Viialassa nostettiin pillimehut uuden koulukampuksen kunniaksi

Akaan kaupungin edustajat kokoontuivat koululle ennen oppilaita. Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen, vt. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö toimivat nauhan leikkaajina aamutilaisuudessa.

Viialassa lukuvuosi aloitettiin torstaina uuden siirtokoulukampuksen avajaisjuhlallisuuksilla. Päivä alkoi jo ennen aamukahdeksaa Akaan kaupungin mediatilaisuudella, jossa vt. kaupunginjohtaja BriittaLiisa Sinivuori, valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen (kok), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö (sd) ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälä (kd) avasivat kampuksen leikkaamalla nauhan yläkoululaisten koulurakennuksen sisäänkäynnin edessä.

– Perusopetuslaki edellyttää yksiselitteisesti terveellistä ja turvallista oppimisympäristöä. Nyt meillä Akaassa on tarjota kiistattomasti tällainen ympäristö täällä Viialassa kaikille noin 900 oppilaalle ja henkilöstölle. Satsaus on mittava ja koettelee kuntataloutta, mutta tämä ratkaisu oli oikea sekä moraalisesti että taloudellisesti. Kun asiaa tarkastellaan pitkässä juoksussa, se maksaa itsensä takaisin, Mika Setälä totesi.

Arttu Vehmaa (vas.) ja Arttu Turunen kannattelivat nauhaa, kun Elli Oinas toimi nauhan leikkaajana.

Viialan yhtenäiskoulun oppilaiden ja henkilökunnan avajaisjuhlaa vietettiin pari tuntia myöhemmin. Kampuksen kentälle kokoontunut joukko nosti vanhempainyhdistyksen tarjoamat pillimehut ja kajautti kolminkertaisen hurraa-huudon uusille tiloille. Nauhan leikkaamisen suoritti 2b-luokan oppilas Elli Oinas luokkakaveriensa Arttu Turusen ja Arttu Vehmaan kannatellessa nauhaa.

Parasta on leikkipiha

Aamupäivähoitoon tulleet tokaluokkalaiset Arttu Vehmaa, Tuukka Rissanen ja Nella Kuoppala sekä ekaluokkalainen Neela Taivalmäki pääsivät ensimmäisten joukossa korkkaamaan ”haalarikansan” eli pienten koululaisten rakennuksen. Nelikon mielestä tilat näyttävät hyvältä.

Arttu Vehmaa (vas.), Tuukka Rissanen, Neela Taivalmäki ja Nella Kuoppala aloittivat ensimmäisen koulupäivän aamupäivähoidossa. – Ulkonäkö on hieno, arvioivat lapset koulurakennusta.

Parasta kuitenkin on Keskustan koulun leikkipiha, jota Arttu, Tuukka ja Nella kaipasivat väistötiloissa seurakuntasalilla.

Artun kesän kohokohta on ollut ”hommien tekeminen kotona” eli leikkimökin rakentaminen. Tuukan kotiin muutti kesällä Hessu-hamsteri, ja Neelan mielestä kivointa oli mummolassa vietetty aika ja Nellan mukaan uiminen.

Odotettu koulupäivä

Suvi ja Reima Kiviniemi olivat tulleet saattamaan poikaansa Vilhoa ensimmäiselle luokalle. Viisihenkinen perhe on muuttanut Nokialta Viialaan vuosi sitten huhtikuussa omakotitalojen hintatason ja hyvien liikenneyhteyksien houkuttelemana. Vilho kävi eskarin parakkitiloissa Keskustan koulun vieressä sekä Hirvialhon koulun pihassa.

– On mahtavaa, kun nyt on uudet, hyvät tilat. Kun muutimme Viialaan, meillä oli tiedossa, että kouluilla on ongelmia, mutta luulimme asioiden olevan hyvin, kun parakit olivat tulossa. Asia ei kuitenkaan ollutkaan selvä. Nyt on hyvä suunta, kun kaikille on terveet tilat, Kiviniemet kiittelevät.

