Heikki Ali-Löytty tiesi jo pikkupoikana haluavansa kanttoriksi

Heikki Ali-Löytylle Viialan kirkko on tärkeä paikka. Hän tuli Viialan seurakunnan kanttoriksi vuonna 1984.

Akaan seurakunnan kanttori Heikki AliLöytty sanoo olevansa unelma-ammatissaan. Sitä mieltä hän oli jo valmistuttuaan kanttori-urkuriksi Kuopion Konservatoriosta/Sibelius Akatemiasta vuonna 1982. Viitteitä tulevasta ammatista hän oli osoittanut jo viisivuotiaana tuumattuaan kuultuaan kanttoria ja pappia, että ”minusta tulee isona kanttori”.

– Parasta tässä työssä on se, kun saa olla tekemisissä ihmisten kanssa ja siihen nivoutuu musiikki. Musiikin ja musiikkityön avulla voi omalla tavallaan ”julistaa” vähän samaan tapaan kuin pappi saarnaa, Ali-Löytty sanoo.

Tähtihetki Temppeliaukion kirkossa

Viittä kuoroa johtavalle Ali-Löytylle on sydäntä lähellä kuorotoiminta, joka kokoaa yhteen erilaisia ihmisiä.

– Heistä muodostuu elävä instrumentti, joka ei ole koskaan samanlainen vaan sen sointi rakennetaan siinä hetkessä. Olen iloinen siitä, että kuoroihin löytyy motivoituneita ihmisiä, jotka antavat omaa aikaansa yhteiseen hyvään.

Yksi Ali-Löytyn kanttoriuran huippuhetkiä oli Viialan Kirkkokuoron ja Akaan Nuorisokuoron esiintyminen Temppeliaukion kirkossa viime keväänä. Messun päätösmusiikkina kirkkokuoro lauloi Händelin Hallelujah.

Vuonna 2009 Vuoden Kanttori -tunnustuksen saanut Heikki Ali-Löytty sanoo rakastavansa myös psalmeja, koska niissä tiivistyy jumalanpalveluksen ydinsanoma. Ali-Löytty on tehnyt omille kuoroilleen psalmisävellyksiä ja -sovituksia.

Paita kastui harmonin soitosta

Heikki Ali-Löytylle kanttorin työ on unelma-ammatti.

Heikki Ali-Löytty syntyi kymmenlapsisen perheen kuopuksena Vesilahden Palhon kylässä 14.8.1958. Alkusysäyksen musiikin maailmaan antoi oppikoulun musiikinopettaja, joka lupautui antamaan yhdelle oppilaalle kultakin luokalta ilmaisia pianotunteja.

– Kotona meillä ei ollut mitään soitinta, kunnes velipoika osti harmonin. Piano tuli meille, kun  olin oppikoulun neljännellä luokalla, Ali-Löytty kertoo.

Urkuihin hän pääsi tutustumaan oltuaan Vesilahden seurakunnan kanttorin, tulevan lankomiehensä Pekka Ventelän piano-oppilaana. Ventelä pyysi oppilastaan avustajaksi iltamusiikkitilaisuuksiin, opetti tälle jumalanpalveluksen ja valmensi musiikkiopintojen pääsykokeisiin.

– Se taisi olla vuosi 1975, kun soitin ensimmäisen jumalanpalvelukseni harmonilla Narvan rukoushuoneessa. Muistan, että paita oli sen jälkeen ihan märkä, Heikki Ali-Löytty nauraa.

Saksalaisystävä katosi jäljettömiin

Jos Ali-Löytty ei olisi päässyt opiskelemaan musiikkia, hän olisi mahdollisesti jäänyt kotitilalle. Myös saksan kieli kiinnosti pitkän saksan lukijaa.

Lukioaikana Ali-Löytty oli kielikurssilla Saksassa, jossa hän majoittui makkaramestarin perheessä. Ystävyydestä perheen kanssa tuli pitkäikäinen. Seitsemisen vuotta sitten Ali-Löytty sai saksalaisperheen tyttäreltä sähköpostia, että perheen muistisairas äiti oli kadonnut tutulla kävelylenkillään. Laajoista etsinnöistä huolimatta äitiä ei ole tähän päivään mennessä löydetty.

Vaeltava puutuminen paljasti kasvaimen

Heikki Ali-Löytty aikoo jatkaa kanttorina 65-vuotiaaksi, jos terveyttä riittää. Hän sanoo olevansa jatkoajalla. Vuonna 2006 Ali-Löytyltä leikattiin hyvälaatuinen aivokalvonkasvain, joka antoi itsestään viitteitä aiheuttamalla vaeltavaa puutumista jalkapohjasta päähän päätyen oikeaan käteen. Vaativa, neljä ja puoli tuntia kestänyt leikkaus onnistui, eikä kasvain ole uusiutunut.

– Toinen jalka jäi vähän tönköksi, mutta kyllä sen kanssa toimeen tulee, Ali-Löytty tuumaa.

Kuorokonsertti juhlan kunniaksi

Ali-Löytty rentoutuu täyttämällä sudokuja ja sanaristikoita sekä kokkaamalla ja leipomalla.

– Kaikki, jotka ovat meillä käyneet, ovat saaneet ainakin Sydämen surujen kakkua, Ali-Löytty kertoo.

Myös television katselu ja varsinkin saksalaiset dekkarisarjat vievät ajatukset vapaalle.

– Mutta kyllä minä Uunollekin osaan nauraa, Ali-Löytty huomauttaa.

Heikki Ali-Löytty juhlistaa 60-vuotispäiväänsä kuorokonsertilla sunnuntaina 19.8. kello 14 Viialan kirkossa. Konsertin jälkeen synttärikahvit nautitaan seurakuntasalissa.

 

Heikki Ali-Löytty

Syntynyt: 14.8.1958 Vesilahdessa

Koulutus: kanttori-urkuri Kuopion Konservatorio/Sibelius-Akatemia.

Työ: Aloitti Viialan seurakunnan kanttorina vuonna 1984, nykyisin Akaan seurakunnan kanttori. Johtaa Viialan Kirkkokuoroa, Koraalikuoroa, lapsikuoro Laulutähtiä, Akaan Nuorisokuoroa ja Ruskakuoroa.

Perhe: Akaan seurakunnan nuorisotyöntekijänä työskentelevä vaimo Hele Ali-Löytty ja kolme aikuista tytärtä, Elli, Viivi ja Sanni. Toukokuussa 2017 syntyneen Otto-pojan pappa.

 

Sydämen surujen kakku

4,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja

4 dl sokeria

3/4 kaakaojauhetta (Van Houten)

1 tl suolaa

1 tl soodaa

1 tl vanilijasokeria

1 prk rahkaa

1/2 dl maitoa

2 kananmunaa

150 grammaa voisulaa

Aineet sekoitetaan ja taikina kaadetaan kakkuvuokaan. Teflon-vuoassa kakkua paistetaan 150-asteisessa uunissa noin tunnin. Kakkuvuoan voi halutessaan leivittää kookoshiutaleilla.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.