Urjala yllätti jälleen

Pentinkulman päivillä on vahva asema suomalaisessa kulttuurikesässä. Nyt jo 41. kerran oli Urjalaan koottu viime viikonlopuksi ohjelma, joka sai helteestä huolimatta monen ihon kananlihalle. Pentinkulman päivät näytti, että vuoden 1918 tapahtumat eivät ole Etelä-Pirkanmaalla ja Suomessa unohtuneet vaikka moninimisestä sodasta on jo sata vuotta. Urjalassa kerrattiin sekin, että sotatapahtumista seurauksineen ei ole puhuttu läheskään kaikkea.

Jo se, että kansanedustaja Anna Kontula (vas) ja kirjailija sekä entinen europarlamentaarikko Lasse Lehtinen (sd) istuvat vierekkäin sähköistää hetkeä. Siinä missä Kontula on tiukka argumentoija, heittää Lehtinen huulta. Molemmat puhuvat tosissaan vakavasta aiheesta, mutta tulokulma on erilainen. Kontula haluaisi pöytään faktoja, Lehtiselle riittää vähempikin, ja ehkä välillä voisi myös jossitella.

Tohtori Lasse Lehtinen on kirjoittanut tohtori Risto Volasen kanssa kirjan vuodesta 1918. Kirjan pääsanoma on, että pieni oppinut älymystö kaappasi sosialidemokraattisen puolueen 1917. Kaapattu puolue yritti vallankumousta tuhoisin seurauksin. Näin yksinkertainen asia vuoden 1918 sota ei Kontulan mielestä ole. Kysymys oli myös nälästä ja oikeudesta puhua. Liikkeelle lähtenyt työväki koki myös tulleensa sorretuksi.

Vuoden 1918 tapahtumista on edelleen vaikea puhua asiallisesti. On uhriutumista, häpeää, vihaa ja kostonhaluakin edelleen. Aikalaisia ei enää ole, mutta omaiset muistavat – puolin ja toisin. Punaisten hautapaikoille ilmestyy juhlapäivinä kukkia, joiden tuojista ei tiedetä mitään. Ja edelleen esimerkiksi Akaassa olevilta toverihaudoilta puuttuu niissä nukkuvien nimet. Pentinkulman päivillä muistutettiin siitäkin, että myös voittajien puolella tunnetaan häpeää.

Tutkija ja kirjailija Teemu Keskisarja kysyikin päivien Kirjan juhlassa sodan keskeisiltä johtajilta, miten niin kuin omasta mielestä meni. Keskisarja nosti esille evankelisluterilaisen papiston toiminnan sota-aikana. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden Alla -trilogian rovasti Salpakari olisi halutessaan voinut pelastaa Koskelan nuoremmat veljekset teloitukselta, mutta hän ei sittenkään halunnut. Yritti kyllä, mutta aivan liian kevyesti.

Keskisarja pitää kirkon toimintaa ennenkuulumattomana. Kapinaan laillista yhteiskuntajärjestystä vastaan nousseiden kuuluikin kuolla. Kaikkienko? He olivat kuitenkin ihmisiä.

Aivan näin lohduton kirkon suhtautuminen ei vuoden 1918 tapahtumiin ole. Akaan kirkkoherra emeritus Sauli Turja kertoi tämän lehden juttusarjassa, että rovasti Juho Lehto pelkäsi ja kärsi 1918 niin, että menehtyi miltei heti sodan jälkeen. Lehto pelkäsi, että Akaan kirkko poltetaan ja hänelle itselleen tapahtuisi jotakin. Lehto kärsi jokaisesta teloitetusta ja kävi arvelujen mukaan ammuttuja yöllä siunaamassa. Akaa oli sekaisin ja Suomi oli sekaisin.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) puhui Kirjan juhlassa kuitenkin kapinasta, johon oppia ja apua saatiin bolsevikeita Venäjältä. Suomen lisäksi myös Saksa oli liikkeessä. Aikalaiskirjailija Juhani Ahon mielestä nälkä oli punikki ja tähän yhtyi myös Tuomioja.

Erkki Tuomioja toivoi, että vuoden 1918 kaltaiset tapahtumat eivät koskaan Suomessa toistuisi. Toivoa sopii vaikka merkillisiä puhureita välillä näkyykin. Hyvinvointivaltiota puretaan joidenkin mielestä kovaa vauhtia. Rikkaat menestyvät ja köyhät köyhtyvät. Populismi ja muukalaisviha nostavat päitänsä.

On jälleen aika avata Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla romaani ja lukea, miten se oikein meni. Ja jos ei tämä riitä, samaisen kirjailijan Tuntematon sotilas avaa lisää ajatuksia. Eivät nämä kirjat kerro sankaritarinoita.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.