksi hän halusi teettää talon juuri Suomeen ja Viialaan.

Talosta on paljon kertomuksia, joiden totuutta voi vain arvailla.

– Tässä on ilmeisesti vietetty rankkaakin elämää joskus 1940–50-luvulla. Tarina kertoo, että mustasukkaisuuden takia joku olisi ammuttu talossa, Susanna Saxberg sanoo.

Talossa on asunut aikoinaan samaan aikaan useita perheitä, ja puuhellojakin on yhteensä viisi.

Autiotalo etsinnässä

Kesäkeittiössä viihtyvät niin lapset kuin aikuiset.

Tulisijat ovat ahkerassa käytössä talvisin. Lisäapuna pirtin pitämisessä lämpimänä on öljylämmitys. Talo on hirsirakenteinen, mutta se oli kaksikymmentä vuotta sitten peitetty mineriittilevyillä.

Tuolloin Susanna Saxberg halusi muuttaa maalle asuttuaan muun muassa Tampereella sekä Lempäälässä vuokralla.

– Halusin maalle omaan taloon. Katselin autiotaloja ja kysyin silloisesta Viialan kunnasta, olisiko täällä tarjolla jotain. Sain vinkin tästä talosta.

Vaaleiden mineriittilevyjen peittämä talo ei ollut järin kaunis näky. Saxberg mietti talon nähtyään, että onko kyseessä kenties vanha koulu tai mielisairaala.

Muitakin ostajaehdokkaita oli, mutta Halmeiden perikunta päätti myydä talon Susanna Saxbergille. Tämä lupasi, että perilliset saavat käydä talossa fiilistelemässä entisiä aikoja.

Astiat kilisevät itsekseen

Tervetuloa terassille.

Talon nimityksistä Halmeen huvila tulee luonnollisesti talon silloisista perillisistä. Kummitustalo-nimitykselle on useita eri selityksiä.

Talossa on muun muassa kuultu erikoisia ääniä, mutta asukkaat eivät pelkää niitä. Astiat ovat kilisseet kaapeissa.

– Ajattelen, että siellä vanha mummo pesee astioita, talon emäntä sanoo.

Susanna Saxberg sanoo olleensa pennitön uneksija ostaessaan talon. Se ei ollut kovin kallis, mutta vastoinkäymisiä ja kustannuksia on riittänyt sittemmin.

Mineriittilyvyt poistanut sekä talon katon uusinut firma ei tehnyt parhainta mahdollista jälkeä, ja työn laaduttomuudesta kärsitään edelleen.

Mahdollisuuksien maailma

Toisaalta maailmanlopunmäki oli ostajalleen mahdollisuuksien maailma. Termi kuvastaa sitä, että kaikki mahdollinen talossa on kierrätetty tai saatu lahjoituksena. Ja että mitä vain voi sattua vanhassa talossa.

Susanna Saxberg sekä lapset Helmi ja Onni viettävät mielellään aikaa tilavassa olohuoneessa.

Myrskyssä kaatui puita ulkorakennuksen päälle. Kolme vuotta sitten hajosi vesiputki. Ikkunat remontoitiin aikoinaan huonosti, ja jälkiä korjataan edelleen.

– Kaikessa näkyy se, että käytössä ei ole ollut isoja rahoja.

Pyörätuolin avulla kulkevan Helmi-tytön takia taloa on remontoitu niin, että hänelle on niin esteetön kulku kuin se voi olla vanhassa kaksikerroksisessa talossa.

Talossa on kolmetoista huonetta. Siivoaminen on haaste, koska neljän hengen taloudessa on Saxbergin mukaan nolla innokasta siivoajaa. Joka tapauksessa maailmanlopunmäki on emäntänsä sielunmaisema.

– Moninaiset tavarakokoelmat ja hallittu kaaos kuvastavat elämääni, Susanna Saxberg kuvailee pilke silmäkulmassa.

Helmi Saxberg pääsee kulkemaan hyvin pyörätuolillaan isonnetusta salin ja keittiön välisestä oviaukosta.

Talon emäntä kerää monenlaisia asioita kuten ruusukuvioisia astioita.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.