Jopo-luokka aloittaa uudelleen Akaassa

Joustavan perusopetuksen toiminta eli Jopo-luokka aloittaa Akaassa tänä syksynä muutaman vuoden tauon jälkeen. Jopo-luokan perustamista esitti valtuutettu Mika Setälä (kd) ja 29 muuta valtuutettua valtuustoaloitteessaan joulukuussa 2017.

Jopo-luokka on suunnattu nuorille, jotka ovat vaarassa jäädä ilman päästötodistusta tai jatko-opiskelupaikkaa. Tavoitteena on vähentää perusopetuksen keskeyttämistä ja ehkäistä nuoria syrjäytymästä.

Akaan kaupunginhallitus päätti 5. kesäkuuta, että joustava perusopetus käynnistyy elokuussa 2018 ja asia huomioidaan seuraavassa talousarviomuutoksessa. Kuluvan vuoden kulut ovat noin 25 000 euroa. Akaan valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen vastauksen valtuustoaloitteeseen keskiviikkona ja totesi aloitteen loppuun käsitellyksi.

Elokuu tulee liian pian

Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala kertoo, että Jopo-luokka sijoitetaan Toijalan yhteiskouluun, josta tarvittava tila on nopeimmin järjestettävissä. Ojala muistuttaa, että jopo-luokka on Akaan jopo-luokka, joka on tarkoitettu niin Toijalan yhteiskoulun kuin Viialan yhtenäiskoulun yläkoululaisille.

– Kyseessä olisi noin 10 oppilaan ryhmä. Perinteisesti jopo-luokalla on ollut 9.-luokkalaisia, mutta voisi ajatella, että sinne voisi ottaa myös 8.-luokkalaisia, Ojala suunnittelee.

Ojalan mukaan kaupunginhallituksen päätöksestä huolimatta jopo-luokka ei ehdi aloittaa vielä elokuussa, koska luokalle ei ole palkattu opettajaa eikä valittu oppilaita. Hän arvioi todennäköisemmäksi  aloitusajankohdaksi syyskuun alkua.

Ojala pitää opettajan rekrytointia lyhyellä varoitusajalla haasteellisena mutta on tyytyväinen Jopo-luokan tuloon.

– Onhan tämä hieno juttu. Jopo-luokka on tarkoitettu nimenomaan tippumisvaarassa oleville yläkoululaisille tai sitten mahdollisuus pienemmässä ryhmässä nostaa numeroita, vaikka viimeisenä vuonna ei ihmeitä enää tehdäkään.

Jopo-luokka sopii käytännön tekijälle

Viialan yhtenäiskoulun rehtori Saija Montonen arvelee, että oppilaat jopo-luokalle tullaan kiireisen aikataulun takia valitsemaan yleisen haun sijaan neuvotellen perheiden ja huoltajien kanssa. Koska jopo-luokan perustaminen varmistui vasta kesäkuussa, asiaa ei ole ehditty pohjustaa oppilaille.

Montosen mukaan jopo-opiskeluun kuuluu muun muassa tutustumista työelämään.

– Jopo-luokka sopii käytännön tekijälle, joka ei ole niin lukuorientoitunut ja jolle opiskelu kirjasta ei ole niin mieleistä.

Jopo-luokka loppui Toijalan yhteiskoulussa kaksi vuotta sitten kaupungin säästötoimien seurauksena.

Otsikkoa on muutettu ja juttua on täydennetty rehtorien haastattelulla. 

Kommentit (2)

 1. raijaaatostoivonen

  Tämä on hyvä uutinen. Meidän pitää huolehtia niistä nuorista, joille oppiminen on syystä tai toisesta vaikeaa. Vielä kun satsattaisiin erityisopetusta tarvitsevien lasten pienryhmiin, niin olisimme oikealla tiellä kohti parempaa Akaata.

  • mervipulkkinen

   Sivistyslautakunta päätti 14.6.2018 esittää henkilöstöjaostolle, että se
   oikeuttaa sivistystoimen täyttämään viisi (5) virkaa määräaikaisesti ajalle
   7.8.2018 – 1.6.2019, määräaikaisuuden perusteena on hankerahoitus. Opetushallitus on siis myöntänyt avustusta 169 000 € Akaan kaupungin esi- ja perusopetuksen hankkeelle, joka käytetään uuteen parkkitoimintaan ts. pienryhmiin.
   Tämä tulee meille henkilöstöjaokseen käsiteltäväksi 28.6.2018, eli vähän edes ollaan Raija oikeaan suuntaan menossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?