Ympäristötaidenäyttely Näkymän töitä on rikottu ja töhritty

Anni Riihiviidan teosta Aikamatka on töhritty spray-maalilla ja teokseen kuuluvien roskien sekaan on heitetty oikeita roskia.

Nahkialanjärven rannassa olevia ympäristötaidenäyttely Näkymän töitä on jälleen rikottu ja turmeltu, kuten monena vuotena aikaisemminkin. Tämän vuoden näkymässä on mukana sekä nuorten taidekilpailuun osallistuvia töitä että aikuisten taiteilijoiden teoksia. Näkymän kuraattorin Jaana Suorsan mukaan melkein kaikki nuorten työt ja myös osa aikuisten töistä ovat kohdanneet ilkivaltaa.

Ilkivallan kohteena on ollut muun muassa Anni Riihiviidan työ Aikamatka.

– Teos on roskis, josta nousee käsiä. Sitä on töhritty ja sinne on heitetty joukkoon oikeita roskia. Oikeiden roskien heittäminen voi tietysti olla vahinkokin, mutta töhriminen tuskin on. Lisäksi esimerkiksi Aati Strömmerin työtä Tickle Tickle on rikottu, Suorsa toteaa.

Osansa turmelemisesta ovat saaneet myös esimerkiksi Pricilla Ekin työ Lehmä, johon on tehty reikiä sekä Maija Kimasen Kuningatarpuu, jolta on riistetty osa hameesta. Tinja Liiaksen Kauris ja perhonen -teoksen kauriiseen on tehty reikä ja perhonen, pääkoriste ja kauriin suussa olllut tulppaani on varastettu.

Kilpailutöitä ei korjata

Maija Kimasen Kuningatarpuulta on revitty pois osa hameesta.

Jaana Suorsan mukaan teokset on rikottu viimeisen kahden viikon aikana.

– Näyttää siltä, että ilkivalta on ollut ihan järjestelmällistä, ja se on tapahtunut yhden illan tai yön aikana. Rikkojilla on ollut spray-maaliakin mukana. Tekijöistä ei ole mitään tietoa, Suorsa sanoo.

Suorsa kertoo, että Näkymän taiteilijat ovat saaneet tietoa teosten rikkomisesta Näkymän Facebook-sivujen kautta.

– Nuoret ja aikuiset taiteilijat olivat varautuneita siihen, että töitä saatetaan rikkoa. Sitähän on tapahtunut miltei vuosittain. Säästä johtuvia vaurioita töihin ei ole tullut. Ne on tehty siten, että niiden pitäisi kestää ulkona olemista ellei tule myrskyjä, jotka repivät niitä, Suorsa sanoo.

Suorsaa teosten turmeleminen harmittaa.

– Kyseessä on nuorten taidekilpailu, josta on voittajalle luvassa tuhannen euron palkinto. Teokset on suunniteltu hyvin ja niiden eteen on nähty paljon vaivaa. Lisäksi tekijät ovat ripustaneet itse työnsä, ja osa heistä asuu Akaan ulkopuolella, esimerkiksi Nurmijärvellä. Tämä on heidän kannaltaan erittäin ikävä juttu, Suorsa toteaa.

Suorsan mukaan rikottuja kilpailutöitä ei ryhdytä korjaamaan, sillä korjaaminen olisi iso työ ja tuomareilla on käytössään valokuvat ehjistä teoksista.

Pricilla Ekin Lehmään on tehty reikiä.

– Tämä on ympäristötaidenäyttely ja ympäristö on vaikuttanut tällä tavalla teoksiin. Ilmeisesti ympäristö on ollut sitä mieltä, että teokset pitää rikkoa, Suorsa huokaa.

Jaana Suorsaa (kesk.) töiden rikkominen harmittaa. Kuvassa ovat mukana myös Näkymän toinen kuraattori Mirva Juntunen (oik.) ja Maija Kimanen, jonka työtä Kuningatarpuu on rikottu. Kuva: Leena Nyysti.

Aati Strömmerin Tickle Tickle -teosta on tallottu.

Tinja Liiaksen teokseen Kauris ja perhonen on tehty reikä ja kauriilta on varastettu perhonen, pääkoriste ja suussa ollut tulppaani.