Sotkia-juhlassa vaihdettiin muistoja sekä kuulumisia

Sotkia-juhlan puuhanainen Sirkka-Liisa Uimi kertasi juhlaperinteeseen johtaneita vaiheita.

Sotkian nuorisoseurantalolla vietettiin sunnuntaina 12. elokuuta historian kuudetta Sotkia-juhlaa. Juhlan ohjelmaan kuului puheita, musiikkia ja huomionosoituksia. Sen jälkeen seurasi vapaamuotoisempi osio, jossa nykyiset ja entiset kyläläiset pääsivät vaihtamaan paitsi rakkaita muistoja, myös viimeisimpiä kuulumisia.

Aktiivisista kyläläisistä koostuvan Sotkia-ryhmän järjestämää Sotkia-juhlaa on vietetty kahden vuoden välein jo kymmenen vuoden ajan. Kipinä kyläläisiä yhdistävään toimintaan heräili kuitenkin jo taiteilija Seija Kinnarin nuorisoseurantalolla pitämän viisikymppisnäyttelyn aikana vuonna 1996.

Sotkia-ryhmä on myös kyläläisten tarinoita yhteen kokoavan Elämää Sotkialla -kirjasarjan takana. Sarjan odotettu kolmas osa ei valmistunut vielä tähän juhlaan mennessä.

– Tekstejä on, mutta ei vielä niin paljon, että olisimme voineet laittaa ne kansiin, Sotkia-ryhmän Sirkka-Liisa Uimi toteaa.

Markku Lapinleimu kertoi tilaisuudessa toimittamansa Akaa yli vaikeiden aikojen -teoksen ensimmäisen osan taustoja ja esitteli sotkialaisia nimiä Kurisjärven koululta Sotkian nuorisoseurantalolle tuodusta Pro Patria -taulusta.

Dokumentointi on kullanarvoista

Koska Sotkia-juhla järjestettiin viimeksi vuonna 2016, siirtyi Suomi 100 -teema tälle vuodelle. Teemaan liittyivät erityisesti Markku Lapinleimun tarinat sota-ajalta sekä Akaa yli vaikeiden aikojen I -teoksen esittely.

Sota-ajan teemoja sivusi myös kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Heli Piirainen, joka teki kiitellyssä juhlapuheessaan aikamatkan Sotkian kylän viime vuosikymmeniin, nykyaikaa unohtamatta.

– Kylän historiaa tehdään, vaihdetaan ja jaetaan eteenpäin kyläjuhlissa niin tänään kuin tuolloin sotienkin aikaan. Minulle on erityinen kunnia olla täällä tänään tuomassa Akaan kaupungin tervehdykset tähän juhlaan sekä päästä lausumaan nämä kiitokset teille.

Kaupunginvaltuutettu Heli Piirainen pääsi pitämään juhlapuheen itselleen sydäntä lähellä olevasta aiheesta. Hän tunnustautui puheessaan olevansa heikkona historiaan ja pitävänsä siitä, kuinka historia kietoutuu ihmisten elämäntarinoihin.

Sotkialla kotiseututyö on ollut ansiokasta, ja Piirainen halusikin kaupungin puolesta kiittää kylän entisiä ja nykyisiä historian tekijöitä kullanarvoisesta työstään.

– Vaikka oman kylän historian kerääminen ja dokumentoiminen ovat usein omaksi ja kyläkavereiden iloksi tehtävää toimintaa, on se pitkässä juoksussa mittaamattoman arvokasta.

Kirkas kaunis muiston tie

Tarmo ja Raili Hokkanen saapuivat juhlaan Hangosta, jossa he ovat asuneet jo vuodesta 1972. He ovat välimatkasta huolimatta vierailleet Sotkia-juhlassa aina, kun se on järjestetty. Tarmo varttui Sotkialla ja Raili Korkeemäessä, ja toisensa he tapasivat rippikoulussa.

Pariskunta työskenteli Arolassa, Tarmo laitosmiehenä ja Raili kotityöntekijänä. Trikootuotannon loputtua pariskunnan tie vei hiukan onnekkaasti Hankoon.

– Hyvon osti Arolan koneet ja minä menin asentamaan niitä. Ne pyysivät, että me jäädään sinne, Tarmo valaisee.

Hangossa jo pitkään asuneet Tarmo ja Raili Hokkanen tulevat Sotkia-juhlaan joka kerta tapaamaan kavereita. He kertovat vierailevansa Sotkialla myös muulloin.

Tarmo Hokkanen muistelee isossa kaveriporukassa vietettyä hauskaa lapsuusaikaa lämmöllä, ja hyviin muistoihin lukeutuu myös pariskunnan Sotkialle rakentama talo, joka sijaitsee nykyisellä Jussinraitilla.

Tilaisuuteen osallistui myös 99-vuotias Helga Kauppila tyttärensä Maija Leinon kanssa. Koijärvellä syntynyt Helga saapui Sotkialle perheineen vuonna 1952, ja asuu nykyisin Toijalassa. Sotkia valikoitui asuinpaikaksi Helgan miehen ammatin kautta.

– Isä oli rautatieläisiä ja äiti hoiti sitten pesuetta kotona, Maija Leino muistelee.

Sotkia-juhla on Helgalle ja Maijalle niin ikään perinne, johon tullaan tapaamaan tuttuja ja nauttimaan puffetin antimista.

Historian kuudes Sotkia-juhla keräsi kyläläiset nuorisoseurantalolle.

Vuonna 1952 Sotkialle saapuneella Helga Kauppilalla on ikää mittarissa jo 99 vuotta ja 6 kuukautta. Vierellä Helgan tytär Maija Leino.

99-vuotias entinen kyläläinen Helga Kauppila saapui Sotkia-juhlaan tyttärensä Maija Leinon (oik.) kanssa. Helgaa tervehtimässä Marjatta Lana.

Teija Vierikko esiintyi juhlassa sekä soolona että haitaristi Osmo Korpelan kanssa. Hänen esittämänsä Valssi menneiltä ajoilta -kappaleen teksti sopi tilaisuuteen loistavasti. Siinä lauletaan muun muassa kirkkaasta ja kauniista muiston tiestä.

Eemeli Reunanen pääsi juhlan päätteeksi Kurisjärven VPK:n paloauton kyytiin.

Sirkka-Liisa Uimi kukitti juhlassa Sotkia-ryhmän ahkeria talkoolaisia. Kuvassa Seija Kinnari (vas.), Marjatta Lana, Elli Vankka, Markku Lapinleimu, Sinikka Huovinen, Kaija Rupponen ja Elisa Peltonen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.