Huh hellettä! Erkki Männikkö ulkoilee mielellään varjossa

Torkonkartanossa asuva Erkki Männikkö ulkoilee mielellään, mutta helteellä täytyy hakeutua varjoon.

Toijalassa Torkonkartanon tehostetun palveluasumisen yksikössä asuva 92-vuotias Erkki Männikkö on ulkoilmaihmisiä. Vaikka paahtava helle on viime aikoina kurittanut koko maata, Männikkö on jaksanut ulkoilla pyörätuolissaan Torkonkartanon pihamaalla.

– Auringossa en kuitenkaan ole pystynyt olemaan, varjopaikkoja pitää hakea, Männikkö kertoo.

Männikkö myöntää, että aivan tarpeeksi hän ei ole juonut, mutta mitään vaivoja hänelle ei helteen takia ole tullut. Tosin yhtenä kuumana yönä Männiköllä oli vaikeuksia nukkua.

Torkonkartanon palveluesimies Heljä Lehtonen kertoi viime torstaina, että helleaalto ei ollut siihen mennessä aiheuttanut Torkonkartanossa ongelmia.

– Olin jo varautunut siihen, että ambulansseja alkaa pihassa käymään, mutta ainakaan vielä niille ei ole ollut tarvetta. Hoitajat ovat tarkkailleet asukkaiden vointia tosi hyvin, Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan henkilökuntaa on ohjeistettu pitämään erityistä huolta asukkaiden nesteensaannista. Tarjolla on ollut veden lisäksi mehua ja mitä tahansa muuta nestettä, jota asukkaat suostuvat juomaan.

– Nestehukkaa ei saisi tulla. Lisäksi olemme pyrkineet siihen, että asukkaat ovat pysytelleet varjossa. Tosin, ihan kuumimpina aikoina he eivät ole edes halunneet mennä ulos.

Torkonkartanossa aurinkoa pääsee pakoon muun muassa pihamajaan.

Täällä sisällä on viileämpää, Lehtonen toteaa.

Lehtosen mukaan Torkonkartanon ryhmäkotien julkisissa tiloissa on kuumimpina aikoina lämmin, mutta ei kuitenkaan tolkuttoman kuuma. Asukkaiden huoneissa ilmastointi toimii.

– Pitkin päivää täällä tulee sellaisia jaksoja, että ilmastointi viilentää. Sen kyllä huomaa heti, Lehtonen toteaa.

Koivula-kodissa on tuuletettu ristivedolla

Lähihoitaja Anne Vankka kertoo, että Viialan Koivula-kodin asukkaat ovat pärjänneet helteessä kohtuullisen hyvin.

– Vähän harmittaa se, että ihan niin paljon asukkaat eivät jaksa kuin normaalisti. Heillä on ollut sellaista väsähtänyttä oloa. Ulkona emme ole pystyneet olemaan. Monta kertaa on tullut mieleen, että ilmalämpöpumppu olisi hyvä. Korkeimmillaan lämpötilat ovat olleet ulkona varjossa +32 astetta ja sisällä +30 astetta, Vankka toteaa.

Anne Vankan mukaan Koivula-kodissa ei ole koneellista ilmastointia. Henkilökunta on pyrkinyt viilentämään rakennusta tuulettamalla sitä ristivedolla aikaisin aamulla ja pitämällä ikkunat kiinni kuumimpana aikana. Myös asukkaiden vaatetusta on kevennetty.

– Olemme antaneet asukkaille enemmän nesteitä. Ruoan kanssa on tarjottu silliä, jotta he saavat suolaa. Kaupunki on myös luvannut asukkaille ja henkilökunnalle vissyä. Tämä ilmeisesti koskee koko Akaan aluetta, Vankka kertoo.

Koivula-kodissa asuvan Taina Leppänen kertoo olevansa viileiden ilmojen ystävä.

Koivula-kodissa työskentelevä lähihoitaja Anne Vankka kertoo, että Koivula-kodin asukkaat ovat pärjänneet helteessä kohtuullisen hyvin. Taina Leppäsellä tosin on ollut tukala olo ja öisin on ollut vaikea nukkua.

– Nyt on ollut tukala olo. Tuntuu siltä, että hiki nousee pintaan koko ajan. Aika hatarasti olen saanut öisin nukuttua, on ollut niin kuuma. Hoitajat ovat kyllä tarjonneet mehua ja jakaneet meille vesipulloja, Leppänen sanoo.

Mäntymäessä laitetaan pussilakanat teltaksi

Lähihoitaja Katja Kärkkäinen kertoo, että Mäntymäen vanhainkodissa Viialassa on ollut kuumat oltavat, vaikka rakennuksen ilmastointia uusittiin joitakin vuosia sitten. Torstaina aamupäivällä hoitajien taukotilan lämpömittari näytti sisälämpötilaksi +23,5 astetta.

