Tänne polkumme johtaa, luokse iltanuotion – Toijalan eräveikot 90-vuotisjuhlaleireillä

Kuukkeli-leirillä leiriläiset valoivat leirimerkkejä.

Eräänä kesäkuun puolivälin aamuna ennen kuutta reilut 120 partiolaista kokoontui Toijalan torille. Lähdimme ajamaan kohden pohjoista ja Kuukkeli-leiriä. Ensimmäisen matkapäivän teemana oli Suomen historian vaiheet ja kohokohta oli tutustuminen Raatteentien taistelupaikoille

ja Talvisotamuseo Raatteen Porttiin.

Ensimmäisen yön yövyimme Suomussalmella Hossan kansallispuiston huikeissa maisemissa. Toisena päivänä iloinen matkanteko jatkui ja pääsimme vierailemaan Kiutakönkäällä Suomen komeimmilla vesiputouksilla ja tutustuimme myös Oulangan luontokeskukseen.

Toisen päivän illalla saavutimme matkakohteemme Saariselällä. Pääsimme yöpymään Hämeen Partiopiirin omistamaan Lapinhämeeseen. Lapinhäme sijaitsee Sodankylässä lähellä Kiilopään tunturia noin tuhannen kilometrin päässä Toijalasta.

Leirielämää pohjoisessa

Ensimmäinen ilta leiripaikalla kului telttoja pystytellen ja paikkoihin tutustuen leirin johtokaksikon Paavo ”Pave” Heleniuksen ja Sari ”Alli” Lajusuon opastuksella. Jo seuraavana aamuna vanhimmat leiriläiset suuntasivat kulkunsa kohden tuntureita. Vaikka näillä ensimmäisillä vaelluksilla ei sää aina suosinutkaan, saivat vaeltajat kokea Lapin lumoa. Löytyi lunta, tunturipuroja, kapuamista ja kauniita maisemia.

Hirvi- ja Citykani-joukkue koskimelonnassa Lapissa.

Leirille jäävät pääsivät partiokisaamaan, etsimään kultaa ja yhtenä päivänä myös tutustumaan Inarin kuntakeskukseen. Siellä vierailimme Siida-museossa ja pääsimme kokemaan unohtumattoman koskimelontaelämyksen.

Kun vanhemmat palasivat vaellukselta, he pääsivät tutustumaan näihin Lapin ihmeisiin ja nuoremmat leiriläiset lähtivät vaeltamaan. Varmasti jokainen leiriläinen sai kokea jotain, mitä täällä etelässä ei pääse kokemaan; savusauna ja kultaa, iltanuotiohetkiä yöttömän yön illassa ja shamaanirummun valmistusta, alumiinivalun tekemistä, uintia tunturipurossa, hyvää ruokaa ja leiriherkkuja.

Sudenpennut Arajärvellä

Viime viikonloppuna Toijalan Eräveikkojen 7–10 -vuotiaat partiolaiset kokoontuivat Retro18 -leirille Arajärvelle, toijalalaisten partiolaisten leiripaikalle. Leirille lähdettiin perjantaina ja heti Aralla päästiin leiritunnelmaan leirinjohtaja Juha Kreusin johdolla. Teimme leirihuivit ja tutustuimme teltan pystytykseen. Parasta oli, että pääsimme itse rakentamaan leirirakennelmiakin.

Lauantain ohjelmassa oli perinteistä partiotaitokilpailua Mini-pillinauha kisassa. Oli jännittävää rakentaa katapulttia ja päästä melomaan rinkkalautalla. Ilta huipentui iltanuotioon, johon nuotiotuli saapui mystisesti veneellä. Sunnuntaina oli aika laittaa leirialue taas kuntoon ja väsyneet sudenpennut lähtivät kotimatkalle jälleen monta leirimuistoa rikkaampana.

Arajärvellä painettiin leirihuiviin logoja.

 

Gallup: Mikä oli parasta kesän partioleirillä?

Kalle Boström, 10vuotta. Osallistui Kuukkeli-leirille.

– Kivointa oli syöminen ja teltassa oleminen. Kivaa oli myös leiriolympialaisissa, josta sain mitalin.

Joona Nevalainen, 11vuotta. Osallistui Kuukkeli- ja Retro18-leirille.

– Koko leiri oli tosi kiva. Leirillä oli hyvää ruokaa. Yksi hauskimmista leirimuistoista oli bussimatkustaminen. Lapista jäivät erityisesti mieleen porot ja puhdasvetiset tunturipurot.

Sudenpentuleiriläiset Levonkalliolla

Iida Hämäläinen, 14vuotta. Osallistui Kuukkeli- ja Retro18-leirille.

– Kuukkelilla oli parasta vaelluksella oleminen.

Veera Rajala, 7 vuotta. Osallistui Retro18-leirille.

– Kaikki on ollut kivaa. Erityisen kivaa on ollut rastitehtävien tekeminen. Erittäin hauskaa oli rakentaa katapultti.

Iira Piispa, 8 vuotta. Osallistui Retro18-leirille.

– Leirillä on hienoa yhdessäolo kavereitten kanssa sekä leikkiminen. Myös uiminen ja donitsilautalla melominen on ollut tosi kivaa.

Siiri Pelonen, 8 vuotta. Osallistui Kuukkeli- ja Retro18-leirille.

– Molemmilla leireillä on ollut hauskaa. Kaikkein parasta Retro-leirillä on ollut uiminen ja rinkkalautalla seilaaminen. Kuukkelilla parasta oli koskenlasku kumiveneellä.

Petrus Hautaviita, 14 vuotta. Osallistui Kuukkeli-leirille.

– Kivointa Kuukkelilla oli luonto, joka on niin erilaista kuin kotona. Elämyksistä mieleenpainuvin oli vaellus.

Eräs vaelluksen haasteista oli tunturipuron ylittäminen.

Maria Koivuniemi. Osallistui Kuukkeli- ja Retro18-leirille.

– Retro-leirillä on ollut hyvä meininki ja kiva fiilis. Kuukkeli oli koko perheelle hieno kokemus. Juhlaleiri Lapissa oli Eräveikkojen 90-vuotisjuhlavuoden tyyliin huikea. Haikki jäi ikimuistoisena mieleen. Kuukkelilla oli mukana koko Koivuniemen perhe. Perheen pojalle jäi mieleen yksittäisistä kokemuksista mieleen kullankaivuu ja -huuhdonta.

Mari Siukola

Siiri Pelonen

Veera Rajala

Petrus Hautaviita

Maria Koivuniemi

Kalle Boström

Joona Nevalainen

Iira Piispa

 

 

Iida Hämäläinen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.