Valtuutettu Hannu Järvinen 50 vuotta – ”Ammattiyhdistys- ja kuntapolitiikassa pätevät samat opit”

Hannu Järvinen on viettänyt Viialan Työväentalolla paljon aikaa lapsuudesta asti, jolloin hän osallistui talolla Nuorten Kotkien toimintaan. Järvinen on talon omistavan Viialan Työväenyhdistyksen puheenjohtaja.

Akaalainen demarivaltuutettu Hannu Järvinen, 50, on helpottunut kesäloman alkamisesta. Takana on kova vuosi sekä työelämässä että kunnallispolitiikassa. Järvinen työskentelee trukinkuljettajana ja pääluottamusmiehenä Bemis Valkeakoski Oy:llä, jossa tammikuussa päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena irtisanottiin 25 henkilöä. Yritys valmistaa pakkausmuovia pääasiassa elintarviketeollisuudelle.

Järvisen mukaan Akaan kunnallispolitiikassa vähän kaikki on levällään.

– Asioita on vatuloitu ees sun taas, ja päätöksenteko on ollut jokseenkin hankalaa. Ennen oli tapana hakea kompromisseja, mutta nyt tulee irtiottoja sieltä sun täältä. Saattaa olla, että olen tehnyt niitä itsekin.

Säästökohteet on jo käytetty

Akaa teki viime vuonna yli puolitoista miljoonaa euroa ylijäämää, mutta Järvinen ennustaa tänä vuonna talouden sakkaavan. Kolmatta talouden tasapainottamistyöryhmää johtavan valtuutetun mukaan uusia säästökohteita on vaikea löytää.

– Kaksi aikaisempaa talouden tasapainottamisryhmää on tehnyt jo niin paljon vähennyksiä, ettei niitä saada mistään. Ainoastaan toiminnan muutoksista voi löytyä säästöpotentiaalia. Se tarkoittaisi prosessien yksinkertaistamisia, Järvinen sanoo.

Viimeisen vuoden pahimpia pettymyksiä Järviselle ovat olleet Mäntymäen vanhainkodin myynti yksityiselle hoivayritykselle ja Rasin siirtokoulun sijoittaminen Viialan yhtenäiskoulun alueelle Rasin pihapiirin sijaan.

Järvinen olisi pitänyt Mäntymäen kaupungin omana toimintana.

–  Silloin meillä poliitikoilla olisi vähän mahdollisuutta vaikuttaa siihen, ettei vanhustenhoito menisi huonommaksi, hän perustelee.

Rasin siirtokouluasiassa Järvisen mielestä hyvä ratkaisu olisi ollut siirtokoulun hankkiminen neljälle luokalle Rasille koulun alueelle.

– Pienillä lapsilla koulunkäynti olisi silloin ollut lähellä.

Nimittelyt eivät hetkauta

Järvistä on syytetty sosiaalisessa mediassa myös asioiden jarruttamisesta ja nimitetty jarru-Järviseksi.

– Minulla on sen verran poliittisia vuosia takana, että nimittelyt eivät vaikuta. Sosiaalisessa mediassa ihmiset heittelevät mitä sattuu, mutta kun heitä tapaa kadulla, ovat he ihan eri ihmisiä.

Järvinen sanoo miettivänsä mielellään asioita kerran, jos toisenkin.

– Kotonakin emäntä välillä sanoo, ettei tapahdu mitään, kun vaan mietitään. Toki silläkin on joskus voitettu, kun mietitään kunnolla, eikä tehdä hätiköiden.

Toinen yritys eduskuntaan

Hannu Järvinen on syntyperäinen viialalainen. Järvisen mukaan nykyisin Viialan taajaman valtti on rautatieaseman seisake.

Hannu Järvisen ensimmäinen luottamustehtävä oli oppilasjäsenyys kouluneuvostossa Viialan yläasteella 1980-luvulla.

– Luokkakaverit olivat sitä mieltä, että sinä lähdet vaaleihin. Voitin ne aika murskaavasti, Järvinen kertoo.

