Minna Poluksen näyttely tuo esiin reittejä, teitä ja elämänpolkuja

Minna Polus ja hänen teoksensa Delfoin taajuus perjantaina Väylä-näyttelyn avajaisissa Galleria Rongassa Tampereella.

Tampereella Galleria Rongassa avautui perjantaina akaalaisen taiteilijan, kuvataideopettajan ja taidehistorioitsija Minna Poluksen näyttely Väylä. Poluksen mukaan näyttelyssä on nähtävillä reittejä, teitä ja elämänpolkuja.

– Täytin tänä vuonna 50 vuotta ja ajattelin, että tämä vuosi ei olisi sen kummempi kuin mikään muukaan vuosi. Viime vuonna ryhdyin kuitenkin katselemaan taakse päin sitä mitä olen tehnyt, kokenut ja elänyt. Se vaikutti näyttelyyn siten, että mukaan päätyi pitkän aikajanan teoksia lyhyempien matkakertomusten lisäksi, Polus valottaa näyttelyn taustoja.

Näyttelyn teoksista vanhin, Feminiini-sarja, on saanut alkunsa kymmenisen vuotta sitten. Suurin osa töistä on kuitenkin viime vuonna ja tänä vuonna tehtyjä.

Väylä-näyttelyn luetteloon Polus on kirjoittanut töihin liittyviä sanoja, runoja ja kertomuksia. Tekstit tuovat teoksiin oman lisäulottuvuutensa, kuljettaen lukijakatsojan Kreikan kuumuudesta naiseuden maailmaan. Välillä ylitetään silta, joka on pääsy jonnekin, jonkin yli, jonkin läpi ja mahdollisuus paluuseen.

– Kynä ja tietokone ovat pakostikin kulkeneet mukana. Minusta tuntuu, että puhuen en saa selitettyä yhtään mitään. Värien, muotojen ja kirjoituksen kautta on paljon helpompaa osua siihen mitä tarkoitan, Polus kertoo.

Roolit kiertyvät toisiinsa

Minna Poluksen sarja Feminiini. Etualalla sen osa Kultakudos.

Poluksesta on kiinnostavaa kuulla näyttelyn katsojien kommentteja ja tulkintoja hänen teoksistaan. Monet ovat nähneet töissä asioita, joita taiteilija itse ei edes tiennyt niihin laittaneensa.

– Pieni taidehistorioitsija minussa riemuitsee kaikesta sellaisesta, jota yleisö on töissäni nähnyt ja itse en. Näin taiteen kanssa pitää ollakin, se on taiteen tehtävä. Jokainen teokset kohtaava ihminen tavallaan luo ne uudelleen. Ja jokainen tulkinta on aina oikea, Polus pohtii.

Polus kertoo taidehistorian vieneen hänet siinä määrin mukanaan, että itse taiteen tekeminen oli pidemmän aikaa katkolla.

– Aluksi luulin lähteväni harrastamaan taidehistoriaa, mutta sitten tajusin, että se on minun areenani, vuonna 2007 taidehistorian maisteritutkintonsa Helsingin yliopistoon tehnyt Polus kertoo.

Taiteen tekemisen ja taidehistoriaa käsittelevien luentojen lisäksi Polus opettaa käsityötaiteen perusopintoja Akaan käsityökoulu Silmussa, joka on osa kuvataide- ja käsityökoulu Emiliä.

– Olen opettanut lapsille taidetta yli kymmenen vuotta. Sellaiset päivät ovat hauskoja kun olen tehnyt taidetta, pitänyt taidehistorialuentoja ja opettanut lapsia. Ne kaikki ovat samaa juttua, mutta kuitenkin ihan eri asioita. Välillä on puoli tuntia aikaa siirtyä lasten taideopettajan roolista pitämään taidehistorian luentoa. Lapset ovat mahtavia näkemään ja hoksaamaan ja sanomaan mielipiteitään, Polus toteaa.

Delfoin taajuus vuodelta 2017.

Taidehistorioitsijan ja opettajan rooleista taiteilija saa ajatuksia ja ideoita; roolit kiertyvät toisiinsa, vaikuttavat toisiinsa ja muuttuvat kokonaisuudeksi.

Minna Poluksen näyttely Väylä on nähtävillä Tampereella Galleria Rongassa 26.7. asti.

Yksityiskohta Minna Poluksen teoksesta Delfoin taajuus.

Minna Poluksen näyttely Väylä on avoinna 26.7. asti.

Silta on pääsy jonnekin, jonkin yli, jonkin läpi ja mahdollisuus paluuseen.

Rosa Croché II. Teos on tehty paperista, kalalangasta ja sekoitelangasta sekatekniikalla ja virkkaamalla.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.