Vihreä välitilinpäätös eli ensimmäinen vuosi politiikkaa tällä valtuustokaudella

Keväällä 2017 Akaassa Vihreät saivat poliittiseen toimintaan neljä valtuustopaikkaa ja siten yli kymmenen luottamuspaikkaa. Olemme edelleen kuntavaalituloksesta erittäin kiitollisia äänestäjillemme. Vihreät arvot ovat selkeästi niitä, joita Akaan toimintakulttuuri kaipaa. Pääosa ryhmästämme on ensi kertaa luottamustehtävissä ja haluamme summata ensimmäistä vuottamme Akaan kuntapolitiikassa.

Ensimmäinen vuosi on ollut meille oppimisen ja oivallusten vuosi. Vuoden 2017 vaalit nimettiin somevaaleiksi, sillä vaalikeskustelua käytiin aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Iloksemme tuo keskustelu ei ole hiljentynyt vaan vuorovaikutus luottamushenkilöiden ja kuntalaisten kesken jatkuu. Olemme ensimmäisen vuoden aikana saaneet sekä paheksuntaa että pahoittelua aktiivisesta julkisesta keskustelusta somessa. Onneksi tämä arvostelu on hieman rauhoittumaan päin. Me uskomme avoimuuteen ja kuntalaisten osallistumiseen. Julkisten foorumeiden keskusteluilla on myös iso joukko hiljaisia lukijoita, joille politiikka tulee näin lähemmäksi. Demokratian toteutumisen vuoksi politiikan tulee tapahtua lähellä kuntalaista, eikä vieraannuttavana ja monimutkaisena pienen piirin vallan käytön välineenä.

Vaikka olemme päässeet mukaan kokoushuoneisiin tekemään päätöksiä, olemme voineet todeta, että poliittinen systeemimme makaa edelleen pitkälti puoluekurin ja ryhmäpäätösten varassa. Muistakaa äänestäjät tekin tämä; ryhmäkuria noudattavissa puolueissa ehdokkaanne voi joutua äänestämään periaatteitaan vastaan ryhmän määräyksestä. Vihreiden toiminta saattaa joskus näyttää hajanaiselta, mutta meillä jokainen käyttää ääntään oman näkemyksensä mukaan. Tällä takaamme äänestäjien äänen kuulumisen päätöksenteossa.

On ollut haastava vuosi. Olemme jo useamman kerran julkisestikin pohtineet Akaan poliittista kulttuuria. Monesti on ryhmässämme todettu: ”eihän tää nyt voi mennä näin”. Poliittisen toiminnan kulttuuri on Akaassa jämähtänyt ja asioissa halutaan mieluusti toimia niin kuin ennenkin – ”ettei vaan nyt kävisi mitään”. Tuulahdukset 80-luvulta tupruttavat kuin savu palohälyttimeen, liian usein.

Oman paikan löytäminen ympäristössä, jossa avoin vuorovaikutus nähdään negatiivisena asiana sekä halua pitää asiat ennallaan korostetaan, on vaatinut ja tulee vaatimaan aikaa. Ensimmäisen vuoden jälkeen on käynyt selväksi, että yhtenä tärkeänä tavoitteenamme on toimintakulttuurin muutos. Yksin emme sitä voi tehdä, mutta lupaamme toimia katalyytteinä asiassa.

Vallan ytimet ovat isoissa puolueissa. Teemme parhaamme löytääksemme ne ”saunaseurat”, joissa päätöksiä tehdään ja ryhmiä linjataan. Emme lähde mukaan suljettuun ”saunotteluun” vaan haastamme kaikkia toimijoita avoimen keskustelun äärelle.

Haastavassa vuodessa on ollut myös voittoja, kuten päivähoidon tuntivälysten lisääntyminen ja Viialan uudet siirtokoulut. Osana kokonaisuutta nämä kuljettavat Akaata kohti paremmin kuntalaisia palvelevaa ja kuulevaa toimintatapaa. Lehtien sivuilla on oltu huolissaan tuntivälysten lisäämistä kuluista. Välysten kustannusvaikutus on kuitenkin hyvin selvästi huomioitu sivistystoimen budjetissa eikä se ole pois yhdeltäkään kotihoidon valitsevalta perheeltä.

Meidän ryhmäämme sen sijaan huolestuttaa kaupungin toiminnan siiloutuminen. Yhteistyötä  tulee tehdä yli toimialarajojen, jotta kaupunki pystyy toimimaan ja palvelemaan kaupunkilaisiaan kustannustehokkaasti ja inhimillisesti. Päätösten vaikutuksia tulee arvioida muutoinkin kuin euroissa. Viialan koulut ovat oivallinen esimerkki siitä, miten yhteisiä varoja voidaan haaskata, jos tuijotamme vain euroja. Lopulta kokonaiskustannus tuleekin kalliimmaksi. Kaupunkilaisten ja henkilöstön kokonaisetua ei voi mitata vain euroilla.

Ensimmäinen vuosi on tarjonnut huikean ponnistusalustan kohti tulevaa! Nyt kun olemme vuoden ajan opiskelleet politiikkaa, toimintatapoja ja Akaan tekemisen kulttuuria, on entistäkin selvempää, millaisia Vihreitä arvoja Akaassa tarvitaan. Maailma muuttuu ympärillämme vauhdilla. Akaa ei elä kuplassa vaan osana muuttuvaa maailmaa. Teemme kaikkemme saadaksemme Akaan mukaan liikkeeseen. Tälläkin kirjoituksella haluamme tuuppia teitä – hyvät päättäjäkollegat, äänestäjät ja parhaat setämiehet – kohti kokeilukulttuuria ja mahdollisuuksien maailmaa, jossa meillä on edelleen vain voitettavaa.

Tehdään Akaasta oikeasti mainoslauseidemme veroinen. Eletään strategia todeksi. Uskalletaan tehdä ratkaisuja uudella tavalla. Jos muutos jännittää, voi aina miettiä, mikä olisi pahinta mitä meille akaalaisina voisi tapahtua. Monellakin mittarilla olemme nyt niin alhaalla, ettei pudotus olisi korkea. Uskalluksella eteenpäin! Hoidetaan hommia niin, ettei Kososenkaan tarvitse patistella meitä tekemään jotain. Josko vaihteeksi saisimme kritiikkiä rivakasta päätöksenteosta.

Loppuun haluamme nostaa esille meidän talousarvion ryhmäpuheenvuoron viimeiset lauseet joulukuulta 2017. Ne ovat edelleen ajankohtaisia, vaikka seuraavaksi juhlitaan juhannusta:

Olisiko nyt vihdoin aika oppia, että kepillä ja kurjistamisella vain päädymme säästämään itsemme ojasta allikkoon! Olisimmeko me sen sijaan valmiita ottamaan käyttöön osallistavia ja kokeilevia keinoja? Olemmeko valmiita tekemään kustannustehokkaasta kehittämisestä meidän kaikkien – luottamushenkilöiden, viranhaltijoiden ja kuntalaisten yhteisen tavoitteen?

Me Vihreät olemme.

Hanni Joronen, Kati Kuusisto, Brita Salminen, Anu Salovaara, Jaana Saramies, Heli Piirainen, Hilu Toivonen-Alastalo, Jaakko Naakka, Antti Orava

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.