Opiskelijaelämä odottaa Jesse Sonnista ja Casimir Ruohomaata

 

Jesse Sonninen soitaa vapaa-ajallaan kitaraa ja käy bändien keikoilla.

Syksy on monelle nuorelle muutosten aikaa; opinnot vievät pois kotikaupungista uusien haasteiden ja ihmisten pariin. Jesse Sonninen lähtee syksyllä Tampereen yliopistoon opiskelemaan luokanopettajaksi. Casimir Ruohomaa puolestaan suuntaa Turkuun Åbo Akademiin suorittamaan kemian- ja prosessitekniikan diplomi-insinööriopintoja. Molemmat asuvat vielä toistaiseksi Toijalassa.

Jesse Sonninen kirjoitti ylioppilaaksi Akaan lukiosta keväällä 2016. Lukion jälkeen Jesse suoritti siviilipalveluksensa Roukon koulussa Valkeakoskella, jossa hän on tehnyt myös opettajan sijaisuuksia. Kiinnostus opettajan työhön Jessellä heräsi sijaisuuksia tehdessä.

– Lasten kanssa työskentely on hirveän palkitsevaa. He ovat rehellisiä ja antavat sekä positiivista että negatiivista palautetta. Työssä minua kiinnostaa myös vaikuttaminen, sillä opettajat luovat pohjaa tulevaisuudelle, Jesse pohtii.

Jessen kirjallinen pääsykoe oli huhtikuussa ja soveltuvuuskoe kesäkuun alussa. Soveltuvuuskokeessa oli muun muassa visuaalinen osio, jossa piti tehdä kantaaottava kollaasi piirtämällä ja leikkaamalla kuvia väripaperista. Kuvassaan Jesse otti kantaa homekouluongelmaan.

– Idea tuli täällä käydystä homekoulukeskustelusta ja Roukon koulusta, jonka vanha osa on purettu sisäilmaongelmien takia, Jesse kertoo.

Kokeet Jesse läpäisi ensimmäisellä yrityksellä, vaikka hän luki samaan aikaan myös psykologian pääsykokeeseen. Psykologiaa hän on pyrkinyt opiskelemaan kolmeen otteeseen.

– Psykologian pääsykokeissa kysytään vain pelkkiä yksityiskohtia. Luokanopettajakoulutuksen pääsykokeessa oli enemmän soveltavia kysymyksiä. Yksi artikkeli annettiin vasta kokeessa, joten siellä ei painotettu niin paljon ulkoa oppimista, Jesse vertailee.

Muutto Toijalasta on iso muutos

Vaikka kiskot vievät Turkuun, Casimir Ruohomaa ei aio kuitenkaan hyvästellä Akaata aivan kokonaan.

Opinnot korkeakouluissa alkavat elokuun lopussa. Opintojaan Jesse odottaa innostuneena ja motivoituneena. Ajatuksissa siintää myös vauhdikas opiskelijaelämä.

– Kyllähän se houkuttaa. Odotan opiskelun sosiaalista puolta ja tapahtumia. Tampereesta minulla on mukava ja opiskelijaystävällinen kuva, Jesse toteaa.

Jessellä ei ole vielä tietoa tulevasta asunnosta, mutta hakemuksia hän on laittanut muun muassa Tampereen opiskelija-asuntosäätiölle. Toiveissa on yksiö, mutta myös soluasunto käy. Ensimmäiseen omaan asuntoon muuttamisesta Jesse on innoissaan, tosin se myös hiukan jännittää.

– Olen aina asunut Toijalassa, joten onhan se iso muutos. Omassa asunnossa asuminen on ihan erilaista kuin asuminen vanhempien luona; täytyy pitää asunnosta ja taloudesta itse huolta, Jesse pohtii.

Kesän Jesse viettää pääosin lomaillen, tosin toisinaan hän tekee työkeikkoja isänsä työpaikalla Toijalan Koneterässä. Vapaa-aikanaan mies soittaa kitaraa ja käy bändien keikoilla kavereidensa kanssa. Viimeisin oli Valkeakoskella KirjasMetal -tapahtumassa kesäkuun lopussa.

– Pitihän sitä käydä tukemassa kun kerrankin tässä lähialueella oli jotakin. Ei siellä tosin ollut hirveästi porukkaa, Jesse toteaa.

Seikkailunhalu vei Åbo Akademiin

Kirjoitettuaan Akaan lukiosta vuonna 2016 Casimir Ruohomaan suunnitelmissa oli pyrkiä opiskelemaan oikeustiedettä. Pääsykokeissa hän kävi kahteen kertaan, mutta oikeustieteellisen tiedekunnan ovet eivät avautuneet. Tänä kesänä ovet kuitenkin avautuivat Åbo Akademiin.

Åbo Akademin pääsykoe oli toukokuun lopulla ja sisään Casimir pääsi ensimmäisellä yrityksellä. Pääsykokeeseen hän luki armeijan ohessa.

Äidinkielenään suomea puhuvaa Casimiria jännittää tulevat opinnot, sillä opetus Åbo Akademissa tapahtuu ruotsiksi. Miestä huojentaa kuitenkin se, että opiskelijavalintaan liittyvät kielikokeet menivät häneltä läpi.

– Ainakin heidän mielestään ilmeisesti osaan tarpeeksi ruotsia. Ja kyllä kai siellä oppii lisää, ruotsista magnan kirjoittanut Casimir tuumii.

Åbo Akademiin Casimir haki osittain seikkailunhalusta ja osittain siksi, että se sijaitsee Länsi-Suomessa.

– Mieluummin minä Turussa opiskelen kuin Oulussa tai Lappeenrannassa. Tampereelle olisi tehnyt mieli, mutta sinne on vaikeampi päästä, Casimir kertoo.

Turku on kiva ja kaunis kaupunki

Opintoihinsa Casimir aikoo panostaa täysillä ja tarkoitus hänellä on valmistua viiden vuoden määräajassa. Hän uskoo, että töitä valmistumisen eteen joutuu tekemään enemmän kuin tarpeeksi. Iloiseen teekkarielämään Casimir toki aikoo ottaa osaa opintojen ohessa.

– Olen kuullut, että kemiantekniikan ainejärjestö on tosi aktiivinen, he järjestävät kaikenlaisia tapahtumia, Casimir toteaa.

Opiskelijoiden huono rahatilanne huolestuttaa Casimiria, mutta hän uskoo vanhempiensa auttavan mikäli tarvis vaatii.

– Olisi hyvä jos opintojen edetessä saisi jotain oman alan töitä, Casimir tuumii.

Turussa Casimir uskoo viihtyvänsä hyvin, sillä se on hänen mielestään kiva ja kaunis kaupunki. Asunto hänellä on haussa Turun Ylioppilaskyläsäätiön kautta, mutta kuuleman mukaan tilanne on ruuhkainen. Yksiö jää luultavasti ensimmäisen vuoden opiskelijalta saamatta, joten edessä lienee muutto soluasuntoon.

– Omilleen muuttaminen jännittää vähän, mutta en minä sitä samalla tavalla stressaa kuin opintoja. Osaan laittaa ruokaa itse ja solussa asuminen varmasti onnistuu, sillä olen aina tullut hyvin toimeen ihmisten kanssa, Casimir sanoo.

Casimirin mukaan omaan asuntoon muuttaminen, opintojen aloittaminen ja uudet sosiaaliset kuviot tuovat mukanaan tunteen, että aikuisuus alkaa ja elämä on edessä. Akaata hän ei kuitenkaan aio hyvästellä aivan kokonaan; junat kulkevat Toijalan ja Turun välillä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.