Suvi ja Reima Kiviniemen poika Vilho aloitti ensimmäisen luokan. Perheen neljävuotiaat kaksospojat Veeti ja Valtteri ovat päiväkodissa.

Tiina Remeksen lapsista Iivari aloitti torstaina neljännen ja Hilma toisen luokan ja Eevertti eskarin.  Keväällä Iivari kävi koulua Virta-kampuksella Lempäälässä ja Hilma Viialan seurakuntasalissa. Molemmat ovat ehtineet käydä myös peruskorjattua ja sisäilmaongelmien takia uudelleen suljettua Keskustan koulua.

– Onhan tätä odotettu. Asumme koulun vieressä ja alun perin muutimme tänne sen takia, että koulu on lähellä. Olihan se hassua, kun Iivari lähti koulun pihasta bussilla Lempäälään, Tiina Remes toteaa.

Remes on havainnut, että keskustelu sisäilmaongelmista on muuttunut avoimemmaksi.

– Asioiden käsittely tuntui ennen aika sekavalta, mutta nyt tuntuu siltä, että ollaan menossa parempaan suuntaan ja asiat myönnetään.

Kiva nähdä kavereita

Akaan kaupungin kiinteistöpäällikkö Henri Salonen saattoi Sisu-poikaansa eskariin. Salosen mukaan päivä on jännittävä sekä isälle että pojalle. Kiinteistöpäällikkönä hän on tyytyväinen, että yhteistyö siirtokoulukampuksen toimijoiden välillä on ollut sujuvaa. Työasioita Salonen hoiti myös lomallaan. – Kun oman kunnan asioita hoitaa, ei siinä ole ongelmaa. Motivaatiota löytyy kyllä.

Peruskoulun viimeisen vuoden aloittavan Jenniina Haapamäen kesä on mennyt rennosti.

– Paljon tuli nukuttua ja relattua. Olin myös kesätöissä siivoamassa kampaamoa, näin kavereita, tutustuin uusiin ihmisiin ja kaikkea mukavaa, Jenniina kertaa.

Koulun alkaessa Jenniina odottaa erityisesti kaverien näkemistä.

– Uudet tilat tuovat muutosta kouluarkeen, mutta varmaan siihen tottuu. Ainakin ulkopäin näyttää superhienolta. Odotan, että vuosi tulee olemaan hauska ja ehkä vähän haikeakin, kun yläaste ja peruskoulu loppuvat. Odotan myös arvosanojen vähän nousevan, lukio-opintoja suunnitteleva Jenniina kertoo.

Jenniina ei oireillut Hirvialhon koulurakennuksessa, mutta hänen mukaansa huono ilmanvaihto vaikutti kaikkiin. Jenniinan luokkakaveri Krista Herranen kärsi Hirvialholla migreenistä ja päänsärystä, minkä takia hän siirtyi kevätlukukaudeksi siirtokouluun tekonurmikentän laidalle. Muusta luokasta erossa oleminen tuntui Kristasta kurjalta.

– Siellä tunsi olevansa erillään muusta porukasta ja opiskelu vaikeutui, mikä näkyi myös arvosanoissa, Krista kertoo.

Krista olisi mieluiten jatkanut Hirvialhon koulurakennuksessa, jos sisäilmaongelmia ei olisi.

– Parakeissa ei huvittaisi enää olla. Hirvialholla on hyvät luokat, isot käytävät ja välitunneilla tilaa olla.

 

Siirtokoulut maksavat kaupungille miljoonia euroja – valtuuston puheenjohtaja kaipaa rohkeita ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö (vas.), vt. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori, valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälä osallistuivat torstaiaamulla Viialan koulukampuksen avajaisiin.

Viialan siirtokoulut maksavat Akaan kaupungille kolmen vuoden aikana yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Rämön (sd) mukaan kaupungin taloudelle se tarkoittaa isoa haastetta.

Samaan aikaan talouden tasapainottamisryhmä miettii säästökohteita. Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinosen (kok) mukaan juustohöylän aika on ohi.

