Vielä on tehtävää

Akaan kaupungin tilintarkastaja Jorma Kesä esitteli teräviä huomioita vuodesta 2017 viime keskiviikkona Akaan valtuustolle. Tilinpäätös on yli puolitoista miljoonaa euroa ylijäämäinen, ja tähänastiset talouden tasapainottamistoimenpiteet ovat tuottaneet tavoiteltua tulosta. Silti tehtävää riittää. Kesä nimitti syntitaakaksi alijäämää, jota Akaan kaupungilla on katettavanaan vielä yli kuusi ja puoli miljoonaa euroa. Sen lisäksi mahdollista sote- ja maakuntauudistusta silmällä pitäen olisi hyvä kerryttää ylijäämää. Kunnallisia palveluita ei voi järjestää ilman, että talous on kunnossa.

– Kunnissa olisi hyvä olla ylijäämäpuskuria, koska epävarmuustilanne on tavaton uuden järjestelmän aikana alkuvuosina, ennen kuin saadaan toiminta sopeutettua ja talous uuteen tilanteeseen, Kesä ennusti.

Tilintarkastaja on nähnyt pitkällä urallaan, kuinka täysin toivottomia ja näköalattomiakin tilanteita on pystytty kunnissa korjaamaan. Kokemansa perusteella hän on luottavainen, että positiivinen kehitys on mahdollista myös Akaassa.

–  Ne on saatu korjattua, kun kaikki yhteisesti – päättäjät, henkilökunta, kuntalaiset ja kuntaa seuraavat tahot – ottavat kunnan edistämisen ja parhaaksi tekemisen päämääräksi. Riitelemällä ei saada mitään hyvää aikaiseksi.

Kesä antoi palautetta myös luottamushenkilöille todetessaan ottavansa ”pikkuisen kiinni niskavilloista” joitakin lautakuntia ja luottamuselimiä. Tilintarkastaja muistutti, että jos esittelijän esitystä muutetaan keskeisiltä osin ja yksityiskohtaisesti, tulee se palauttaa uudelleen valmisteluun, jotta vaadittavat juridiset ja muut tausta-asiat tulevat otetuksi huomioon. Tarkemmin ketään osoittelematta Kesä suositteli päättäjille koulutusta päätöksentekojärjestelmästä.

– Kyse voi olla vaan siitä, että ei ihan ymmärretä, mistä on kysymys, Kesä epäili.

Pitkään huolenaiheena ovat olleet kaupungin työntekijöiden sairauspoissaolot, joita vuonna 2017 oli henkilötyövuotta kohden keskimäärin 22,01 kalenteripäivää, työpäiviksi muutettuna noin 15–16. Tilintarkastaja Kesän mukaan kasvu on pysähtynyt, mutta edelleen taso on 20–30 prosenttia korkeampi kuin muissa kunnissa. Koska Akaassa tuskin on lähtökohtaisesti sen sairaampaa henkilöstöä kuin muuallakaan, tilintarkastajan mielestä avainasemassa ovat mielekäs työ ja kannustava työilmapiiri.

Akaan kaupungin palveluksessa oli vuoden lopussa 1046 työntekijää, joista naisia oli noin 88 prosenttia. Vakituisen henkilöstön keski-ikä oli 47,8 vuotta. Vuonna 2017 Akaan kaupungin palveluksesta jäi eläkkeelle 49 henkilöä, joista vanhuuseläkkeelle jääviä oli 31.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämön (sd) mielestä tilinpäätöksen murheellisen luku oli 154. Sen verran Akaan väkiluku väheni vuoden 2017 aikana. Rämö heitti valtuustolle mietittäväksi kysymyksen, millä asukasluku saadaan kasvuun.

Luottamushenkilöt ovat ainakin ahkerasti istuneet kokouksissa päättämässä akaalaisten asioista. Viime vuonna kokouspalkkioita maksettiin noin 53 000 euroa enemmän kuin vuonna 2016. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Rämön mukaan osa kasvusta selittyy tilapäisen valiokunnan kokouksilla, mutta valtaosa uuden valtuustokauden ensimmäisen puolen vuoden kokousrumballa.

­– Ja kuinka paljon maksoi virkamiestyö kokousten valmisteluun ja entä mitä akaalaiset tuolla rahalla saivat? Sitä on myös hyvä arvioida, pohti Rämö.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Yksi kommentti

  1. Hernes

    Pääkirjoituksessa oli paljon asiaa ja totta. Jäin aprikoimaan, miten kovaa olisi oikean tilintarkastajan lausunto. Kunnalliset tarkastajat ovat mutkan kautta kuntien palveluksessa ja puoluepoliittisesti hyväksi todettu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.