Ihan pihalla: Niemiset seuraavat kaupungin elämää ja ihailevat tähtitaivasta paalupaikalta

Pirkko ja Seppo Niemisen poreallas on nostettu katolle nosturilla.

Kun Pirkko ja Seppo Nieminen suunnittelivat luopumista omakotitalosta, haaveilivat he asunnosta kattoterassilla. Sellainen löytyi keskeltä kaupunkia, apteekin talosta Toijalasta. HTL-Works Oy:n yrittäjäpariskunta on asunut keskusta-asunnossa vuodesta 2009 lähtien.

–  Sijainti on tosi loistava. Tässä ollaan paalupaikalla, kaikki palvelut ovat lähellä ja junalla pääsee mihin vaan.

Niemiset luopuivat omakotitalosta, kun matkustamista ja veneilyä harrastavina he halusivat vähentää pihatöitä, eikä leikkipihallekaan ollut enää tarvetta.

– Tästä on helppo lähteä matkalle, kun laittaa vaan ovet kiinni ja hälyt päälle. Omakotitalossa jonkun pitää olla katsomassa ja tekemässä pihatyöt, jos asukkaat ovat pois pidemmän aikaan, Pirkko ja Seppo toteavat.

Kotka nousi terassille nosturilla

Jykevä betoninen kotka katselee kattoterassilta Valtatien suuntaan.

Niemisten valoisaan huoneistoon kuuluu parinkymmenen neliön kesähuone ja noin 80 neliön kattoterassi, jossa on tilaa porealtaalle, aurinkotuoleille, ruokailupöydälle, pihagrillille sekä istutuksille ja betoniselle kotkateokselle. Monta sataa kiloa painava kotka, kuten myös poreallas, on nostettu katolle nosturilla yli kaiteen. Lämmitettävä allas, jossa vesi on 38-asteista, on käytössä läpi vuoden.

– Talvipakkasella on kiva katsella altaasta tähtitaivasta, Pirkko sanoo.

Helppoa ja hyvin hoidettua

Niemisten  kukkavalinnoissa ratkaisee helppohoitoisuus. Veneilyharrastajien kukkien pitää kestää muutamia päiviä katselematta ja olla sellaisia, joita ei tarvitse nyppiä. Tänä kesänä terassilla on kukkinut näyttävää tarhabegoniaa ja maljaköynnöstä, jotka kestävät hyvin kuivuutta ja aurinkoa. Porealtaan viereisessä kehikossa kiipeilee villiviini.

Tomaattisato on tänä kesänä ollut runsas.

Kukkien lisäksi terassilla kasvaa ruukussa mansikkaa ja tomaattia, jonka sato on tänä vuonna ollut runsas. Terassin kulmissa seisovat ikivihreät tuijat.

Pirkko ja Seppo eivät tunnusta olevansa varsinaisia viherpeukaloja, mutta kummallekin on tärkeää, että istutukset ovat hyvin hoidettuja. Seppo myöntää olevansa tarkka, oli kyse sitten pihatöistä tai imuroinnista.

– Kun asuimme omakotitalossa, en voinut tehdä lumitöitäkään, kun Seppo olisi mennyt perässä, Pirkko nauraa.

– Olen sellainen viimeistelijä, Seppo myöntää.

Ihan pihalla -sarjassa esitellään paikallisia pihoja ja puutarhoja. Ilmianna oma tai naapurisi piha osoitteeseen toimitus@akaanseutu.fi

Ulkoporeallas on käytössä ympäri vuoden.

Kaasugrillillä ja pitkällä pöydällä varustetun kesähuoneen paikalla on aiemmin ollut ilmastoinnin konehuone. Huoneen seiniltä löytyy matkamuistoja Niemisten reissuilta.

Hylkeet ja sammakko vartioivat poreallasta.

Niemiset suosivat helppohoitoisia kukkia. Tänä kesänä he valitsivat ensimmäistä kertaa kukkalaatikoihin tarhabegoniaa.

Kumikäärmeet pitävät linnut pois terassilta.

Maljaköynnös kestää hyvin kuivuutta ja rakastaa aurinkoa.

Pirkko ja Seppo Niemisen mukaan kattoterasseilla varustettuja huoneistoja saisi rakentaa enemmänkin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.