Ympyrä sulkeutuu 1992 – 2018, kiitos Akaa!

Olen muistellut 26 vuoden aikaamme Toijalassa ja Akaassa. Ilman suurempia traumoja siitä on selvitty. Siihen mahtuu monenlaista. Muutto Hämeenlinnasta Toijalaan oli meidän perheelle suuri muutos, hyppy tuntemattomaan. Alkuhämmingin jälkeen hyvin tänne kotiuduttiinkin. Itse sopeuduin paraatipaikalta muutokseen työntäyteisesti hoitaessani Toijalan Monitoimihallia sekä liikunta-asioita 24/7 aina 17 vuoden ajan. Tietenkin koko perhe siinä joutui osallistumaan yrittäjän arkeen ja vaimoni Marjo vielä hoiti omia kuntokeskuksiaan Hämeenlinnassa.

Tyttäremme kasvoivat siinä yrittäjyyden, koulun, liikunnan ja harrastusten lomassa tasapainoisiksi nuoriksi, jotka elävät nykyään kouluttautuneina ammateissaan omilla aloillaan ja tahoillaan. Toinen asuen Espanjassa ja toinen Hämeenlinnassa. Lapsenlapsiakin meillä jo on riemunamme. Ympyrä sulkeutuu ja muutto takaisin Hämeenlinnaan on ajankohtainen.

Kaikkiaan Akaa on ollut hyvä kasvualusta yrittäjänä olemiseen sekä lapsesta nuoreksi aikuiseksi aina alkavaan vanhuuteen asti. Täällä on todella hyvä oppimisympäristö, turvalliset ja hyvät palvelut, niin aikuiselle, lapsille kuin nuorille. Kattava järjestötoiminta, hyvät kulttuuri- ja liikuntaseurat sekä järjestöt takaavat sen. Täällä on hyvät puitteet harrastaa monipuolisesti ja halvalla mitä vain ja koska vain, hyvissä olosuhteissa.

Yritystoiminnan arvostus on välillä ollut hyvää ja huonoakin johtuen eri aikakautensa virkamiehistä sekä luottamushenkilöistä sekä tietysti myös yrittäjistä itsestäänkin. Itse olen kokenut yrittämisen kuitenkin Akaassa mieluisaksi, joskus on ollut joitakin vastoinkäymisiäkin, mutta kaikesta on kuitenkin selvitty neuvotteluilla ja puhumalla asiat halki sekä osallistumalla kaupungin kehittämiseen yhdessä eri tahojen kanssa.

Kaupungin ja yrittäjien välisistä suhteista, kaupunkimme Infrasta sekä rakennusten sisäilmaongelmista täällä puhutaan paljon. Voin vakuuttaa teille akaalaiset, ruoho ei ole vihreämpää aidan toisellakaan puolella. Samat ongelmat vaivaavat tätä yhteiskuntaa, joka puolella ja samoissa asioissa, sote- ja maakunta-asiat mukaan lukien. Lisäksi EU ohjaa meitä mitä typerimmissä asioissa, mutta sehän on tätä nykymenoa parhaimmillaan, kuitenkin… Kaupunkikuva on muuttunut parempaan suuntaan ja rakentaminen on ollut vireää, uusia alueita on syntynyt. Täältä löytyy hyviä yrityksiä aina kansainväliselläkin mittapuulla sekä paikallisesti. Olkaamme ylpeitä osaamisestamme ja jatkakaamme kehityksen kulkua.

Myös media ja median käyttäminen hyvässä ja huonossa on mullistanut tiedottamista kaikin puolin. Itse olen sitä mieltä, että Akaa tarvitsee paikallista mediaa osallistamalla lukijoitaan erilaisiin mielipiteisiin tunteita herättävillä kannanotoillaan, niin kuin median kuuluukin. Kiitos koko Akaan Seudun toimitukselle menneestä ajasta sekä päätoimittaja Juha Kososelle siitä tuesta, jota itse olen saanut 26 vuoden aikana.

Kiitos Toijalan ja Akaan kaupungille luottamuksesta, jota sain aikoinaan tullessani hoitamaan kaupungin omistamaa liikuntakeskusta. Siitä ajasta on vain hyviä muistoja. Kiitos myös sen aikakauden luottamus- ja virkamiehille, jotka luotitte minuun ja yritykseeni. Tänne tuloni aiheutti paljon puhetta ja parranpärinää tullessani hoitamaan Monaria Toijalaan. Suurkiitos akaalaisille yrittäjäjärjestöille sekä yrityksille hyvästä yhteistyöstä. Akaa tarvitsee yrityksiä ja hyviä palveluita, joita te osaatte tarjota. Arvostakaa tekemistänne ja olkaa siitä ylpeitä. Kiitos myös te akaalaiset toreilla ja turuilla. Nähdään kahviloissa ja kuntosalilla.

Kirjoittaja on vuoden Toijalalainen 2005, Eero Eskola

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.