– Ollaan rohkeita, lopetetaan joitain hommia ja aloitetaan uusia. En ota kantaa, mitä ne ovat, mutta isossa kuvassa jokaisen henkilöstöön kuuluvan työnkuva pitää läpikäydä, mitä työhön oikeasti kuuluu ja mitä pitäisi kuulua. Toinen asia on omistajapolitiikan kautta tehdä linjaukset siitä, mitä maa- ja kiinteistöomaisuutta pidetään, mitä kehitetään, mitä myydään ja mitä vuokrataan, Leinonen toteaa.

Leinosen mukaan sisäilmaongelmaisten Keskustan ja Hirvialhon koulurakennusten kohtalosta päätetään selvitysten ja laskelmien pohjalta. Leinonen arvioi, että pidemmän tähtäimen ratkaisut tehdään seuraavan 8–9 kuukauden aikana.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Rämön mukaan rakennukset tulee korjata, jos ne ovat korjauskelpoisia.

– Pelkästään tuossa koulussa (Keskustan koulu) on sellaiset kymmenen miljoonaa kiinni veronmaksajien rahoja. Olisi edesvastuutonta luottamushenkilötoimintaa, jos ei selvitettäisi, vieläkö siitä saadaan hyvä koulurakennus, Rämö toteaa.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälä (kd) on kouluverkkotyöryhmän selvityksen tehneen FCG:n kannalla, että Keskustan että Hirvialhon koulurakennukset tulisi purkaa.

 

Sisäilmaongelmat ja lisätilatarpeet kasvattavat siirtorakennusten kysyntää

Parmaco Oy:n toimitusjohtaja Ossi Alastalo osallistui torstaina Viialan koulukampuksen avajaisiin.

Viialan siirtokoulut Akaan kaupungille valmistanut ja vuokrannut Parmaco Oy toimittaa tänä vuonna asiakkailleen Suomeen ja Ruotsiin noin 60 000 uutta neliötä. Viialassa koulutilaa on yhteensä noin 7000 neliömetriä.

Parmacon toimitusjohtajan Ossi Alastalon mukaan sisäilmaongelmien lisäksi siirtorakennuksilla kunnat ratkaisevat lisätilatarpeitaan. Alastalo osallistui Viialan koulukampuksen avajaisiin torstaina.

– Tänäkin vuonna esimerkiksi Helsinki, Vantaa ja Espoo vastaavat näin kasvavaan tarpeeseen. Kunnat käyttävät näitä ratkaisuja sen takia, että niiden ei tarvitse investoida tiloihin.

Alastalo olisi ollut myös Akaan kohdalla valmis keskustelemaan rakennusten pysyvästä vuokraamisesta kaupungille.

– Moni kunta saa tällä lopullisen ratkaisun ongelmaan, kun sen ei tarvitse lähteä korjaamaan olemassa olevaa koulua tai investoimaan uuteen. Samalla päästään nopeasti asianmukaisiin tiloihin. Parmaco toimii silloin vastuunkantajana, koska rakennus on meidän, Alastalo kertoo.

Parmacon vuokraamia tiloja on tällä hetkellä lähes 200 000 neliömetriä.

 

Viialan koulukampus

  • Koulukampukseen kuuluu seitsemän siirtokoulurakennusta, jotka Akaan kaupunki vuokraa Parmaco Oy:ltä kolmen vuoden vuokra-ajalla. Sopimukseen sisältyy kahden vuoden optio, jonka käytöstä päätetään erikseen.
  • Siirtokouluissa aloittivat torstaina kaikki Viialan yhtenäiskoulun noin 710 oppilasta. Syysloman jälkeen kampukselle siirtyvät myös 130 Rasin koulun oppilasta. Kaikkiaan kampus tarjoaa tilat noin 900 oppilaalle ja henkilökunnan jäsenelle.
  • Siirtokouluissa ei ole liikuntatiloja. Rehtori Saija Montosen mukaan myöskään Toijalan Monitoimihallilta ei riitä vuoroja Viialan yhtenäiskoulun oppilaille. Selvitettävänä on liikuntatilojen vuokraaminen Akaan ulkopuolelta.
  • Akaan kaupunki maksaa siirtokouluista kolmen vuoden aikana yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.