Sinilevä vei uimakoulun Tipuriin

Tipurin rannassa harjoiteltiin viime keskiviikkona uimapotkuja aurinkoisessa säässä.

Kylmäkosken Tipurin uimarannalla polskutteli viime torstaina 11 lasta uimakoulun alkeisryhmässä. Uimakoulu oli alkanut saman viikon maanantaina Sataman uimarannalla Toijalassa. Vedessä oli kuitenkin huomattu sinilevähippuja keskiviikkona, jolloin  uimakoulu peruttiin kokonaan. Torstaina uimakoulu jatkui Tipurissa.

– Mitään oireita ei ole tullut minun tietooni, mutta alkuviikosta sinilevää ei edes ollut. Keskiviikkona ei lähdetty sitten edes kokeilemaan. Paikan vaihtaminen tuottaa omat hankaluutensa, mutta parempi, ettei kenellekään tule mitään oireita, uimakoulun opettaja Joonas Haapasaari kertoo.

8-vuotiaan uimakoululaisen Bean äiti Hanna Pälli kertoo, että hänen tyttärensä ei ollut saanut oireita Sataman vedestä.

– Ihmeteltiin, että miten sinilevää on voinut tulla, kun alkuviikosta oli niin kylmää, Pälli kertoo.

Alkuviikosta Sataman vedenlämpötilaksi oli ilmoitettu 16 astetta. Tipurissa lukemaksi kerrottiin peräti 20 astetta.

Sää ohjaa harjoituksia

Akaalaiset apuohjaajat Laura Toivettula ja Hanna Linnalampi näyttävät käsillään uimakoululaisille millaisia uimapotkujen on tarkoitus olla.

Uimakoulun alkeisryhmän ohjelma koostuu leikeistä niin kuivalla maalla kuin vedessäkin ja tekniikkaharjoituksesta. Harjoituksia tehdään sääolosuhteiden mukaan. Kylmemmällä säällä kuivaharjoituksia tehdään hieman enemmän, ja saunassa lämmitellään hieman pidempään. Keskiviikkona ohjelmassa oli selällään kelluntaa, joka sopii hienon sään harjoitukseksi.

– Perimmäinen tarkoitus on oppia uimaan, mutta sitä ei voida taata. Pyritään siihen, että vedessä oleminen on lapsille mukavaa ja he tuntevat olonsa turvalliseksi vedessä. Se on se tämä kahden viikon uimakoulun juttu, Joonas Haapasaari kertoo.

Tipurin ja Sataman uimarannat ovat hyvin erilaiset. Uimakoulun opettajan näkökulmasta Satamassa on hyvää lyhyt etäisyys saunan ja rannan välillä. Tipurissa apuohjaajat Laura Toivettula ja Hanna Linnalampi lähtivät viemään lapsia jonossa etäämmällä olevalle saunalle.

Itse uimaranta on Haapasaaren mielestä Tipurissa hyvä. Myös Antero Pulliainen antaa Tipurin rannalle hyvän arvosanan. Pienen hankaluuden aiheutti ainoastaan matka-ajan arvioiminen.

– Tämähän on kivempi ranta kuin Sataman ranta. En vain osannut aivan arvioida matka-aikaa ja tultiin vähän myöhässä, kertoo tyttärensä Vuokon, 5, uimakouluun tuonut Antero.

Turvallisen oloinen ranta

Mari Seppälä kuivasi tytärtään Annia, 5,  saunan jälkeen.

Mari Seppälä oli ilmoittanut tyttärensä Annin, 5, uimakouluun expempore, koska kalenterissa oli juuri sopivasti kaksi viikkoa tyhjää. Alkuviikon viileyskään ei haitannut Annia, joka oli uimakoulussa ensimmäistä kertaa.

– Olen oppinut täällä puhaltamaan veteen, kellumaan ja liukumaan kellukkeella, Anni kertoo.

Myös Hanna Pällin tytär Bea, 8, oli uimakoulussa ensimmäistä kertaa. Vedessä viihtyvän tytön äiti kertoo tyttärensä olevan innolla mukana kaikissa uimakoulun harjoituksissa.

– Bea osasi jo sukeltaa ennen uimakoulua ja hanskaa hyvin paljon muitakin juttuja. Toivon että hän oppii nyt pysymään pinnalla ilman apuvälineitä, Hanna kertoo.

Tipurin rantaa Hanna piti yllättävän matalana, todella siistinä ja turvallisen oloisena.

Uimakoulun opettajat Päivi Laurila ja Joonas Haapasaari sekä apuohjaajat Laura Toivettula ja Hanna Linnalampi pitävät Tipurin uimarantaa hyvänä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.