– Olemme tarjonneet vanhuksille tavallista enemmän juotavaa, vaikka monella vanhuksella ei oikein ole janon tunnetta. Moni myös ajattelee sitä, että jos juo paljon, alkaa pissattaa. Olemme sanoneet, että sillä ei ole väliä. Jos pissattaa, autamme heitä vessaan, Kärkkäinen kertoo.

Kärkkäisen mukaan asukkaiden oloa on pyritty viilentämään myös viemällä tuulettimia sinne minne niitä on riittänyt. Peitot on laitettu sängynlaidan yli teltaksi, ja niitä on myös kokonaan otettu pois pussilakanan sisältä. Lisäksi ikkunoita ja käytäville johtavia ovia sekä parvekkeen ovia on pidetty auki.

– Ainakaan vielä ei ole kenellekään tullut mitään terveysongelmia helteen takia, Kärkkäinen toteaa.

Tarpiakodissa ilmalämpöpumppu viilentää

Palveluesimies Katja Tillasen mukaan Kylmäkoskella sijaitsevan Tarpiakodin asukkaat ovat voineet helteestä huolimatta ihmeen hyvin. Ainoastaan yhdelle sydämen vajaatoiminnasta kärsivälle asukkaalle oli tullut jalkoihin turvotusta, joka saatiin laskemaan kompressiositeellä.

– Suurin osa meidän asukkaista ei osaa pyytää juotavaa, joten hoitajien vastuulla on tarjota sitä heille. Olemme lisänneet mehun ja muun nesteen tarjoilua, varsinkin vuoteessa oleville asukkaille, Tillanen kertoo.

Tillasen mukaan Tarpiakodin yleisiä tiloja viilentää kolme ilmalämpöpumppua, mutta niiden vaikutus ei ulotu asukkaiden huoneisiin. Huoneiden lämpötilaa on pyritty alentamaan pitämällä kaihtimet kiinni päivisin ja ikkunat auki öisin.

– Olemme pyytäneet omaisia tuomaan tuulettimia asukkaiden huoneisiin, mutta taisimme herätä tämän asian suhteen vähän liian myöhään. Tuulettimet ovat kaupoista loppu. Joihinkin huoneisiin aurinko pääsee paistamaan kaihtimista huolimatta, niissä on ollut sellainen +30 astetta lämmintä, Tillanen toteaa.

 

 

Kuumalla kelillä otetaan rauhallisesti

Akaan avosairaanhoidon osastonhoitaja Sirpa Hämäläisen mukaan hellejakso ei ollut torstaihin mennessä lisännyt päivystyskäyntejä normaaliin kesään verrattuna Toijalan terveysasemalla.

– Tietoa helteen vaikutuksista on tullut joka puolelta niin paljon, että se on varmaankin vaikuttanut asiaan, Hämäläinen toteaa.

Eräs hellesäihin liittyvä terveysriski on lämpöhalvaus. Hämäläisen mukaan se oireilee esimerkiksi huimauksena, ärtymyksenä, sekavuutena, nopeana sydämensykkeenä, ihon punoituksena ja kuivuutena, päänsärkynä, pahoinvointina ja oksenteluna. Myös näköhäiriöitä saattaa ilmetä.

– Jos oireita tulee, silloin täytyy juoda ja viilentää ihoa. Lasten ja vanhusten kohdalla kannattaa aika herkästikin soittaa 112:een ja kysyä neuvoja, Hämäläinen opastaa.

Osastonhoitajan mukaan lämpimillä keleillä tulisi ottaa rauhallisesti, välttää raskasta fyysistä rasitusta, hakeutua varjoon ja juoda paljon. Tämä koskee erityisesti vanhempia ihmisiä, jotka kärsivät sydämen vajaatoiminnasta. Kehon kuivuessa verenpaine usein laskee ja seurauksena voi olla epämääräisen huono olo.

– Jos esimerkiksi vanhus kärsii kuumuudesta, voi oloa viilentää kylmäksi kastelluilla pyyhkeillä, jotka asetetaan hartioille, niskaan ja päähän. Myös vaatetusta kannattaa vähentää, Hämäläinen toteaa.

Hämäläisen mukaan juomista on tulee lisätä mikäli virtsaa erittyy päivän mittaan vähän ja se on väriltään tummaa.

Pienet lapset on syytä pitää varjossa ja huolehtia heidän juomisestaan ja syömisestään, jotta lapsen energiavarastot eivät laske kovin alas. Hikoillessa kehosta myös poistuu suolaa.

– Sipsit ovat helppo ratkaisu siihen. Suolan kanssa ei kuitenkaan pidä liioitella, vaan syödä välipalaksi jotakin pientä suolaista, Hämäläinen sanoo.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.