Isänsä Raimo Järvisen jalanjäljissä kunnallispolitiikkaan mukaan lähtenyt Hannu Järvinen valittiin ensimmäisen kerran Viialan valtuustoon vuoden 2000 vaaleissa. Hän muistelee, kuinka hän untuvikkovaltuutettuna sai heti johdettavakseen vaativan perusturvalautakunnan.

– Se oli aikamoinen souvi. Hyvin siitä selvittiin, mutta toki meillä oli huippu perusturvajohtaja Vesa Helin.

Järvinen on ollut yhden kauden pois valtuustosta pudottuaan ensimmäisissä Akaan vaaleissa.

– Koska olin tekemässä kuntaliitosta, suurin osa äänestäjistäni suivaantui minulle eikä äänestänyt minua Akaan valtuustoon.

Järvinen sanoo luottamustehtävissä oppineensa, että asiat hoituvat parhaiten sopimalla.

–  Samaa pätee ammattiyhdistyspuolella ja neuvotteluissa työnantajan kanssa. Kompromisseja haetaan puolin ja toisin. Se tekee kipeää, mutta siihen on tyydyttävä.

Järvinen oli mukana viime eduskuntavaaleissa ja aikoo yrittää ensi vuonna uudelleen, mikäli tulee valituksi puolueensa ehdokkaaksi.  Järvisen johtama Viialan Työväenyhdistys on asettanut Järvisen ehdokkaakseen.

–  En ole ollut tyytyväinen nykyiseen hallitukseen. Se on liikaa sekaantunut työmarkkinapöytiin, Järvinen perustelee päätöstään.

Nuoruuden kyläpainit Toijalassa

Hannu Järvisen synnyinkoti oli Schaumanin työsuhdeasunto Viialan Harkinmäessä. Ala-asteen neljä ensimmäistä vuotta vierähtivät Rasin koululla, kaksi vuotta silloisella Keskuskoululla ja yläaste Hirvialhon koululla.

– Nuorena lompsittiin kylällä kaiket ehtoot. Ei me pahaa tehty, mutta kyllähän sitä kielletyt aineet, tupakat ja alkoholit, tuli kokeiltua. Kun tultiin vanhemmiksi, joskus nyrkkiäkin heiluteltiin ja käytiin painimassa Toijalassa. Se kuului kyläkulttuuriin.

Yläasteen jälkeen Hannu Järvinen opiskeli Valkeakosken ammattikoulussa paperiprosessinhoitajaksi ja valmistuttuaan meni töihin Viialan vaneritehtaalle, jossa hän toimi – isänsä jälkeen – tehtaan pääluottamusmiehenä ennen toiminnan loppumista. Bemis Valkeakoski Oy:llä Järvinen  aloitti vaneritehtaan sulkemisen ja neljän ja puolen kuukauden työttömyyden jälkeen vuonna 2006. Järvinen on ollut nykyisellä työpaikallaan pääluottamusmiehenä kohta kahdeksan vuotta.

Karavaanari on kaikkien kaveri

Järvisen perheeseen kuuluu vaimo Kati ja kolme lasta, joista nuorin asuu kotona. Lapsenlapsia on kaksi, joille on Hannu on pappa. Isännän syntymäpäivän lisäksi Järviset viettävät heinäkuussa myös 20-vuotishääpäiväänsä.

Kun Järviset rentoutuvat, he lähtevät asunto-autollaan tien päälle. Hannu Järvinen sanoo olevansa ryhmäsielu.

– Hermo lepää karavaanarimatkailussa. Menemme ja kuljemme milloin mihinkin. Siinä pääsee tapaamaan ihmisiä ja höpöttämään heidän kanssaan. Tuttuja on tullut paljon.

Viime maanantaina 2. heinäkuuta 50 vuotta täyttänyt Järvinen tarjoaa juhlan kunniaksi Viialan Työväentalolla iltapäiväkahvit perjantaina 6. heinäkuuta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.