Verenluovutuksen tavoite ylittyi Toijalassa

Timo Tuominen saapui luovuttamaan verta Kylmäkoskelta Toijalaan. Sairaanhoitaja Sirkku Sum hoiti Tuomisen luovutuksen. Tuominen on luovuttanut verta 61 kertaa.

Veripalvelun ja SPR Toijalan osaston järjestämässä verenluovutustilaisuudessa kävi viime viikon torstaina peräti 101 rekisteröityä henkilöä. Verta luovuttamaan pääsi 76, joista uusia luovuttajia oli kaksi. Liian alhainen hemoglobiiniarvo oli yleisin este veren luovuttamiselle. Verta voi luovuttaa, jos hemoglobiini on naisilla 125–175 grammaa litrassa ja miehillä 135–195 grammaa litrassa.

Torstaina ollut lähes helteinen sää ei vaikuttanut kävijämäärään.

– Vähän mietittiin sitä, että vaikuttaako hieno sää, kun tämän jälkeen on luvattu sateita, sairaanhoitaja Sara Huovilainen kertoi.

Hän selitti, että verenluovuttajia tarvitaan tasaiseen tahtiin, koska verihiutaleet säilyvät viisi vuorokautta. Veritilanne voi siis vaihdella kohtalaisen nopeastikin. Jos jonkun veriryhmän verta on varastossa vain vähän, Veripalvelu kutsuu sen veriryhmän edustajia luovuttamaan.

– Me odotamme tähän tilaisuuteen 70 luovuttajaa, mutta tavoitteeseen nähden kutsuja lähtee enemmän, Huovilainen kertoi.

Veripalvelu käy Toijalassa joka toinen kuukausi, ja Huovilainen pitää kävijämäärän ennustamista mielenkiintoisena. Joskus tavoitteet ylittyvät, kuten tällä kerralla kävikin. Seuraavan kerran verta on mahdollisuus luovuttaa Toijalassa tiistaina 28.8.

Aina terveenä luovuttamassa

Kylmäkoskelta paikalle saapunut Timo Tuominen muisteli, että hän on luovuttanut verta ensimmäisen kerran armeijassa. Verenluovuttamisen hän kertoo oppineensa jo lapsena vanhemmiltaan. Nyt Tuomisella oli vuorossa jo 61. luovutuskerta.

– Muutama kerta on jäänyt nyt välistä, kun kutsua ei ole tullut kotiin, Tuominen kertoi.

Verenluovutuksessa Tuominen käy, koska haluaa auttaa hädässä olevia.

Viialassa asuva Tiina Mustonen kertoi olevansa nykyisin aktiivinen luovuttaja. Hän saapuu Toijalaan verenluovutukseen aina, kun on terveenä. Torstaina hän luovutti verta 27. kerran. Ensimmäisen kerran Mustonen luovutti verta 1990-luvulla, mutta sen jälkeen luovutukseen tuli taukoa lasten vuoksi.

– Saan tästä hyvän mielen, kun pystyn auttamaan jotain. Sillä ei ole merkitystä kelle apu menee, Mustonen totesi.

Sekä Tuomisen että Mustosen veriryhmä on A+, joka on kaikkein yleisin suomalaisten veriryhmä. Veripalvelun nettisivuilta voi katsoa miten kova tarve eri veriryhmien verelle on. Veribarometrin tarkoitus on ohjata luovuttajia. Esimerkiksi A+ -veriryhmän luovuttajia kaivattiin tämän viikon alussa lähipäivinä luovuttamaan vertaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.