Jukka Oksan mukaan Aki Viitasaari keskittyi enemmän asioihin kuin ihmisiin

Aki Viitasaaren (vas.) asianajajana toimii John-Henrik Spåre.

Entistä Akaan sivistysjohtajaa Jukka Oksaa kuultiin tiistaina Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa Akaan kaupungin kutsumana todistajana kaupunginjohtajan virasta irtisanotun Aki Viitasaaren valitusasiassa. Oksa kertoi näkemyksiään muun muassa johtoryhmätyöskentelystä sekä Viitasaaren johtamistavasta ja käytöksestä alaisiaan kohtaan.

Oksa työskenteli Akaassa ensin Toijalan yhteiskoulun rehtorina ja vuodesta 2013 helmikuulle 2017 sivistysjohtajana. Ennen Akaata Oksa toimi sivistystoimenjohtajana Urjalassa.

Vaikenemisen ilmapiiri

Jukka Oksan mukaan Akaan johtoryhmä oli raportointielin, jossa käytiin asioita läpi toimialakohtaisesti. Oksa kertoi odottaneensa, että asioita olisi läpikäyty suunnitelmallisemmin ja pohdittu isoja linjoja ja kokonaisuuksia.

– Täytyy sanoa, että 2013–2016 oli ajankohta, jolloin koko kaupungin toiminnassa oli aika rankat talouden tasapainottamistoimet, mikä heijastui moneen asiaan. Johtoryhmätyöskentely keskittyi talouden seurantaan ja hallintaan ja vähän huputtikin muuta työskentelyä alleen. Kuvailisin, että se oli enempi toimialakohtaista raportointia eikä niinkään yhteistä suunnittelua.

Oksan mukaan johtoryhmässä oli tietynlainen keskustelemattomuuden ja vaikenemisen ilmapiiri. Oksa totesi, ettei osannut erityisesti ihmetellä asiaa vaan ajatteli sen olevan kaupungintalolla vallitsevaa toimintakulttuuria.

– Kuten sanoin, se (johtoryhmä) ei ollut mikään keskustelukerho, enkä odottanutkaan että sinne mennään juoruamaan tärkeissä asioissa, mutta suunnitelmallisuus siitä puuttui.

Niskuroiva pikkupoika

Aki Viitasaaren valituksen käsittelyssä tuomareina ovat hallinto-oikeustuomari Anneli Aura (vas.), ylituomari Ann-Mari Pitkäranta ja hallinto-oikeustuomari Jussi-Pekka Lajunen.

Oksa kuvaili Viitasaaren keskittyneen johtajana enemmän yksittäisiin asioihin kuin kokonaisuuksiin tai ihmisten johtamiseen.

– Se antoi tietynlaista vapautta toimia omalla toimialallaan, mutta eihän me Akin kanssa paljon keskusteltu linjoista ja asioista etukäteen – ehkä jälkikäteen, kun päätöksiä oli tehty.

Oksa arvioi olleensa Aki Viitasaaren kanssa hyvissä väleissä, vaikka asioista olisikin oltu eri mieltä. Oksan mukaan hänen kohdalleen osui joitakin ylilyöntejä. Oksa kertoi käyttäneensä keväällä 2015 hallintosäännön mukaista valtaa ja valinneensa Viialan yhtenäiskoulun rehtorin ja vararehtorin. Sittemmin Oksan päätöksiin käytettiin otto-oikeutta ja ne kumottiin kaupunginhallituksessa. Oksa muisteli Viitasaaren nimittäneen häntä koulutuslautakunnan kokouksessa niskuroivaksi pikkupojaksi.

–  Olemme aika lailla samanikäisiä kavereita. En ollut hänen mielestään toiminut sen ajatuksen mukaan mikä hänellä ehkä oli.

Oksan mukaan Viitasaari otti voimakasta roolia myös Viialan yhtenäiskoulun rehtorin haastattelutilanteessa, kun haastateltavana oli Oksan alun perin rehtoriksi valitsema KaijaLeena Salovaara. Oksan mukaan Viitasaari esitti Salovaaralle kysymyksiä, jotka eivät välttämättä kuuluneet tehtävän sisältöön. Oksan mukaan tämä saattoi liittyä siihen, että Viitasaarella ja Salovaaralla oli eriävät mielipiteet liittyen Keskustan koulun remonttiin ja sisäilmaan.

Osaamista ja näkemystä ei arvostettu

Jukka Oksa kertoi siirtyneensä pois Akaan kaupungin palveluksesta, koska hän ei ollut tyytyväinen asemaansa ja tehtäväänsä. Sivistysjohtajan tehtävää hän kuvaili hallinto-oikeudessa raskaaksi. Oksa totesi kokeneensa useasti , että hänen osaamistaan, kokemustaan ja näkemystään esimiehen toimesta ei arvostettu.

– Tämä oli yksi iso syy vaihtaa työpaikkaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.