”Jätevesijärjestelmä valitaan mökin varustelutason mukaan”

Jätevesineuvoja Antero Uurtamo (keskellä) arvioi Hannu ja Paula Nikannon Vähä-Arajärvellä olevan kesämökin jätevesijärjestelmän olevan ajan tasalla.

Toijalan torilla oli viime keskiviikkona mahdollisuus keskustella jätevesijärjestelmien toimivuudesta puolueettoman jätevesineuvojan kanssa. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n asiantuntija Antero Uurtamo kertoi hieman ennen toripäivän loppua paikalla käyneen tasaisesti väkeä kyselemässä vesiasioista.

– Melkein kaikki esitetyt kysymykset ovat liittyneet mökkien jätevesijärjestelmiin. Yleisin kysymys on ollut, onko nykyinen jätevesijärjestelmä ok. Ihmiset ovat aika hyvin selvillä asioista, mutta haluavat varmistella, että omat systeemit ovat ajan tasalla, Uurtamo kertoi.

Ranta- ja pohjavesialueilla olevien jätevesijärjestelmien tulee täyttää valtion asettamat puhdistusvaatimukset ensi vuoden lokakuussa.

Erilaista kuin kotona

Viialassa asuvilla Paula ja Hannu Nikantolla on kesämökki Vähä-Arajärvellä, jonka puhtaudesta pariskunta haluaa huolehtia. Siitä syystä kävivätkin varmistamassa, että heidän mökkinsä jätevesijärjestelmä on asianmukainen.  Pariskunnan mökillä on kompostoiva wc ja jäteveden imeytyssysteemi.

– Halusimme varmistaa, että asiat ovat kunnossa, että luonto ei kärsi ainakaan meidän takiamme, Paula kertoi.

– Me kalastetaan ja pulikoidaan järvessä lastenlasten kanssa, joten haluamme, että järven vesi on puhdasta, Hannu jatkoi.

Nikannot haluavat mökkielämän olevan erilaista kotielämään verrattuna. Siitä syystä kesämökki on sähkötön, eikä sinne tule vesijohtovettä. Sähkölinja kulkee aivan lähellä, joten sähköliittymä olisi helppo vetää mökille, mutta Nikannot pärjäävät omalla aggregaatilla.

Pariskunta arvioi, että Vähä-Arajärvellä on maksimissaan 30 kesämökkiä, heidän mökkiryhmässään mökkejä on neljä. Vähä-Arajärvi on 2,1 kilometriä pitkä ja 300 metriä leveä. Nikannot kertovat sopineensa muiden mökkiläisten kanssa, että järvellä ei käytetä perämoottoria

Suodatuskenttä suosituin

Jätevesineuvojan luona piipahtanut Rauno Mokka (oik.) kertoi odottavansa ravustuskautta.

Jätevesijärjestelmää kesämökille suunniteltaessa kannattaa huomioida tontin maaperä, maanmuodot ja pohjaveden pinnankorkeus. Jos mökin varustetasoa on aikomus nostaa lähitulevaisuudessa kannattaa järjestelmä valita niin, että se on riittävä muutostenkin jälkeen. Usein muutokset tarvitsevat toimenpideluvan kunnasta.

– Jätevesijärjestelmä valitaan mökin varustelutason mukaan, Uurtamo tiivistää.

Kun kesämökillä ei ole vesiliittymää riittää, että vähäiset jätevedet imeytetään hallitusti maaperään. Jos varustelutaso on korkeampi ja mökillä on esimerkiksi lämminvesivaraaja tai astianpesukone tarvitaan tehokkaampaa käsittelyä. Uurtamon mukaan tähän tarkoitukseen käytetään nykyisin usein suodatuskenttää. Aiemmin samaan tarkoitukseen käytettiin imeytyskenttää, mutta suodatuskentän etuna on vesien imeytyksen hallittavuus. Kesämökillä myös harmaavesisuodatin voi olla hyvä ratkaisu.

Vessat ovat mökeillä usein kuivakäymälöitä, joiden käymälätuotokset on hyvä käsitellä lannoitteeksi ja maanparannusaineeksi kiinteistön alueella. Näin niin sanottua mustaa jätevettä ei synny, ja puhdistettavaksi jää vain harmaat- eli pesuvedet.

KVVY:n asiantuntijoilta saa jätevesineuvontaa myös puhelimitse. Neuvontaa voi kysyä jos esimerkiksi järjestelmän riittävyys ja toimintakunto tai lainsäädäntö mietityttää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.